woensdag in het kerstoctaaf

Simeon loofde God met de woorden: ‘Nu laat U, Heer, uw dienaar in vrede heengaan, zoals U hebt beloofd. Want met eigen ogen heb ik de redding gezien die U bewerkt hebt ten overstaan van alle volken: een licht dat geopenbaard wordt aan de heidenen en dat tot eer strekt van Israël, uw volk.’

Zij die vertrouwd zijn met het getijdengebed weten dat deze woorden van lof iedere avond worden gebeden – al dan niet zingend -  tijdens de completen. Wat mooi is. Want daarin wordt uitgedrukt dat het ‘mooiste’ en het ‘diepste’ wat een mens kan meemaken gebeurd is tijdens de dag: het aanschouwen van, het aangeraakt worden door, het in relatie treden met, de Heer.

Niets is inderdaad mooier dan de Heer te ontmoeten doorheen de dag: tijdens je gebed, je omgang met anderen, in je daden van goedheid, in je verwondering om al wat schoon en edel is.

Je ’s avonds bewust zijn van deze ‘omgang’ met de Heer stemt je inderdaad tot vrede. Zowel om het feit dat Hij naar je toekomt, alsook om het feit dat jij in zijn dienst mocht staan.

In relatie treden met de Heer is iets groots in het leven van een mens. Mogen we er ons van bewust zijn, als een gebed van dankbaarheid zonder einde.

Laten we ons vooral niet inbeelden dat het om zeemzoeterige omgang gaat, waarin we een soort knuffelvrede ervaren diep in onszelf. Het gaat hier niet om romantiek. Omgaan met Jezus is omgaan met de naaste met en in de liefde. Het is kiezen voor een gegeven liefde, als een echo van Jezus kruisliefde, én in zijn naam. Het is een liefde waar het ik zich ten diepste heeft toevertrouwd aan het leven van de Heer, die zo graag door ons heen tot leven wilt komen.

Maar laten we vooral ook de vrede, de vreugde en de eenvoud van het 'leven in de Heer' in deze niet vergeten!

Wie in de loop van de dag in deze stroming gestaan heeft, zal ’s avonds bij het slapengaan, inderdaad, zoals en met Simeon, God alle lof toezingen met de woorden (en ik citeer de lofzang uit het getijdengebed): ‘Laat nu, Heer, volgens uw woord, uw dienaar in vrede heengaan. Mijn ogen hebben uw heil aanschouwd dat Gij hebt bereid voor de volken. Het licht dat voor alle heidenen straalt, de glorie van Israël uw volk’.

Een gezegende woensdag voor ieder van u !

kris

Reacties

  1. Waw Kris zo waar !

    De passage "Laten we ons vooral niet inbeelden dat het om zeemzoeterige omgang gaat ...

    tot en met ...Het is een liefde waar het "ik" zich volledig heeft toevertrouwd aan het

    leven van de Heer,die zo graag door ons heen tot leven wilt komen !"

    Ik heb 't opgeschreven om deze waarheid diep in mijn hart te koesteren en

    dagelijks te oefenen ,om te genezen van angst en zelfzucht !!!

    Zéér hartelijk dankjewel !

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. De h. Thomas More leerde ons dit kort gebed: Heer, verleen mij de innerlijke rust die uw nabijheid ons geeft, hernieuw dagelijks in ons het gevoel van vreugde zodat wij door Uw Geest de aanstekelijkheid van de goede moed mogen bewaren.

      Verwijderen
  2. Dank je Jacqueline voor het vestigen van de aandacht op deze passage. Daardoor heb ik hem nog eens herlezen en het is prachtig. Evenals het korte gebed van Thomas More dat ook alles omvattend is. Op deze manier word ik dagelijks herinnerd waar het om gaat in ons eenvoudige leven van elke dag.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Elke dag is een uitdaging.Elke dag wordt je een thema uit de Bijbel
    aangereikt.
    Vandaag ook mooi verwoord door Kris.
    Ik ervaar het als een Welkom Thuis

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten