zondag 25 door het jaar - C

Op het eerste zicht komt dit evangelie stroef over. Maar bij herlezing merk je dat er veel waarheid in zit.

Eigenlijk zegt Jezus: wees zo creatief in de liefde dan dat sommige mensen creatief zijn in het kwade. ‘Neem een voorbeeld aan hen, doe zoals zij’, zegt Jezus.

Als je ziet hoeveel energie, geld, tijd wordt besteed aan het uitoefenen van het kwaad… het is te gek voor woorden. Moest al die energie, dat geld en die tijd besteed worden aan de opbouw van Gods Rijk, wat zou de wereld mooi zijn.

Maar jammer genoeg besteedt men dikwijls meer aandacht aan de geldduivel (de mammon) dan aan de liefde. En die twee kun je, zoals Jezus duidelijk zegt, niet tegelijk dienen.

Onlangs las ik nog in De Standaard dat men in Oostenrijk met zware graafmachines een hele gletsjer aan het wegscheppen is om twee skibanen met elkaar te verbinden. Goed voor het toerisme, maar vooral: geld in ’t bakske. Triestig toch hoe de natuur verkracht wordt voor puur geldgewin. Of denk aan de miljarden die jaarlijks besteed worden aan wapenhandel, aan verkoop van oorlogstuig; voor geld en macht. Intriest. Denk aan de tijd die men geeft, en de zorgvuldigheid die men heeft, bij het verbouwen van wiet en andere drugs, om deze door ‘de kleine man’ op de straat te verkopen met megawinsten voor de drugsbaronnen. Zo triest. Ja, er wordt hard gewerkt voor het binnenhalen van het geld. Men is ongelofelijk creatief als het daar op aankomt.

En van deze mensen mogen wij leren, zegt Jezus ons vandaag. Hij prijst uiteraard niet het kwade dat zij doen, maar wel de vernuftigheid en de toewijding die men aan de dag legt om de geldduivel te dienen.

Vandaag wordt de vraag aan ieder van ons gesteld, aan ons als Kerk, aan onze regeringen wereldwijd: gaan we in ons leven God dienen of de mammon? Gaan we leven voor de liefde, of voor de macht, het bezit, het geld?

Laat ons niet een beetje kiezen voor het ene en een beetje voor het andere. Laat ons ten volle en radicaal kiezen voor God, voor de liefde, voor zijn Rijk hier op deze wereld. Laten we dit in onze kuiskring, op onze werkvloeren, en waar dan ook. 

Laten we dit samen doen. Als Kerk kunnen we het verschil maken. Zeker weten. Maar dan moeten we wel kiezen, radicaal, en van harte, God, en dus de liefde, dienend.

Een mooie zondag,

kris

Reacties

  1. God en het geld zijn twee gelijknamige polen, beide positief. Daarom stoten ze mekaar af. God en het geld zijn beide deposito's, werkelijkheden die vast staan. Toch is God het enig ware deposito, want het geld staat te verdampen op onze spaarrekeningen. De hoge inflatie maakt dat het elke dag aan waarde vermindert. In deze grote krach die we nu beleven, is het goed te bidden voor onze regeringen, opdat zij de mensen die het meest in ademnood komen in deze crisis, door de crisis heen kunnen leiden. Sint-Paulus vraagt ook dat gebed voor de wereldleiders opdat wij een in alle opzichten rustig en menswaardig leven kunnen leiden.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. persoonlijk heb ik geen probleem met de aanleg van een skipiste, zoals men ook een stuwdam kan bouwen. Eens over nadenken.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Heel mijn jeugd ben ik op zomervakantie geweest in de Franse Alpen, nabij Chamonix. Prachtig gebergte daar, tenminste boven de boomgrens. Daaronder is het prachtige landschap totaal kapot gemaakt door de vele skipistes. Geen zicht in de zomer. Jammer vind ik dat.
      Da's natuurlijk ook een persoonlijke mening... ;-)

      Verwijderen
    2. Ja. Er worden ook autobanen aangelegd
      Geen zicht?

      Verwijderen
    3. Gun de ander ook eens het plezier van het skiën. En wees verdraagzaam.

      Verwijderen
    4. ik heb de indruk dat verdraagzaamheid ook ontbreekt bij ieder van ons
      laten we bidden voor meer EENHEID

      Verwijderen
    5. Al eens gereden met de wagen vanuit Antwerpen richting boom over de 'Boomsesteenweg'? Inderdaad, geen zicht. Niet alleen aartslelijk, maar de 'mammon' roept en smeekt je langs alle kanten toe hem te dienen.
      Oh ja, vele autobanen zijn verschrikkelijk lelijk!!

      Verwijderen
    6. Ok. Maar je rijdt er wel op.

      Verwijderen
    7. ja, en?
      Het is niet omdat ik er op rij (by the way: het is jaren geleden), dat ik het niet verschrikkelijk mag vinden.

      Verwijderen
    8. Gelukkig geen kasseibaan meer

      Verwijderen
  3. beste anoniem, ik zou het prettig vinden als u deze site niet benadert als een discussieforum. het is een plek waar mensen bemoediging vinden door het delen van het evangelie. als u hier niets van uw gading vindt, ga dan elders.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. bedoeld voor anoniem van 8:20

      Verwijderen
    2. Ik probeer het ´Dagelijks Bijbelcitaat te lezen om mijn leven warmer te maken, dieper naar mijn kern te gaan.
      Zeker en helemaal niet om in discussie te gaan.
      Warme groet, de warmte die we nodig hebben vandaag.
      Ria

      Verwijderen
    3. Beste Stefan, mijn reactie was juist bedoeld om aan te tonen hoe onverdraagzaam wij geworden zijn. Dat is levensecht evangelie.

      Verwijderen
  4. Hier kunnen we nog iets uit leren, dank u wel meneer anoniem

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Kiezen voor de Heer, is de beste keuze.
    Ons inspannen om goed te doen, bewust geen kwaad te doen.
    De mensen die we zien echt graag zien want liefde is eeuwig en rijker, geld is vergankelijk.
    Alleen maar goed doen, uzelf tuchtigen.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Beste Stefaan, als u uw gading hier niet kan vinden, ga dan elders

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten