Aartsengelen

Vandaag gedenkt de Kerk de heilige aartsengelen Machaël, Gabriël en Rafaël. Het boek Openbaring helpt ons hun belang in Gods plan van liefde te begrijpen. De Openbaring gebruikt figuurlijke taal om een strijd te tonen tegen de draak, het symbool van het kwaad, 'de slang van weleer, die duivel of Satan wordt genoemd en die de hele wereld misleidt'. Het is het kwaad van de verdeeldheid dat ook vandaag nog in de wereld werkzaam is door mensen tegen elkaar op te zetten. 

Tegenover dit kwaad zijn er de engelen, wier naam afkomstig is van het Griekse angelos, wat 'gezondenen' betekent. Zij strijden onophoudelijk tegen het kwaad en overwinnen het. Zij herinneren ons eraan dat er tegenover de kracht van het kwaad, dat soms zo machtig lijkt, een kracht van het goede is, opgewekt door Gods liefde. Hun wapens zijn 'het bloed van het lam' en 'hun getuigenis'; het woord van de vele leerlingen van Jezus die in de geschiedenis de strijd tegen het kwaad zijn aangegaan en vaak hun leven daarvoor geofferd hebben. 

Als wij vandaag de heilige aartsengelen gedenken, worden wij opgeroepen om deel te nemen aan deze strijd met de wapens van gebed en liefde die de engelen ons aanreiken. Ieder van ons kan een 'engel' zijn die het kwaad aanklaagt en het goede in de wereld ondersteunt.

Naar woorden van Vincenzo Paglia

Reacties

  1. Mooi dat wij als gezonden zijn, 'apostelen' of 'angelos' (zie tekst hierboven). Wij mogen angelos, engelen zijn voor elkaar en voor velen rondom ons.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. ik dank de Heer de engelen die ik in mijn leven tegen mocht komen. toen ik ze hard nodig had...

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten