woensdag in de 7e paasweek

GEHEILIGD WORDEN

Vandaag horen we Jezus bidden: ‘Heilig hen door de waarheid. Uw woord is de waarheid. Ik zend hen naar de wereld, zoals U Mij naar de wereld hebt gezonden. Ik heb mij geheiligd omwille van hen, zo zullen ook zij door de waarheid geheiligd zijn.’

Diepe woorden.

Wij worden geheiligd door het woord dat waarheid is. Dat woord is Christus; woord van de Vader dat mens is geworden onder ons. Door Christus’ inwoning in onze ziel worden we geheiligd, door innig verenigd met Hem te groeien in Gods wil.

Hoe? Door in deze wereld te leven, en wel als gezondenen, zoals Jezus dit ook gedaan heeft. Dus niet enkel leven om in leven blijven, maar leven om leven te geven, om liefde te geven, om de goedheid van God te tonen doorheen daad en woord. En dit mét de Heer, die de wereld met ons wil heiligen.

Geliefde mensen,
laat dit vooral geen opdracht zijn waar we tegenop kijken. Integendeel. Laten we ernaar uitkijken Gods liefde te mogen zijn. Ja, laat ons vreugde beleven door het werkzaam mogen zijn in Gods wijngaard. Laat ons 'blijde' christenen zijn; geen kartonnen dozen, maar mensen wiens gelaat en hart straalt van Christus’ opstanding.

Laten we bidden

Heer Jezus, goede Broer,
door de Vader gezonden om ons te heiligen.
Moge Gods Geest ons doen werpen in uw armen,
opdat wij innig verenigd met U
mogen zingen van Gods liefde.
Moge zo de wereld proeven van God,
verlangend naar zijn vrede,
drinkend van zijn genade.
In uw naam.
Amen.

Van harte,
kris

Reacties

  1. Vanmorgen werd ik geraakt door deze woorden van Jezus: “ Allen, die U Mij gegeven hebt, heb ik bewaard en over hen gewaakt: geen van hen is verloren gegaan, behalve degene die al verloren was, omdat de Schrift in vervulling moest gaan.“ De mens die dit lot trof is, als ik het goed lees, gebruikt om de schrift te vervullen. Ik kan dit niet goed rijmen met Gods oneindige barmhartigheid en liefde. Roosje.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Precies die tekst raakte mij vandaag ook aan. Er wordt vaker op deze manier gerefereerd aan Judas. Het voelt voor mij alsof zij hem toch voortdurend willen gedenken: hij was een van hen en heeft zich schijnbaar tegen hen gekeerd, hoe kon dat? Zelfs daarin is de hand van God werkzaam, zegt Jezus. Misschien om het Judas niet persoonlijk kwalijk te nemen? dat wij als mensen hem toch moeten proberen te vergeven?

      Verwijderen
  2. De schriftlezingen vandaag zijn zo rijk, zo mooi, zo diepgaand en bemoedigend..het zou jammer zijn mocht dit afgezwakt worden door de twijfel aan Gods goede bedoelingen met Zijn Plan en Zijn Koninkrijk, daarom wil ik even reageren op de opmerking rond Judas, die zoals de Schrift zegt, uitgekozen was om het Plan van God, onze redding, mee in vervulling te laten gaan. Gods wegen zijn ondoorgrondelijk, wij kunnen niet alles begrijpen en mogen dit ook niet willen. De apostelen vertegenwoordigen met hun 12 karakters van mensen in het algemeen. Ook nu nog zijn er trouwe volgelingen van Jezus, martelaren en ook twijfelaars en verraders, zelfs in eigen kring, zelfs in de Kerk, zoals Paulus vandaag zegt.Het reddingsplan van God voor ons moest nu eenmaal uitgevoerd worden. Één ding durf ik in alle nederigheid veronderstellen: Judas ligt reeds lang in de liefdevolle barmhartige armen van God.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat denk ik ook. God had het allemaal voorzien. Maar Judas kreeg spijt. Wel nog in wanhoop. Maar dit 'onvolmaakt berouw' was voldoende voor God om hem te redden. Vandaag is het de wereldgebedsdag voor de Kerk in China. Paus Benedictus heeft die dag geïntroduceerd in het jaar 2007 op 24 mei, het feest van Maria, Hulp der christenen. Het grootste Mariaoord in China is aan Maria Hulp der christenen gewijd. Het ligt dicht bij Shanghai. Het communistisch China ziet in navolging van Karl Marx in de Kerk een instituut dat de arbeiders onder de duim houdt en de rijken bevoordeelt. De relatie tussen China en het Vaticaan is delicaat en gespannen. Maar ook dat weet God. Laten wij bidden om meer vrijheid in China, ook godsdienstvrijheid. Mocht de H. Geest de leiders aldaar tot andere gedachten brengen. Het christendom is helemaal geen concurrent van menselijke vooruitgang. Integendeel.

      Verwijderen

Een reactie posten