donderdag in week 3 advent

Al zouden de bergen wijken en de heuvels wankelen, mijn liefde zal nooit meer van jou wijken en mijn vredesverbond is onwankelbaar – zegt de Heer, die zich over je ontfermt.

Zo lezen we vandaag bij Jesaja.

Wat een goddelijke liefde straalt uit deze uitspraak van God voor ieder van ons. De mens moet zijn oogappel zijn, zijn troetelkind, zijn pupil, zijn lieveling. Niet 'zomaar de mens', maar heel concreet: wij allen, jij, ik, iedereen. Deze God, met deze liefde, is onder ons gekomen in het Kerstkind, in de figuur van Jezus. Over deze liefde heeft Jezus gesproken. Deze liefde heeft Jezus getoond. Jezus was zelf, als persoon, de belichaming van deze liefde. Hoe groots toch de menswording van God in Jezus. Wat een geschenk aan de mensheid!

Als je de wereld van vandaag inkijkt, kun je op z'n minst zeggen dat de mens héél ondankbaar omgaat met het feit dat God z'n liefde geeft. Normaal zou je denken dat de mens als antwoord op Gods liefde zich zou engageren tot een wereld waar het goed is om leven voor ieder. Kijkende naar de honderdduizenden vluchtelingen, miljoenen mensen die leven in armoede, burgeroorlogen her en der,... Een triestig antwoord van de mens.

Je kunt je zelfs de vraag stellen: zijn wij, als mensen, ons wel bewust van Gods liefde die Hij heeft voor zijn wereld, voor zijn mensheid, voor ieder van ons? Ik betwijfel het ten zeerste.

Ik druk het waarschijnlijk al te menselijk uit, maar ik vermoed dat God hier diep droevig om is.

Maar het mooie aan God is: Hij blijft - ondanks ons geknoei - trouw aan zijn liefde. Zoals Jesaja het verwoordt: 'Mijn liefde zal nooit meer van jou wijken. Mijn vredesverbond is onwankelbaar.' Dat is liefde. Trouw, met een actieve toewijding voor ons als gemeenschap, én voor ons ieder individueel.

Lieve mensen, laten we elkaar herinneren aan het verbond van God dat Hij in Christus is aangegaan met ieder van ons. Moge zijn liefde ons tot dankbare en vredevolle mensen maken. En vooral tot mensen die zich engageren voor Hem, door zijn liefde te zijn. Immers, ieder mensenkind is in wezen geschapen naar Gods beeld en gelijkenis. Laten we gehoor geven aan deze oer-roeping.

kris

Reacties

  1. Wat wij in deze moeilijke tijden mankeren zijn figuren zoals Johannes de Doper. Mensen van waarheid.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Heel deze Advent is een oproep tot ommekeer, tot een zich keren naar God en naar onze medemens in nood. Of zelfs niet in nood. Moeder Maria komt het ons al twee eeuwen zeggen in al haar verschijningen. En dit is niets anders dan wat Jezus en ook de Doper kwamen zeggen.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten