Maria Onbevlekt Ontvangen

BESCHIKBAARHEID
(Bij het hoogfeest van Maria Onbevlekt Ontvangen)

De passage uit Genesis verhaalt in symbolische taal het begin van de menselijke geschiedenis: Adam en Eva verraden Gods liefde. Dit verhaal onthult het mysterie van de zonde, die erfzonde wordt genoemd, in die zin dat zij aan de oorsprong ligt van het kwaad, ook het kwaad van onze tijd. Het beeld van de slang betekent dat de verleider in het hart van de mens zit en hem aanspoort om koste wat kost als God te zijn. Wij zijn immers allen geneigd om ons meesters te voelen; niet alleen over onszelf, maar ook over anderen.

Daartegenover staat Maria, die de Kerk ons laat beschouwen vanaf de conceptie. Zij werd behoed voor de erfschuld, voor dat instinct van eigenliefde dat ieder mens verwondt, om de Zoon van God te kunnen verwelkomen. Met Maria wordt dus de tragische keten verbroken die mensen leidt naar geweld en zonde. Met Maria begint een nieuwe bladzijde in de geschiedenis van de mensheid, één van vriendschap met God, nog mooier dan die de stamouders hadden in de tuin vóór de zondeval.

Tot zover woorden van Vincenzo Paglia ontleend aan ‘Het Woord van God elke dag’ uitgegeven bij Halewijn.

Graag wil ik met enkele eigen woorden nog wat toevoegen, vooral dan met betrekking op de ‘verwarring’ van Maria die plaats vond toen de engel haar aansprak.

Ze schrok hevig bij het horen van zijn woorden, zo lezen we. En verder: ‘Wees niet bang, Maria, God heeft je zijn gunst geschonken. Luister, je zult zwanger worden en een zoon baren, en je moet Hem Jezus noemen.’

Eerst schrikken, en dan daarna de geruststelling. ‘Wees niet bang’.

Maria had ‘neen’ kunnen zeggen en haar leven van voordien rustig verder op nemen. Maar ze zei ‘ja’, zich toevertrouwend aan de woorden van God: ‘De Heer wil ik dienen: laat er met mij gebeuren wat u hebt gezegd.’

De verwarring die Maria overkwam, de schrik die haar even overviel, maar tevens de geruststelling dat ze een gunst ontvangen had, én haar toewijding, zou ieder van ons moeten overkomen telkens wanneer we het evangelie horen. En niet enkel bij het Woord uit de Schrift, maar bij al die momenten dat de Heer ons ’toespreekt’; bij het vieren en ontvangen van de eucharistie, tijdens ons persoonlijk gebed, in het ontmoeten van armen, wanneer we onszelf betrappen op op zwakheid, ... Het zijn speldenprikken van de hemel die ons oproepen ons steeds opnieuw in ons ja-woord te plaatsen. Het zijn oproepen die bij momenten kunnen choqueren, ze zetten ons leven soms op de kop, ze bonken aan tegen onze drang naar eigenbehoud. Maar er is ook het bewustzijn dat het wel degelijk speldenprikken van de Heer zijn; gunsten uit de hemel, weldaden van God die ons tot groei kunnen zijn wanneer we ze in liefde en nederigheid ontvangen.

En dan de keuze. We kunnen zeggen: ‘Nee Heer, liever niet, laat de armen maar aan mij voorbij gaan, ik schenk liever geen vergeving, uw Woord doet me niets, ik heb genoeg aan mezelf’. Of we kunnen zeggen: ‘Heer, ik dank U om uw komen in mijn leven, om uw oproep. U wil ik dienen, laat er met mij gebeuren wat U tegen me zegt’.

Lieve mensen, laat ons kiezen voor het tweede. Diep in ons binnenste verlangen we toch zo te leven? Omdat we weten en aanvoelen dat dát de weg is waartoe God ons uitnodigt. Een weg van diep geluk in onszelf én de anderen. Ja, laten we kiezen voor het leven.

Laten we bidden

Maria, goede Moeder,
wil ons voorgaan in het gebed,
wil met ons meebidden,
opdat wij ons gebed mogen beleven
in dat zachte vuur van Gods Geest.
Dat wij dezelfde beschikbaarheid in ons mogen dragen
zoals u die had toen de engel u bezocht.
Help ons ‘ja’ te zeggen, in Christus,
elke dag opnieuw,
eenvoudig en echt.
In zijn naam.
Amen.

Veel innerlijke vrede op dit hoogfeest van Maria Onbevlekt Ontvangen.
Alle Goeds, kris

Reacties

  1. Ja Kris 'eenvoudig en écht'... zoals Maria zegt "Mij geschiedde naar Uw woord "!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Enkel geloven, geen probleem. Maar dan die ene stap zetten, kan-wil ik nog altijd niet...

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Beste Anoniem,
      die stap niet kunnen zetten ... komt zo vaak voor. Zelfs bij heel wat mensen die denken de stap wel gezet te hebben.
      Geloven is niet zomaar een knopje dat je in jezelf omdraait. Het is vooral ruimte geven aan de Geest die ons tot geloof (lees: overgave) brengt. En dat is inderdaad niet evident. Maar wel wezenlijk.
      Daar waar de Geest op ons wacht, wacht God, en kan het wonder van barmhartigheid gebeuren, Jezus' Pasen diep in onszelf. Daarvoor moeten we van onze troon komen, om ons in alle nederigheid te geven aan Hem die ons leiden wil. Niet evident.
      En zoals je zegt ... we willen dit vaak ook niet. Want dan moeten we een bepaalde wijze van leven en 'in handen nemen' loslaten, afgeven. Ook niet evident.
      In het evangelie staat dan ook nergens dat geloof makkelijk en evident is. Het zegt wel dat het een smalle weg is, maar ook dat het ons 'redt en vrede en vreugde geeft.
      Laten we elkaar dragen in diep en warm gebed voor mekaar, opdat we onze innerlijke weg ten diepste mogen vinden en gaan.

      Verwijderen
  3. Bedankt Kris , daar heb je iets aan. Geen evidentie zeker niet, doet goed om te lezen dat andere er ook met worstelen.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten