donderdag in week 25 door het jaar

Vandaag zingt de psalmist: 'Vervul ons in de morgen met uw liefde, laat ons van blijdschap juichen, al onze dagen.'

Geliefde mensen, nog meer dan de voorbije weken en maanden wordt in deze dagen de wereldvrede bedreigd. Laat ons juist dáárom niet ophouden dit ochtendgebed naar God toe te blijven uitzingen: met aandrang en smekend. Moge deze bede ons eigen hart vervullen met liefde, maar ook het hart van die wereldleiders die het vredeslot van miljarden mensen in handen hebben.

'Laat ons van blijdschap juichen...', zegt het psalmvers. Veel reden tot blijdschap is er niet als je de journaals hoort of bekijkt. En toch... Ja, en toch... Als christenen moeten we durven blijven zingen, en wel in diepe innerlijke blijdschap. We mogen absoluut niet de paasvreugde verliezen die Christus in ons hart legt. Als we toegeven aan het verliezen van deze vreugde slaan we om naar bitterheid, kwaadheid en mogelijke haat, wat haaks staat op het evangelie. We moeten de vrede bewaren, in en onder elkaar. Om deze te beleven en uit te dragen op al die plekken waar we komen en mensen ontmoeten.

Maar ook doorheen ons gebed. Laat ons zaaiers van vrede zijn door voortdurend de wereld biddend neer te leggen op de schoot van de Heer. We mogen deze vorm van naastenliefde niet onderschatten.

Heer, vervul ons in de morgen met uw liefde. Vul elk mensenhart met uw vrede. Raak vooral die harten aan waar liefde en vrede ontbreekt. Verlos ons van het kwaad. Ontferm U over deze wereld. Genees waar nodig is. In Jezus' naam. Amen.

kris

Reacties

  1. Zeker, Kris, bidden om vrede en onze rust bewaren, zoals onze premier het zegt. Moge God aan de wereld de vrede teruggeven.

    BeantwoordenVerwijderen

  2. Prediker lijkt wel een pessimist, een zwartkijker. Tegen alles kijkt hij met veel scepsis aan. Hij lijkt wel een vrijzinnige, maar toch blijft hij altijd binnen zijn joods gelovig-zijn. Hij is verre van een atheïst. Maar hij bekijkt alles wel heel nuchter. Alles is ijdelheid, zegt hij, alles is lucht, een zuchtje, een windje, een ademtocht. En het is goed dat wij dat ook zien. Ik heb hier al eens gezegd dat het Hebreeuwse woord ‘havel’ dat ijdelheid betekent, in het Nederlands overgezet ‘Abel’ is. Wij zijn allen Abels. Wij zijn maar een zuchtje, een windje. Ons leven is zo voorbij. Daarom moeten we goed voor mekaar zorgen.
    Prediker zegt: ‘Wat heeft een mens aan al zijn zwoegen?’ Dat is inderdaad juist. Niemand doet iets mee als hij sterft. Wij zitten inderdaad in een eeuwige beweging van dagen die opengaan en weer toegaan. En nooit begrijpen wij ten volle het ecosysteem van deze aarde en van het heelal waar we deel uit van maken. Persoonlijk vind ik dat juist zo mooi: wij zijn een deeltje van een groot geheel. Ik kan blij zijn om dat grote heelal om mij heen, om een morgennevel die als een gordijn alles wat bedekt. Om een zonsopgang en een mooie zonsondergang, ook al zie ik daar weinig van op mijn appartement. Toch vind ik het mooi.
    Prediker zegt dat er niets nieuws is onder de zon. Alles waarvan we denken dat het iets nieuws is, heeft vroeger al bestaan. Natuurlijk hebben wij nu onze moderne technologieën, onze pc’s en smartphones. Dat vergemakkelijkt ons leven. Maar we mogen er niet de slaaf van worden. Toch is dat iets nieuws. Maar de mens die zich van die nieuwe technologieën bedient, is nog altijd dezelfde als de mens van 1 000 of 2 000 jaar geleden. De mens blijft een broos wezen, een Abel, een ademtocht. En ook al leven we nu wat langer, we blijven broos. En vaak nog wat egoïstisch ook.
    Is er dan niets echt nieuws onder de zon? Toch wel, denk ik. Dat is Jezus. Hij is de nieuwe mens die ons terugbrengt bij onze oorsprong en die oorsprong is God. Die oorsprong is tevens ons einddoel en onze roeping. Een mens is echt nieuw als hij of zij leeft in het spoor van Jezus: gegeven aan God, gegeven aan de mensen. Dat is het nieuwe dat Jezus brengt. En dat blijft altijd iets nieuws, omdat het te maken heeft met God. En God is altijd nieuw. God is eeuwig jong. Niet te verwonderen dat zelfs koning Herodes Jezus te zien wilde krijgen.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. de chinese president is voorstander van de dialoog. Kan dat hier ook nog?

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Wat zijn wij bevoorrechte mensen dat wij met deze prachtige opwekking de dag mogen beginnen. We leven in een onrustige tijd en toch…. De vogeltjes zingen en fluiten. In de bomen beginnen de blaadjes te verkleuren. Zij maken zich al klaar voor het voorjaar dat straks weer begint. Ik hoop dat elke. mens het vertrouwen in zich blijft dragen dat God Zijn schepping nooit verloren zal laten gaan. Hoe moeilijk alles ook lijkt. Roosje.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Mooi Roosje hoe je dat van binnenuit beleeft.
      Laten we nooit die verwondering verliezen, altijd met die knipoog naar boven.
      Bedankt Roosje.

      Verwijderen
  5. Dankjewel voor het mooie het nieuwe ,de vreugde of het verdriet waarin we elke dag mogen leven ,we kunnen het zelf niet maken het komt van hierboven van de almachtige goede VADER.
    Dankjewel voor de veel wijze dingen die we elke dag mogen leren in het bijbelcitaat

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ook ik wil bij deze mijn dankbaarheid uiten naar Chris. Voor mij steeds een positieve stem is deze wereld waar zoveel in vraag wordt gesteld en op de helling wordt geplaatst.
    Dank u Chris om je inzet dit dagelijks te doen.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten