dinsdag in de derde week van de advent

‘WEES NIET BANG’, ZEGT DE ENGEL
(bij Re 13,2-7.24-25; Lc 1,5-25)

Beste mensen, vandaag zowel in de eerste als de tweede lezing komt er een engel op bezoek. Zo’n bezoek betreft meestal een bijzondere gebeurtenis. We kennen daar meerdere voorbeelden van. En altijd roept de verschijning van een engel verbazing of schrik op. In de eerste lezing betreft het de aanzegging van de geboorte van Simson. In de tweede lezing de aankondiging van de geboorte van Johannes de Doper. Beide verhalen hebben met elkaar gemeen, dat er een kind verwacht wordt uit een onvruchtbare vrouw.

We gaan vandaag alleen in op de boodschap van de engel aan Zacharias.
De plaats waar de engel verschijnt is in de gewijde ruimte waar Zacharias aanwezig moet zijn voor het opdragen van het reukoffer. Het gebeurt dus op een heel plechtig moment en tevens op een bijzondere plaats. Zacharias werd door angst overvallen, zo lezen we.  Maar de engel zei tegen hem: Wees niet bang Zacharias, je gebed is verhoord: je vrouw Elisabeth zal je een zoon baren … hij zal velen uit het volk Israël naar de Heer, hun God, terugbrengen …

Zacharias kan de boodschap bijna niet bevatten, moet in de war zijn geweest en zit vol vragen. Zo logisch dat hij het niet kan geloven en hij aan de engel vraagt hoe hij kan weten dat dit echt waar is. De engel maakt zich bekend als Gabriël die uitgezonden is om het goede nieuws te vertellen. Maar omdat Zacharias het niet kon geloven, zal hij, zo verkondigt deze engel, niet kunnen spreken totdat het kind geboren is. Sprakeloos wordt hij, stom. Hij kan zelfs geen verdere vragen meer stellen. Je kunt bijvoorbeeld ook sprakeloos worden van ontroering of uit dankbaarheid, maar dat speelt nu helemaal niet. Zacharias hecht geen geloof aan wat de engel Gods zegt. Geen hoera stemming geen blijdschap, geen woord van dank. Hij is totaal geblokkeerd en krijgt ook nog een strenge straf.
Hoe het verhaal verder gaat horen we een andere keer.

De boodschap van vandaag is: wees niet bang.
Wij zijn ook weleens bang, als we een onverwacht bericht krijgen. Meestal betreft het dan een slecht bericht.
Komt het wel eens voor dat je bang wordt bij een goed bericht? Een bericht wat je logica buiten spel zet? Zou het dan ook te maken kunnen hebben met een belangrijke wending in je leven?
In feite kan een boodschap zo groot zijn dat we pas langzaam gaan beseffen dat er meer is tussen hemel en aarde. In ons verhaal wordt iets geopenbaard vanuit een hogere wereld, de wereld waarin de Geest werkzaam is. Dit staat ook in de woorden van de engel tegen Zacharias: Hij [Johannes] zal vervuld worden van de heilige Geest terwijl hij nog in de schoot van zijn moeder is … Soms kan God in onze wereld binnendringen op een manier die we niet begrijpen en in de verste verte niet verwachten. Het kan gebeuren bij verdrietige, maar ook bij blijde wendingen in je leefwereld.
Bij Jesaja lezen we: Mijn plannen zijn niet jullie plannen, en jullie wegen zijn niet mijn wegen … Want zo hoog als de hemel is boven de aarde, zo ver gaan mijn wegen jullie wegen te boven, en mijn plannen jullie plannen (Jesaja 55, 8-9). Als er in de loop van je leven iets gebeurt wat met je verstand niet te vatten is, – dat hoeft niet zoiets groots te zijn als in dit verhaal – laat je dan niet verontrusten, vertrouw het in gebed toe aan de Ene. In gebed mag je alles wat je meemaakt neerleggen. Je zult rust kunnen vinden in Hem. Angst lost niets op, hoe begrijpelijk angst ook is.
De woorden van Gabriël zijn wel uitgekomen, ook toen dezelfde engel een drie maanden na de boodschap aan Zacharias, Maria bezocht met een belangrijke  boodschap.

Naar engelen mag je altijd luisteren. Ze komen in ieder leven voor. Waar ontmoette jij een ‘engel,’ en kon je toen geloven dat de boodschap werkelijkheid kon worden, of was je bang dat het niet door zou gaan?

Voed je geloof in engelen, ze bestaan echt, ook voor jou!

Laten we bidden

Goede Vader,
wij willen ons openstellen voor uw leiding in ons leven.
Mogen we meebewegen met alle wendingen
die we niet hebben voorzien,
en erop vertrouwen dat U zelf meebeweegt met ons.

Een engel heeft veel gedaantes,
soms komt hij in de gedaante van een mens naast ons,
andere keren  door een opmerking van een kind,
of een ervaring in de natuur, of in nog in vele andere vormen.

Wij willen ons voegen in uw plan met ons,
en ervan uitgaan dat we dan het goede spoor volgen,
al begrijpen we het niet altijd.
Moge dit vertrouwen ons geschonken worden
door Jezus, uw Zoon.
Amen

Lieve mensen, laat je door niets bang maken, noch door droevige wendingen in je eigen leven, of het leven van de wereld, noch door blijde, Hijzelf is de trouwe grond van ons bestaan, altijd.

Ricky Rieter

Reacties