maandag in week 26 door het jaar

Johannes sprak tot Jezus: ‘Meester, we hebben iemand gezien die in uw naam demonen uitdreef en we hebben geprobeerd hem dat te beletten, omdat hij U niet samen met ons volgt.’ Jezus zei tegen hem: ‘Verhinder het niet! Want wie niet tegen jullie is, is voor jullie.’

Je zou kunnen denken dat het heel mooi zou zijn dat iedereen op deze wereldbol bewust in Jezus' naam zou leven, vanuit Jezus keuzes zou maken, werken van christelijke liefdadigheid zou doen,... Maar dat is niet zo. Heel wat mensen leven een mooi en zinvol leven zonder zich bewust aan Christus te schenken. Ik denk dan aan anders-gelovigen, maar ook aan niet-gelovigen. Belet hen niet het goede te doen, waarschuwt Jezus ons vandaag.

Integendeel. Het goede dat gebeurt moeten we ondersteunen, bevorderen en beschermen, uit welke hoek het ook komt. Het 'goede' is immers universeel. Ieder mens is naar Gods beeld geschapen en draagt dus het potentieel in zich een goed mens te zijn. Wat de buitenkant betreft verschilt in dat opzicht een christen van geen ander mens.

De buitenkant... want de binnenkant verschilt wel. Een christen leeft vanuit het bewustzijn dat God hem in Christus bewoont, en dat hij geroepen is zich aan Hem te geven zodat Hij door hem heen kan leven, werken, bidden. Het is een mystiek gebeuren dat zich diep vanbinnen in de christen afspeelt, verbonden met allen die Christus tot gemeenschap maakt; de Kerk. Maar uiterlijk verschilt hij niet veel de boeddhist, de moslim, de atheïst, de jood,... die door en door goede mensen kunnen zijn. Het goede verenigt de mensheid in haar gemeenschappelijke roeping een volk te zijn getekend door een grenzeloze liefde voor elkaar.

Geliefde mensen, hou van Jezus, geef je aan Hem, doe dit zeer bewust, biddend en blij. Het is je roeping. Maar wees ook blij en dankbaar wanneer anderen met een totaal ander lied de liefde bezingen. Moge het één goddelijke symphonie zijn.

Een vredevolle maandag,

kris

Reacties

  1. Ook een vredevolle maandag toegewenst.En bedankt voor kwaliteitsvolle volgehouden inspanningen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. "Maar uiterlijk verschilt hij (de christen) niet veel de boeddhist, de moslim, de atheïst, de jood,… die door en door goede mensen kunnen zijn. Het goede verenigt de mensheid in haar gemeenschappelijke roeping een volk te zijn getekend door een grenzeloze liefde voor elkaar." Wat is dat juist en mooi gezegd (geschreven)!!!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. goed gezegd kris! hierbij aansluitend: ik vond gisteren toevallig een diepzinnige en uitgebreide website/blog van een vlaamse carmeliet Johannes Schiettecatte, die geheel gewijd is aan 'liefde en eenheid'. Daarvoor 'gaat hij te rade bij de grote wijsheidstradities van de mensheid, te vinden in de religies, de filosofie en de literatuur.'
    een aanrader!
    https://religievandeliefde.wordpress.com/blog/

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dag Stefan,
      dank je wel !!
      Zelf heb ik ooit een proef/eindwerk gelezen van Schiettecatte over Adrienne von Speyr; zeer interessant. Zoals ook deze site/blog. Om in te grasduinen.
      Dank om het door te geven !
      kris

      Verwijderen

Een reactie posten