zaterdag in de eerste week van de advent

EEN STEM ACHTER JE …
(bij Jes 30,19-21.23-26)

Wat een bemoedigende tekst lezen we vandaag bij Jesaja:
Je hoeft geen tranen meer te storten. Want Hij zal zich over je ontfermen als je weeklaagt, Hij zal antwoorden zodra Hij je hoort.
... met eigen oren zul je een stem achter je horen zeggen: ‘Dit is de weg die je moet volgen. Hier moet je rechts. Ga daar naar links’.

Die stem achter ons, ja natuurlijk hoor je een stem van iemand die achter je loopt beter dan die van iemand die voor je loopt, maar … als je omkijkt zie je in dit geval niemand. Het gaat hier over een andere stem, de stem in je binnenste.

Luisteren kun je met je oren, maar ook met je hart. Ons hart zal, als we wakker zijn, en als het ware ‘naar binnen kunnen luisteren’, weten wat ons te doen staat. Onderweg door het leven twijfelen we wel eens over onze weg. Moeten we rechts afslaan of is de linker weg het beste. Zelfs in de politiek komen de begrippen rechts en links voor en moeten we de motivaties afwegen.
Hoe zit dat met de weg die persoonlijk voor ons bedoeld is? Het gaat over meer dan politiek, al kan dat ook heel belangrijk zijn.

Wat ik bijzonder vind in de woorden van Jesaja, dat zijn de woorden: Hier moet je rechts. Ga daar naar links. Dat lijkt op twijfelen, maar bedoeld zal zijn dat de weg zich van moment tot moment openbaart. En dat je niet alleen blind je eigen richting moet volgen. Al luisterend naar de stem binnen in je, zul je af en toe de richting bij moeten stellen. Dus niet alleen focussen op je eigen gevoel, maar, al luisterend naar onze innerlijke Gids, en luisterend naar veranderde omstandigheden, vertrouwend op de stem achter je, verder trekken. Twijfel is af en toe een goede zaak, want twijfel activeert het luisteren naar die stem achter je, in je. Vertrouw op de weg die je gewezen wordt als je de oren van je hart wijd opent, ook al begrijp je het niet dat dit de nieuwe richting moet zijn.

Bemoedigend is Jesaja als hij vertelt wat er dan zal gebeuren. Volop waterstromen om het land te bevloeien, en het zaad te laten ontkiemen, volop het licht van de zon, voor zeven dagen tegelijk, - zelfs de maan geeft in de nacht, licht als van de zon-, volop genezing van alle wonden die je eerder opgelopen hebt. En eerder in onze lezing zegt hij al: brood in de benauwenis, en water in de nood.

Hoe is het met onszelf? Het geschetste beeld lijkt niet op wat we ondervinden in ons dagelijks leven. Wel is het een beeld van hoop. Het vraagt van ons om te geloven in de aanwezigheid van de Ene en in zijn leiding op momenten waarop wij het zelf niet meer zien zitten. Luister daarom goed naar die stem achter je in deze advent waarin Hij komende is. Loop verder op je levensweg. Hij loopt achter je, maar ook voor je uit, en Hij wenkt je naar zijn schitterende toekomst.

Laten we bidden

Goede Vader,
wij willen U danken
voor uw aanwezigheid in ons leven.
Onzichtbaar, ‘achter ons’.
Ja, U staat achter ons,
wij geloven dat,
en ook gaat U voor ons uit
in Jezus, Uw Zoon,
die jaar op jaar,
maar ook dag na dag,
voor ons uittrekt.
Hij komt ons tegemoet,
en wij gaan Hem tegemoet.
Hij is onze Gids.
Wij vragen om ons nabij te zijn
op onze weg,
die de weg naar het leven is.
Amen

Beste mensen, met geopende oren voor de stem ‘achter ons’, mogen we verder gaan, Hem tegemoet!

Ricky Rieter

Reacties

Een reactie posten