zaterdag in week 25 door het jaar

'De Mensenzoon zal aan de mensen uitgeleverd worden', zei Jezus tot zijn leerlingen. Zij begrepen dit niet, zo staat er, omdat de betekenis voor hen verborgen bleef.

En maar goed ook. Wie weet wat hadden de leerlingen misschien uitgespookt om hun Heer te verdedigen.

We lezen dit trouwens op meerdere plaatsen in het evangelie. Wanneer de Heer sprak over zijn vervolging die Hem te wachten stond, over zijn kruisdood dus, moesten de leerlingen zwijgen. Voorlopig toch. Er zal een tijd komen dat ze juist zullen moeten gaan getuigen van het kruis. Maar nu dus nog niet.

Er zijn ook heel wat genezingsverhalen waar Jezus vraagt aan de genezene zijn genezing niet aan de grote klok te hangen. In de diepte om dezelfde reden. Men zou een Jezus verkondigen zonder kruis; Jezus als een soort wonderdoener met wat mooie woorden en niet meer dan dat. Nee, het meest belangrijke moest nog gebeuren, namelijk zijn dood en opstanding. Jezus verkondigen zonder kruis zou absoluut onvolledig zijn. Beter nog zwijgen dan iets onvolledigs verkondigen.

Wij leven in de tijd na de verrijzenis, de tijd ook na Pinksteren. Elke christen, tot op vandaag, wordt vanuit de Geest aangeraakt met de genade van Pasen, geroepen als men is een gekruisigde Christus te verkondigen die opgestaan is uit de dood; een Christus die de mensheid verlost heeft van de zonde door voor ieder mens te sterven op het kruis. In zijn opstanding heeft Hij iedere zondige mens in Hem mee doen opstaan op, verlost en bevrijd van het kwaad, om de weg van het volle leven te bewandelen.

Deze Christus verkondigen wij. In deze Christus bewegen wij, zijn wij, hebben wij lief. Tot deze Christus roepen wij elkaar, en ieder mens, op in Hem te leven.

Laat ons beminnen vanuit Christus' inwoning. Opdat bij het opnemen van het kruis van de liefde het lied van Gods opstanding mag klinken, tot aan de einden der aarde.

Een mooi weekend voor ieder van u.

kris

Reacties

  1. als gelijkgezinden elkaar liefhebben, dat is niet moeilijk, dieven en gangsters doen dat ook.
    Uw vijanden liefhebben, dat is pas moeilijk...

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Da's inderdaad zo. Dat leert ons nu precies het kruis. Die weg moest door Jezus, na de verkondiging, nog door Hem gegaan worden.
      Deze Gekruisigde verkondigen wij, wat ook 'liefde tot de vijand' impliceert.

      Verwijderen
    2. het mag ook niet enkel bij verkondiging blijven, het moet ook zichtbaar zijn

      Verwijderen
  2. Als gij alleen bemint die u beminnen, wat voor recht op loon hebt gij dan?
    Als gij alleen uw broeder groet, wat voor buitengewoons doet gij dan?
    Math5, 46

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten