maandag in week 25 door het jaar

Vandaag lezen we in het boek Spreuken: Onthoud een ander niet waarop hij recht heeft, terwijl je het hem geven kunt.

Ieder mens die wij vandaag ontmoeten heeft recht op onze liefde. Wie hieraan tekort schiet onthoudt de ander waarop hij recht heeft terwijl je het hem had kunnen geven. Een gemiste kans, zowel voor jezelf als voor hem die je had kunnen liefhebben.

In wezen is elke mens een bedelaar naar liefde. Religieus gezien is het God die doorheen de ander zegt: ‘heb mij lief’. In de medemens mogen wij inderdaad God ontmoeten die vraagt te beminnen. Kijk de ander in de ogen en je kijkt God in de ogen. Ja, de medemens werkelijk ontmoeten is staan van aangezicht tot Aangezicht. Dit is geen theologische woordspelerij, het is gewoon realiteit.

We kwetsen die liefde, we kwetsen de medemens, we kwetsen God, we kwetsen onszelf, wanneer we niet liefhebben terwijl we dat hadden kunnen doen.

Laat ons elke mens beminnen, vanuit God in ons; eenvoudig, oprecht en als het kan met de ‘glimlach’ van God.

Een vredevolle maandag,

kris

Reacties

  1. We moeten ons geloof niet onder stoelen of banken steken. De mensen mogen weten dat we gelovige mensen zijn. Ons geloof is niet iets om beschaamd over te zijn. Wij ruiken goed. Wij ruiken naar Jezus, wij ruiken naar God, want wij zijn gezalfd met de balsem van Gods H. Geest. Daarom mogen wij ons geloof uitstralen. Het is geen kostbare ring of een ander kostelijk kleinood dat wij in een etui bewaren, neen, ons geloof mag best een sieraad zijn dat wij als een mooi halssnoer dragen. Het is echter belangrijk dat wij daarom goed naar Jezus en naar Gods woord luisteren. Een student die de eerste beginselen van een leervak niet mee heeft, zal steeds verder achterop geraken naarmate de cursus vordert. Wie heeft zal gegeven worden; wie niet heeft, verliest nog wat hij meent te hebben. Zo is het ook in ons geloofsleven. Het moet groeien. Maar daarvoor moet je een goed begin hebben. Dat begin is ons doopsel. Daar werd de ommekeer gemaakt van een leven voor jezelf alleen naar een leven voor God en voor de anderen. En dat mag elke dag meer werkelijkheid worden. Dat mag gezien worden. De eerste lezing uit het boek Spreuken geeft ons daarbij een aantal handreikingen. Weiger niemand een weldaad die het nodig heeft, ook niet een huisgenoot of collega op het werk. Stel niet uit tot morgen wat je vandaag al aan goeds kan doen. Beraam geen kwaad tegen een niets vermoedende medemens. Twist niet, wees niet jaloers, word nooit gewelddadig. Het zijn allemaal woorden die ook zomaar uit Jezus' mond zouden kunnen komen. Jezus kende het O.T. heel goed. Al wat Hij ons leert, vindt in het O.T. zijn oorsprong, want in het O.T. sprak God ook al.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Beste Stefan,
    als je de blog vandaag bezoekt, zou je mij eens een e-mail willen sturen aub, zodat ik je e-mailadres heb. Waarvoor dank.
    bijbelcitaat@bijbelcitaat.be

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Elke mens beminnen ...ook zij die ons pijn doen en... zéker zelf niet kwetsen !
    Dààrvoor moeten wij ons hart openen voor Zijn Liefde élke dag weer !!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. het licht kan niet anders dan licht geven. Een christen kan niet anders dan stralen.
    Een goede boom draagt goede vruchten, er is geen tegenspraak in de natuur.
    De christelijke natuur kent dus alleen maar goede vruchten. Dit zijn dan de vruchten van de Geest.
    : liefde, vreugde, vrede, geduld, vriendelijkheid, goedheid, trouw, zachtheid, ingetogenheid.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten