8 sept - Maria Geboorte

Waarom vieren we in de Kerk de geboorte van Maria? Waarom vier je de geboorte van je partner, je kind, je vader of moeder, je medezuster- of broeder, een kennis,…? Omdat je van deze mensen houdt, omdat je hun leven liefhebt, omdat je van God houdt die hen het leven gaf. Verjaardagen zijn feesten van dankbaarheid, van verbondenheid; feesten van lof.

Zo ook met de geboorte van Maria. Of Maria werkelijk op 8 september is geboren is nog maar de vraag, maar op zich is die vraag niet belangrijk. Van belang is dat we haar vieren om juist dezelfde reden dan dat we de geboorte vieren van onze geliefden. We houden van haar, we houden van God die haar het leven gaf (vol van genade), we houden van haar beschikbaarheid, van haar ja-woord, van haar moederschap zowel over Jezus als over ons. Reden genoeg om haar vandaag in de bloemetjes te zetten.

Het evangelie van vandaag verhaalt dat de engel aan Jozef verschijnt met de bemoediging dat hij Maria gerust tot zijn vrouw mag nemen; het kind dat zij draagt is immers van de heilige Geest en door God gewild. En het eindigt met die prachtige woorden: Dit alles is gebeurd omdat in vervulling moest gaan wat bij monde van de profeet door de Heer is gezegd: ‘De maagd zal zwanger zijn en een zoon baren, en men zal Hem de naam Immanuel geven,’ wat in onze taal betekent: ‘God is met ons’.

Immanuel, 'God met ons'. Het begin van de Blijde Boodschap. Prachtig toch. 'God met ons'. De naam Immanuel dekt de volledige lading van hoe God is: God die ons bezoekt, die in zijn Zoon incarneert, die Mens wordt onder ons, die bij ons zal blijven tot het einde der tijden. Wonderlijk en groots!

Aan de mens, aan ieder van ons, ons hart te openen voor dit wonderlijk gebeuren. Zoals in de schoot van Maria wil God in ons Mens worden, opdat wij - met Maria - Christus zouden baren door een leven te leiden getekend door zijn liefde.
Blijde boodschap! Blijde opdracht! Geen romantiek, wel levengevend.

Dat God zijn Zoon neerlegt in onze schoot is geen evidentie. Bij Maria kon dit maar gebeuren omdat zij beschikbaar was. Zij was een open vrouw, zij leefde met een geopendheid naar God toe. Deze openheid, deze beschikbaarheid, gaat vooraf aan haar ja-woord. Zo ook bij ons. Wij gaan maar 'ja' kunnen zeggen op Gods komen wanneer wij innerlijk beschikbaar zijn, wanneer wij leven met een 'arm hart' dat bereid is te ontvangen wat gegeven wordt.

Laten we op de eerste plaats biddende mensen zijn; onze ziel gericht op de Allerhoogste, innerlijk buigend voor zijn grootheid, bereid en beschikbaar Hem te ontvangen, te dragen, te koesteren, te baren. Mogen we zo, als Kerk, als grote mensengemeenschap, Gods liefde bezingen en vieren, door een leven te leiden 'in Hem', innig verbonden met Christus, onze Broeder en Heer.

Maria, jij die vandaag jarig bent: dank om wie je was en wie je bent, dank om uw ja-woord, om uw moederschap voor ieder van ons. We zien je graag!

Met een genegen groet,

kris

Reacties

  1. Het gebed vd dag is het lied dat op de begrafenis van mijn ouders gezongen is. Ik heb het op die manier mogen leren kennen en koester het sindsdien in mijn hart.
    Dank Kris

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. klinkt mooi. ben wel benieuwd, wat bedoelt u met 'gebed van de dag'? het bijbelcitaat, de psalm of het 'vers voor het evangelie'?

      Verwijderen
    2. Stefaan, ik vermoed het lied 'Lief vrouwke'

      Verwijderen
  2. aan alle Mariakinderen: een gelukkige verjaardag

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten