zaterdag in week 3 advent

Jozef moet vanbinnen diep gekwetst geweest zijn; we mogen dat niet onderschatten. Zijn verloofde was immers zwanger geraakt ‘door een Ander’. Wat moet de man vanbinnen pijn hebben gehad, en een gevecht hebben geleverd.

Jozef was een goed en rechtschapen man. Ondanks wat er gebeurd was, wilde hij Maria niet in diskrediet brengen, en koos ervoor om in stilte van haar te scheiden. Hij wilde het voor de buitenwereld zo schoon mogelijk afhandelen. Dat siert de goede man.
Anderzijds leert dit evangelie ons dat wij niet geroepen zijn om enkel menselijk rechtschapen te leven. Het zou wel eens kunnen zijn dat we ons, in al onze goedheid, opsluiten binnen onze gewone menselijk plannen, onze persoonlijke reikwijdtes en horizon, zonder rekening te houden met de hemel, met wat God wil.  Er is meer in het leven dan puur menselijke goedheid.

Zo ook bij Jozef. En God moest dus ingrijpen. In een droom liet Hij een engel verschijnen aan Jozef die hem gerust stelde door te zeggen hoe Gods vork in de steel zat. En, zo lezen we dan, Jozef deed wat de engel van de Heer hem had opgedragen en nam Maria bij zich als zijn vrouw.

God is Vader van zijn kinderen, van ons allemaal. Maar Hij is ook Vader van zijn wilsbesluiten, van wat Hij wenst en droomt voor de mensheid; voor ieder van ons. Als zijn kinderen zijn we geroepen gehoor te geven aan Hem als Vader, maar dus ook aan Hem met zijn wilsbesluiten.
Als we nadenken over gehoorzaamheid, komt het er niet enkel op aan een pure humane goedheid te realiseren, maar we moeten leren de hemel binnen te brengen in het humane, opdat we ‘vanuit God’ zouden denken. Hij is het centrum. Hij is het hart. Hij is de spirit. En vanuit Hem zijn we geroepen te denken, te leven, te beslissen. En dat kan wel eens anders uitdraaien dan wanneer je enkel leeft puur vanuit menselijke goedheid.

In eerste instantie koos Jozef voor dit laatste. In tweede instantie, na het ingrijpen van God, koos Jozef voor Gods wil, voor Gods plan. Moge dit een leerschool zijn voor ons.

‘Leven in Gods licht’ is kiezen voor God, mét zijn wilsbesluiten. Je kan niet kiezen voor God en tegelijk je eigen hart volgen. Als je werkelijk kiest voor God, kies je ook om in zijn wil te staan, en deze te volgen. Leven in Gods licht is toelaten dat God de regie van je leven overneemt wanneer je de neiging hebt dit zelf te doen.

Het gebed is de plek bij uitstek waar we God toelaten dat Hij ingrijpt in ons leven. In het gebed van het hart (bedoeld als Gods-ontmoeting) laten we toe dat God onze persoonlijke, dikwijls goedbedoelde plannen, doorkruist. Dat kan soms erg lastig zijn. Het kan een innerlijke crisis veroorzaken. Maar dat is niet erg. Da’s een vruchtbare storm. Belangrijk is niet van deze storm weg te lopen. Aanwezig blijven in de stilte. God toelaten dat Hij je ‘aanspreekt’. Zijn spreken koesteren. Je eraan toevertrouwen. Toelaten dat Hij je transformeert in zijn liefde. Dat is gehoorzaamheid in de religieuze betekenis van het woord.

Wie God op deze wijze met zich meedraagt, laat toe dat je de persoon wordt die Hij wilt dat je wordt. Het is leven naar de woorden van Jezus uit het Onze Vader: ‘Uw wil geschiede op aarde zoals in de hemel’. Dat leert Jozef ons vandaag.

kris

Reacties

  1. 'Leven in Gods licht is toelaten dat God de regie van je leven overneemt wanneer je de neiging hebt dit zelf te doen.'

    Juist Kris, maar niet evident. We leven in een tijd waar het 'ik' verheerlijkt wordt en waar God amper nog benoemd wordt. Het vraagt persoonlijke keuze maar gemeenschap is - mijn inziens - hierbij van wezenlijk belang. Soms is de Kerk deze gemeenschap, maar niet altijd. Het gebeurt dat haar deuren (al dan niet letterlijk) dicht zijn. De Kerk (en dat zijn we allen, zoals Kris dikwijls schrijft) draagt daarin een grote verantwoordelijkheid.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. laten wij ons, bij een persoonlijke keuze, steeds leiden door te zoeken naar de waarheid die zich verschuilt achter de huidige crisis.
    De rechtschapen H. Jozef wist wel wat hij moest doen. Een verstandig en gerechtig man.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. en toch: er zijn ook voorbeelden van mannen die de vrouw van hun dromen kregen juist omdat zij zwanger was geworden van een andere man die haar verstootte.... maar dat is natuurlijk heel aards gedacht. of zijn Gods wegen ondoorgrondelijk, maakt Hij kromme wegen recht?

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Het is voor mij moeilijk om te weten wat God’s wil is en wat mijn wil is. Ik probeer bij twee keuzes te kiezen wat voor mijzelf en voor de ander goed is. Kiezen voor de mens die het moeilijk heeft is voor mij God’s wil doen. Ik hoorde eens tijdens een preek: “Doe als God, wordt MENS”. Mooier kan ik het niet zeggen. Als we eerst eens echt mens zouden worden zou de wereld er al heel mooi uit zien.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Als je moet kiezen, volg dan je hart (beetje in tegenstelling tot wat Kris schrijft, sorry). De H. Geest inspireert leeft in je en inspireert je hart.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Natuurlijk spreekt God ons tot ons hart, spreekt Hij doorheen emoties, en zovele wijzen in ons 'zijn'. Zijn stem volgen... daar komt het op aan.
      Anderzijds horen we vandaag dikwijls zeggen: 'Ach, je moet je hart maar volgen', waarmee men niet altijd Gods stem bedoelt, maar wel jezelf als individu in de mogelijkheid iets te willen en te doen zonder God.
      Het woord 'hart' wordt dan ook in alle richtingen en vanuit vele hoeken gebruikt.
      Maar als je hart de plek is waar je God ontmoet, waar je aanvoelt in welke richting Hij je uitnodigt... zeker volgen :-)

      Verwijderen
  6. het Nieuw Testament was nog niet geschreven in de tijd van H. Jozef. Daarom kwam de engel s' nachts op bezoek, en wist Jozef wat hij moest doen. Dank zij het Woord van de Schriften kunnen wij wel te weten komen wat wij moeten doen. Het Woord kan ons hart diep raken. Zo denk ik er over na. Maar ik pieker ook te veel.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ach, ook in het piekeren kan de Geest aanwezig komen...
      Maar het kan zijn komen ook verhinderen.
      Laten we bidden voor elkaar dat ons hart rustig mag zijn om Gods komen ten diepste aan te voelen, ernaar te verlangen, er gehoor aan te geven.

      Verwijderen

Een reactie posten