27 dec - Johannes, evangelist en apostel

EEN STROOM VAN LIEFDE
(Bij Joh 20, 1-8)

We hoorden hoe Johannes en Petrus snel naar het graf van Jezus liepen om te zien of het inderdaad waar was dat het graf - zoals Maria Magdalena hen zei - leeg was.
Beiden liepen snel, doch Johannes was sneller, hij rende vooruit. Hij kwam dan ook als eerste bij het graf aan. Hij keek in het graf, zag, stelde vast, maar ging niet binnen. Ondertussen kwam Petrus aan, en deze ging het graf wél binnen. Waarna ook Johannes het graf betrad.

Dit is een mooi en typerend beeld van de Kerk; meer bepaald van de liefdesstroom binnen de Kerk.
De liefde, hier belichaamd door Johannes (de evangelist van de liefde!), is sneller dan Petrus die het (paus)ambt belichaamt. De Kerk is altijd iets trager, iets logger. Maar dat doet niets af aan de de liefdesstroom binnen de Kerk die altijd fris en snel is.

Neem bijvoorbeeld Lourdes. De verschijningen aan Bernadette deden in de streek zeer snel de ronde. Binnen enkele dagen kwamen er duizenden mensen afgezakt naar de grot aan de Gave. Die mensen kwamen deels uit nieuwsgierigheid, maar een grote groep ook heel zeker uit liefde voor het gebeuren. Deze mensen belichaamden de liefde die sneller was dan de officiële Kerk, die pas later tot bij de grot kwam, vaststelde en bevestigde. Mooi beeld!

De Kerk wordt geleid van bovenuit, maar ze leeft van onderuit. Beide leven in een voortdurende bevruchting van elkaar, waarvan de liefde steeds de bron is. Die liefde leeft onder het gewone volk, waar de ambtsdragers binnen de Kerk de taak hebben het gelovige volk te behoeden en te leiden, te onderrichten en indien nodig bij te sturen. Maar bovenal heeft zij de opdracht te bevestigen waar de Heer roept en op welke wijze Hij dat doet.

Het leven van de Heer is de liefde, die altijd fris, blij en snel is. En als de Kerk een roeping heeft in deze wereld, dan is het dit leven te leven. Christus met ons, door ons, in ons.

Laten we bidden

Vader,
Geef ons de frisheid van uw liefde
die ons van onderuit enthousiasmeert
het leven te vieren.
In diepe verbondenheid
met Jezus, onze Broeder en Heer.
Amen.

Moge de liefde in je hart in al haar frisheid een verkwikking zijn voor allen die je vandaag ontmoet. Als een fontein.
Met een hartelijke groet,
kris

Reacties

  1. Fris, blij en snel... net zoals Maria die zich haastig op weg begeeft naar Elisabeth... Ik wil dit graag als motto nemen voor het nieuwe jaar... (vandaag ook al, natuurlijk!)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. De Kerk wordt geleid van bovenuit, maar ze leeft van onderuit. Gelukkig de paus die een gezonde ommekeer brengt. Leiding, OOK van onderuit! SAMEN op weg. Geen theorie, maar praktijk.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten