Eerste zondag van de advent - B

ALERTHEID
(Bij Mc 13, 33-37)

Voila, we zijn vertrokken. Advent 2023. Op naar Kerstmis.

Een mooie tijd die advent. Een tijd van intense voorbereiding op de komst van Christus. Laten we deze tijd zinvol benutten, met de diepe oprechte intentie te groeien in ons christen-zijn vanuit het Woord ons dagelijks gegeven. Thema waarmee we dit jaar aan de slag gaan is: 'Ga Hem tegemoet.' Moge de heilige Geest ons tot hulp zijn.

Vandaag roept het evangelie op tot waakzaamheid, waakzaam-zijn voor het komen van de Heer.

Eigenlijk komt Jezus drie keer op aarde. Hij kwam zo'n goede 2000 jaar geleden, als zoon van de maagd Maria. Hij zal terugkomen op het einde der tijden. Daar kennen we dag noch uur van. Maar er is nog een derde komst, waar we niet op moeten wachten, omdat het vandaag is, omdat het gisteren was, omdat het morgen zal zijn. Het is de komst van Jezus op elk moment van de dag. Het gaat over zijn aanwezigheid, zijn inwoning in ons hart, zijn tegenwoordigheid in en onder ons. Het gaat over zijn komen doorheen mensen, dingen en gebeurtenissen. Dit ‘zien’ vraagt waakzaamheid.

Eerst dit: Je kunt alleen maar echt waakzaam zijn, of wakker zijn, wanneer je goed uitgeslapen bent. Dus: goed slapen is de boodschap! Vele mensen bezondigen zich daaraan, wat niet verstandig is. Een mens moet voldoende nachtrust hebben om te kunnen liefhebben. Jezelf voorbij lopen heeft geen enkele zin. Op termijn wreekt zich dat en daar heeft niemand iets aan. Tip: je kan beter ’s avonds iets vroeger gaan slapen om ’s morgens bij het krieken van de dag te kunnen opstaan om tijd, stilte en ruimte te hebben voor gebed.

Maar evangelische waakzaamheid gaat natuurlijk veel dieper dan praten over een goede nachtrust. Het gaat vooral over een geestelijke alertheid, een voortdurend attent zijn voor het komen van Christus: diep in jezelf, doorheen de ander, doorheen dingen en gebeurtenissen.
Waar komt Hij naar me toe? Waar spreekt Hij me aan? Hoe spreekt Hij me aan? Door wie of wat spreekt Hij me aan? Ben ik beschikbaar voor Hem? En, als Hij dan komt - en ik zie Hem - ga ik Hem dan ook tegemoet?

Vooreerst openbaart Hij zich in onszelf. In ieder van ons daalt Hij af, neemt Hij zijn inwoning, deelt Hij zijn liefde mee, maakt er ons deelgenoot aan. Wat een wonder van barmhartigheid!

Maar Christus komt ook tot ons doorheen de ander. Kijk gewoon ieder mens (ieder mens!) in de ogen en je zult zien: daar staat Hij, daar komt Hij, daar appelleert Hij. Inderdaad, doorheen de ander roept Christus op het beste in ons naar boven te halen. Doorheen de ander komt Hij naar ons toe als een bedelaar naar liefde. Ingaan op deze uitnodiging is Hem baren.

Christus komt ook naar ons toe doorheen de Kerk: het Woord, de sacramenten, de liturgie, gemeenschappelijk en persoonlijk gebed, ... Wat een aanraking!

Maar ook door feiten en gebeurtenissen komt Hij naar ons toe. Bijvoorbeeld in het gemeenschapsleven of het gezinsleven. Het is eigen aan mensen dat zij elkaar wel eens de duivel aan doen. De ene is daar natuurlijk meer bedreven in dan de ander ;-), maar het komt overal voor. Het is des mensen. Maar aanvoelen dat er moet vergeven worden is Christus aanwezig weten in zijn oproep elkaar voortdurend en altijd opnieuw de hand te reiken vanuit Gods barmhartigheid voor iedere mens. Dat vraagt alertheid, waakzaamheid voor Christus’ roep op dat moment.

Herinner u nog de lastige coronatijd. Ook toen vroeg Christus om onze diepste creativiteit aan te boren om mensen die soms letterlijk lange tijd alleen zaten nabij te zijn. Telefoneren, berichtjes verzenden, brieven sturen, tekeningen maken, lieten voelen dat ze niet alleen waren. Ja, ook in corona toonde Christus zich door uit te nodigen er voor elkaar te zijn.

Maar ook in de pracht van de natuur, in het geboren worden van een kind, doorheen een goed of wijs boek, … komt God naar ons toe in Christus. In het dienen van elkaar - God die ons de voeten wast en wij die dit toelaten en Hem liefhebben  - openbaart zich zijn liefde.

Geliefde mensen,
ik wil jullie uitnodigen om biddend voor jezelf eens na te gaan waar Christus naar jou persoonlijk toekomt. Vraag in gebed aan de Heer of Hij je dit wil laten weten, en bid om de gave van waakzaamheid dit in het concrete leven op te merken. Om Hem dan tegemoet te gaan en Hem te dienen in liefde.

Laten we bidden

Moeder Maria,
graag wijden we deze adventsperiode toe aan u.
Neem ons bij de hand
en breng ons in de genade van de Heer,
in de wil van de Vader,
in de liefde van de heilige Geest.
Wil met ons en voor ons bidden,
opdat we waakzame mensen mogen worden,
wakker voor Gods liefde in ons leven.
Mogen we Christus met heel veel liefde
diep in onszelf dragen,
mogen we Hem liefhebben en koesteren.
Om verinnigd in Hem
God te dienen
in vele vormen van kleine goedheid.
Maria, bid voor ons,
ga met ons mee.
Alle dagen van ons leven.
Amen.

Reacties

  1. over ruusbroec, nav vraag kris gisteren: er is geloof ik geen volledige vertaling (meer) te koop van de 'geestelijke bruiloft', wel een goed boek 'daarover' van kick bras: 'een vloeiende, ebbende zee'

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. nog even tweedehands bij boekwinkeltjes.nl gekeken, daar hebben ze er nog meerdere originele, hertaalde en vertaalde, uitgaven van.

      Verwijderen
    2. Dank je wel Stefan. Ik kijk straks eens.
      Mooie zondag, kris

      Verwijderen
  2. Dank aan de mensen, die ons de mogelijkheid schenken, om deze meditaties in ons op te nemen.
    Een gezegende adventstijd voor een ieder.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Een gezegende Adventstijd aan allen met dit onderstaande nieuw adventslied. Neem rustig de tijd op dit eerste weekend in de laatste decembermaand van 2023.

    https://youtu.be/rgyvNJx97t4?si=7GNCT70CAtkZAqX
    Aangename Zon-dag toegewenst .

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten