21 sept - Matteüs

In de Kerk vieren we vandaag de heilige apostel en evangelist Matteüs. Van beroep was hij tollenaar, een functie die een slechte faam had bij zijn landgenoten omdat hij de belastingen inde voor de Romeinse bezetter.

Terwijl Jezus door de straten van Kafarnaüm gaat, merkt Hij Matteüs op, en in plaats van hem minachtend voorbij te lopen, zoals bijna iedereen deed, houdt Hij halt en nodigt hem uit: 'Volg Mij'. Dit woord van de Heer volstaat voor Matteüs: 'Hij stond op en volgde Hem'.

Belangrijk in deze is het feit dat het initiatief volledig van Jezus komt. Hij richt zijn woord, dit woord raakt, met navolging tot gevolg. 'Ja' is altijd een antwoord op een uitnodiging. En de uitnodiging van de Heer is bijzonder, is die zin dat ze vol van genade is. Jezus' woord is een rakend woord; een woord dat de genade in zich draagt dat mensen inzicht doet krijgen, en kracht geeft de weg te gaan die aangeboden wordt: de weg van de liefde, de weg van het evangelie, de weg van het volle leven, de weg van Jezus.

Paus Franciscus koos als zijn motto de zin die een van de kerkvaders, de heilige Beda Venerabilis, gebruikte om de kracht van de roeping te beschrijven: Meserando atque eligendo: 'gekozen door genade'. De roeping van Matteüs is de vrucht van de genadevolle en barmhartige blik van Jezus. De genade kwam bij Matteüs zo binnen dat hij zich niet langer ging bezig houden met belastingen innen. Hij werd leerling en volgeling van de Heer, hij werd christen.

De reactie van de farizeeën is bijzonder hard. Ze begrijpen immers ook niet wat er gebeurd is. De nieuwe wind die de Heer deed waaien bracht hen totaal in verwarring. Vanaf nu kon schijnbaar iedereen, zonder uitzondering, in zijn hart geraakt worden om een nieuw leven te starten, zelfs de zondaars. Ze ondervragen de leerlingen daarover en het is Jezus zelf  die hen komt uitleggen: ‘Gezonde mensen hebben geen dokter nodig, maar zieken wel. Overdenk eens goed wat dit wil zeggen: “Barmhartigheid wil Ik, geen offers.” Ik ben niet gekomen om rechtvaardigen te roepen, maar zondaars.’ Duidelijke taal.

Voor Jezus is niemand uitgesloten en kan iedereen door het evangelie geroepen worden, welke ook zijn situatie is, zelfs als hij zo'n slechte naam heeft als Matteüs. Wat telt is dat je de roeping van de Heer, de roeping van het evangelie, in je hart ontvangt. En dat is nu precies wat Matteüs doet. Vanaf dat ogenblik verandert dan ook fundamenteel zijn leven. Hij wordt namelijk volgeling en leerling van de Heer.

Wat kunnen wij leren van dit roepingsverhaal? Dat het Woord, Christus zelf, ons kan raken, en ons kan doen aanzetten de Heer te volgen, meer of zuiverder dan dat we dat gisteren deden. En moesten we ons op een of andere wijze zondig weten (en dit kan in heel kleine zaken zitten), weet dan dat de Heer naar u toekomt, met diezelfde liefdevolle blik dan dat Hij Matteüs aankeek, én met dezelfde woorden: 'Volg Mij'. 

Laat ons 'ja' zeggen, geheel en al. En alzo Gods liefde worden voor allen.

Een genadevolle woensdag,

kris

Bij deze overweging liet ik me inspireren door Vincenzo Paglia

Reacties

  1. Jezus ging om met tollenaars en zondaars. Dat hoorden wij al in het vijftiende hoofdstuk van het evangelie van Lucas dat zondag voor acht dagen voor werd gelezen. Mattheus was er één van. Maria Magdalena een ander. Tollenaars en hoertjes dus. Ze hadden zich beiden trouwens verkocht: Mattheus aan de Romeinse bezetter. Hij moest voor de Romeinen de belastingen innen, maar hij verkocht zich daarmee aan de Romeinen. Geld was al wat telde, zowel voor de Romeinen als voor de tollenaars zelf. Zij kregen geen loon, zij moesten dus hun loon halen bij hun volksgenoten van wie zij de belastingen inden. Dat liep vaak uit op uitpersen en uitzuigen. Ook Mattheus had zichzelf verkocht voor het geld. Maria Magdalena verkocht haar lichaam ook voor een pootje geld. Jezus ziet dat allemaal en Hij heeft medelijden. Al die mensen zijn tot veel meer geroepen. Ze zijn geroepen tot de ware liefde. En Mattheus en Maria Magdalena laten die ommekeer in hun leven gebeuren. Mattheus moet de mensen niet meer uitzuigen, Hij mag hen levend water geven, God zelf. Hij mag hen liefde en leven geven. Maria Magdalena mag ook ophouden zich te vergooien. Zij krijgt nu van Jezus de ware liefde. Geen pootje geld, maar God zelf. Zij wordt de apostel van de apostelen: zij zal als eerste Jezus mogen zien die verrijst en dat mogen melden aan de apostelen die weggelopen waren van het kruis. Mattheus zal ook een apostel worden. Ook hij zal Gods liefde mogen brengen aan de mensen. En wij? Ik denk dat dit feest van een tollenaar ons uitnodigt te bidden, echt en oprecht te bidden, voor al wat zondig is en ongeordend in deze wereld. En zelf zijn wij ook nog altijd in veel dingen ongeordend; we gaan niet altijd in het spoor van Jezus. Maar wij mogen weten dat God ook voor ons barmhartig is en ook voor alle mensen van de wereld, wat ze ook uitspoken, hoe groot hun kwaad ook zijn mag. God is altijd groter. God is liefde. Mocht ons gebed vandaag een voorbede zijn vol liefde.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. de eerste lezing is ook interessant, daar staat iets over verdraagzaamheid

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. beste anoniem, ik lees herhaaldelijk dat u verdraagzaamheid erg belangrijk vindt. wellicht heeft u nood aan verdraagzaamheid. ik wens u dat van harte toe en, als het u door mensen onthouden wordt, moge het u door God gegeven worden. want God is liefde en de liefde verdraagt alles.

      Verwijderen
    2. Geen olie op het vuur gooien

      Zegt de Croo

      Verwijderen
    3. Pffffff... wat ben je vermoeiend mr of mevr anoniem, echt waar.
      Waarom toch maak je deze blog kapot ?
      Vertel het ons.

      Verwijderen
    4. Oei, ik lees weer pikante reacties... Ja, weeral. Inderdaad, vermoeiend zoals er iemand zei.
      Mensen, ik zou nogmaals willen oproepen: áls mensen geen fijne reacties geven hier op deze blog,... reageer er niet op, of toch zeker niet scherp. Soms verhardt het de harten nog meer. Laten we positief blijven, en vooral ook vredevol naar elkaar.
      Hartelijk, kris

      Verwijderen
    5. ja, slechte gedachten kunnen alleen maar komen uit een slecht hart. Een goede boom heeft alleen goede vruchten.

      Verwijderen
  3. dankjewel Kris om je zinvol woord iedere dag en je moed om dit vol te houden. Het doet ons (zeer velen) deugd !

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Da's graag gedaan. Laten we met z'n allen naar elkaar toe constructieve woorden spreken waarmee we mekaar bemoedigen en aanzetten Gods vrede te dragen en uit te dragen.

      Verwijderen
  4. en van waar komen al die slechte gedachten?

    uit een slecht hart, Mattheus15, 18

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Een vraagje voor Kris
    Is het nog aangeraden ( toegelaten) om als anoniem deze blog te gebruiken ?
    Blijkbaar storen mensen zich eraan, en dat willen we toch voorkomen
    Vanwege een jarenlange lezer van het Bijbelcitaat

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Uiteraard blijft de mogelijkheid bestaat om 'anoniem' te reageren.
      Wel is er een keer gezegd dat dit 'anoniem' zijn soms wordt gebruikt door mensen die onrechtmatig scherp uitvallen tegen anderen, beschaamd als ze zijn hun eigen naam te plaatsen.
      Maar natuurlijk moet men ook anoniem kunnen reageren.
      Geen enkel probleem ;-)

      Verwijderen
    2. U stelt deze vraag en u bent zelf anoniem

      Verwijderen

Een reactie posten