donderdag in week 2 advent

Ik ben de Heer, je God, Ik neem je bij je rechterhand en zeg je: Wees niet bang, Ik zal je helpen. Wees niet bang, kleine Jakob, arm volk van Israël, Ik zal je helpen – spreekt de Heer –, de Heilige van Israël is je bevrijder.

Zo lezen we vandaag bij Jesaja.

Het mag duidelijk dat Jesaja hier profeteert over de komst van Christus, Jezus, de 'Heilige van Israël'. 'Wees niet bang' om zijn komst, schrijft hij. Woorden van lang geleden, maar in wezen nog even actueel; woorden voor ieder van ons.

Want laat ons eerlijk zijn: diep vanbinnen zijn we soms bang van de Heer. We houden van Jezus, we zijn blij dat Hij bij ons is, we zijn dankbaar om zijn liefde voor ieder van ons, maar anderzijds... diep vanbinnen zijn we soms angstig.

We zijn angstig onszelf te verliezen, ons helemaal te moeten prijsgeven aan de liefde. We zijn bang onze comfortzone te moeten verlaten omwille van het evangelie. We zijn angstig te moeten veranderen, en altijd en ten volle te moeten gaan liefhebben.

Puur menselijk gezien is het een begrijpelijke angst. Het is alsof we onszelf moeten afgeven, alsof we alles uit handen moeten geven, alsof ons 'ik' helemaal moet verdwijnen.

En inderdaad, laat ons zeggen zoals het is: het evangelie vraagt jezelf te verliezen in de Heer, je ten volle te verlaten op Hem, je te schenken aan Hem, opdat je – bij wijze van spreken – helemaal zou verdwijnen in Hem.

Maar het zou een vergissing zijn te denken dat we daarmee onze persoonlijkheid verliezen; integendeel. We zullen ons ik juist ten volle ontdekken. Wie het namelijk klaarspeelt zichtzelf ten diepste te schenken aan de Heer zal z'n diepste en meest waarachtige 'ik' ontdekken; het 'ik' dat God voor je droomt en wenst, het 'ik' - zoals al meermaals hier vermeld - waarvan God gezegd heeft dat Hij het geschapen heeft naar zijn beeld en gelijkenis.

‘Leven in het licht van de Heer’, is leven naar je diepste identiteit. Het is niet leven in zijn schaduw, of ergens zo half-en-half. Nee, christelijk leven is leven in het volle licht van God. Jij, licht van zijn licht. Konden we maar die diepe innerlijke vrede en vreugde bevroeden als vrucht van het zich totaal schenken aan Jezus.

Laten we trachten in gebed alle angst van ons af te leggen. Geef je angst jezelf te verliezen aan de Heer en sluit je in zijn armen. Hij is de Vriend die naast je zit, de hemelse Gast die met je meegaat, je Levensgezel die in je woont, je Broer die je in God zal brengen.

Hij zal je tot een vredevol en liefdevol mens maken, zoals Hijzelf is. Hij zal zijn vrede en zijn liefde in naam van God met u te delen. Je zal één worden met Hem: geen twee maar één, een huwelijk tussen hemel en aarde, tussen Christus en jijzelf, belichaamd in die grote gemeenschap van de Kerk waarvan Hij het levend hart is, en die als gemeenschap gezonden is Gods licht te zijn in de wereld.

kris

Reacties

  1. ik kan best begrijpen waarom jullie nu angstig zijn,

    BeantwoordenVerwijderen
  2. het evangelie gaat over Johannes De Doper, een man van de Waarheid, zonder angst.
    Kiezen wij voor de Waarheid en de Gerechtigheid , dan hoeven wij niets te vrezen.
    Vertrouwen op God, en niet zozeer in mensen.
    Heel raar dat wij nu in een angstcultuur leven.
    Laat die je niet opdringen.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. De angst waarover Kris schrijft heeft niets te maken met de pandemie die deze dagen woedt. Het gaat over de angst te denken jezelf te verliezen wanneer je je helemaal toevertrouwt aan Christus. Terecht schrijft Kris dan ook: "Konden we maar die diepe innerlijke vrede en vreugde bevroeden als vrucht van het zich totaal schenken aan Jezus."
    Dank u Kris om dit zo scherp te stellen.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. De angst te denken jezelf te verliezen???

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. voldoende bewijs van hoe angstig jullie zijn, en krampachtig

      Verwijderen
  5. Dank u Katrien en Kris voor deze bemoedigende woorden.
    Dat veel mensen tot dit inzicht kunnen komen.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Felix Timmermans heeft dat zo mooi verwoord in een gedicht !

    Met U zijn er geen verten meer en alles is nabij.
    Des levens aanvang glinstert weer,geen gisteren en geen morgen meer,geen tijd meer en geen uren,geen grenzen en geen muren,en alle "angst" voorbij,
    verlost van schaduw en van schijn,wordt pijn en smart tot vreugd verheven !
    Hoe kan het zo eenvoudig zijn !
    Hoe kan het leven Hemel zijn ,met U o kern van alle leven .

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten