vierde zondag in de advent - B

VOL VAN GENADE
(Bij Lc 1, 26-38)

Gabriël ging het huis binnen en zei: ‘Gegroet Maria, je bent begenadigd, de Heer is met je.’ Zo lezen we vandaag.

Dat is nu precies wat er met Kerstmis gaat gebeuren in deze wereld. God zal zeggen: ‘Gegroet m’n mensen, jullie zijn begenadigd, de Heer is met jullie’.

Ja, ‘met jullie’. Kerstmis is immers een innerlijk gebeuren, een gebeuren van het hart, een gebeuren in de mens. We gaan dit veruitwendigen, we gaan dit vieren in het kerkgebouw en thuis. We leggen het kind in de kribbe, geven elkaar geschenken, sturen wensen en we versieren onze woning. Maar in wezen blijft het een feest van de binnenkant. Al wat er gebeurt aan de buitenkant is een verafbeelding van wat er zich diep vanbinnen afspeelt; in ons persoonlijk leven, en onder ons als kerkgemeenschap.

Terwijl de Heer er te allen tijde is, zal Hij ook steeds komen, altijd weer opnieuw. In die zin is de wereld begenadigd; bent u, ik, zijn wij allen, diep begenadigd. Wijzelf zijn de kribbe waarin God zijn Zoon zal baren; vlees en bloed van Hem, liefde van zijn ‘zijn’.

Laten we open ontvangers zijn, goedhartige en koesterende dragers, om Hem gul te baren in een wereld die geschapen is om de liefde te vieren.

Laten we bidden

Heer God,
wees met uw Geest bij ons met Kerst.
Moge ons hart de kribbe zijn
waarin U uzelf zult neerleggen in uw Zoon.
Mogen wij U koesteren als het hoogste goed.
Om U te schenken, zonder grenzen, aan allen.
Amen.

Een mooie vierde adventszondag vandaag, en voor straks een lichtende kerstavond.
kris

Reacties

  1. Aan Kris en zijn gezin, aan Ricky en aan alle trouwe en toevallige lezers: een zalig Kerstfeest! Het is een dagelijkse genade om dit bijbelcitaat telkens weer fris te mogen lezen! Straks mogen we net zoals Maria en Jozef de kersverse baby verwonderd begroeten en liefdevol aanbidden zoals de herders... ik kijk er alvast naar uit!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Inderdaad, zalig kerstfeest aan iedereen. Dat Hij met Zijn Liefde in onze harten en in de Wereld geboren mag worden.

      Verwijderen
  2. Alle zaligheid van Kerst toegewenst aan allen!

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten