dinsdag in week 26 door het jaar
We kennen evangelieverhalen waar Jezus 'al weldoende' rond trekt. Zeker als er genezingen plaats vinden gaat het er nogal vreugdevol aan toe, met vele bekeringen tot gevolg, enzovoort. Vandaag een heel andere sfeer; eerder drukkend dan blij, als een soort stilte voor een ongekende storm. Hij is dan ook onderweg naar Jeruzalem, goed wetend wat Hem te wachten staat. Hij gaat, zo lezen we, recht en kordaat op zijn doel af: Hij ging vastberaden op weg naar Jeruzalem.
We missen het gedrang en de vele mensen die gewoonlijk rond Jezus hangen. Het lijkt wel of de leerlingen angstig zijn voor een naderend onheil. Het is alsof ze bij het geringste teken van onraad in actie willen komen. Wanneer een Samaritaans dorpje wat moeilijk doet over een doorreisvisum, zijn ze dan ook meteen paraat. Aanvallen lijkt hen de beste verdediging. ‘Heer, wilt U dat wij vuur uit de hemel afroepen dat hen zal verteren?’ Waarop Jezus zich naar hen keerde en hen streng terecht wees.
Een felle reactie van Jezus. De dreiging ligt niet alleen in Jeruzalem op Hem te wachten, maar het drama begint zich ook al af te tekenen en te voltrekken binnen de kleine groep van zijn leerlingen. Samen onderweg naar hetzelfde doel, lopen hun wegen toch uiteen. Waar Jezus in feite reeds innerlijk aan zijn kruisweg begonnen is, zijn de leerlingen er nog steeds van overtuigd dat zij op kruistocht zijn, alsof er nog iets moet veroverd worden.
Iets dergelijks zien we vandaag waar een Russische kerkleider meent te moeten stellen dat een mobilisatie van jonge mannen om aan het front te gaan vechten (beslist door hun president) een goede zaak is. In een preek in het Zachatyevsky-klooster in Moskou zei deze kerkleider vorig week nog: 'Ga dapper je militaire plicht vervullen. En onthoud dat als je je leven geeft voor je land, je bij God zult zijn in zijn koninkrijk en glorie en eeuwig leven je wachten'.
Nee, Jezus ging een andere weg. Geen kruistocht, geen verovering, geen oorlog. Wel een kruisweg; keuze voor God, keuze voor vrede, keuze voor liefde, keuze voor broederschap, keuze voor waarheid.
Laat ons bidden voor deze kerkleider.
Jezus ging de weg naar Jeruzalem waar Golgotha op Hem te wachten lag. Maar tevens ging Hij de weg van het nieuwe Jeruzalem, waar Hij iedereen de hand zal reiken om verenigd met Hem te bouwen aan Gods Rijk op aarde, en wel vanuit zijn Pasen.
Onze roeping bestaat erin niet op kruistocht te gaan, en niet te willen veroveren. Oorlog is altijd het werk van het kwaad. Wij zijn geroepen de kant van de armen te kiezen; zoals Jezus, en in zijn naam. De Kerk zal maar in waarheid Christus' gemeenschap zijn wanneer zij duidelijk en zichtbaar de kant kiest van zij die geslagen worden, zij die veroverd worden, zij die slachtoffer zijn van mogelijk kwaad, én de kant van de armen. Het evangelie is één groot getuigenis (en daardoor oproep) te kiezen voor zij die aan de kant liggen, voor zij die arm zijn.
Laten we als Kerk, in innige verbondenheid met de Heer, het evangelie belichamen.
Een gezegende dinsdag,
kris
de middeleeuwse kruistochten, dat was een vreselijke tijd die naar wij hoopten voorbij was, maar hoe ongelooflijk verdrietig toch dat ook nu de russisch orthodoxe kerk het christendom gebruikt om mensen op te roepen om oorlog te voeren in plaats van dat het haar gelovigen leert en helpt hun kruis te dragen.
BeantwoordenVerwijderenONVOORSTELBAAR inderdaad Kris dat een 'kerkleider' in 2022 zulke onzin durft te vertellen.
BeantwoordenVerwijderenHopelijk kan Paus Franciscus hem tot inkeer brengen!