vrijdag in het kerstoctaaf

GODSONTMOETING
(Bij Lc 2, 29-32)

Simeon loofde God met de woorden: ‘Nu laat U, Heer, uw dienaar in vrede heengaan, zoals U hebt beloofd. Want met eigen ogen heb ik de redding gezien die U bewerkt hebt ten overstaan van alle volken: een licht dat geopenbaard wordt aan de heidenen en dat tot eer strekt van Israël, uw volk.’

Zij die vertrouwd zijn met het getijdengebed weten dat deze woorden van lof iedere avond worden gebeden – al dan niet zingend -  tijdens de completen. Wat mooi is. Want daarin wordt uitgedrukt dat het ‘mooiste’ en het ‘diepste’ wat een mens kan meemaken gebeurd is tijdens de dag: het aanschouwen van, het aangeraakt worden door, het in relatie treden met, de Heer.

Niets is inderdaad mooier dan de Heer te ontmoeten doorheen de dag: tijdens je gebed, je omgang met anderen, in je daden van goedheid, in de keuzes die je maakt, in je verwondering om al wat schoon en edel is.

Je ’s avonds bewust zijn van deze ‘omgang’ met de Heer stemt je inderdaad tot vrede. Zowel om het feit dat Hij naar je toekomt, alsook om het feit dat jij in zijn dienst mocht staan.

In relatie treden met de Heer is dan ook iets groots in het leven van een mens. Misschien wel het grootste. Want al het andere zal daardoor gekleurd zijn.
Je bent je immers gelovig bewust van al het geschapene, dat jij - zoals alles mensen - een kind van God bent, dat je door Hem bemind bent, dat je gezonden bent, dat je een opdracht hebt. Heel je leven zal in het teken staan van God en zijn rijk waarvan aan jou gevraagd wordt het - in zijn naam - gestalte te geven.
Wie de levenskunst verstaat dit alles met een liefdevolle toewijding bewust te doorleven zal de vrede ervaren die Simeon ten deel viel toen hij het Kind Jezus in zijn armen droeg. Je weet je immers door God zelf bemind en gedragen, én gezonden zijn licht uit te dragen.

Laten we bidden

Vader,
wij danken U om de komst van Jezus
waarmee U ieder van ons
ten diepste aanraakt en draagt.
Mogen wij in onze ontmoeting met Hem
uw vrede ervaren
als bedding van al ons doen en laten.
In zijn naam.
Amen.

Ik wens jullie vandaag een dag toe van diepe gods-ontmoeting, waarin zijn liefde door jou heen gestalte mag krijgen.
Met een genegen groet,
kris

Reacties

  1. Ik wil alleen even zeggen dat ik telkens weer erg gelukkig ben met de aanbieding van de dagelijkse lezingen en met name ook de inspirerende teksten van "Van Woord naar leven" .. Hartelijke groet, Han Duin

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dag

    Ook ik neem élke dag de tijd, liefst s´morgens om het dagelijks bijbelcitaat
    te lezen en in me op te nemen, het uit te dragen. ...
    Dankuwel dat ik op deze manier Zijn aanwezigheid nog sterker aanvoel.
    Bidden met, voor..., anderen "
    leren bidden ....( zéker m´n 3 volwassen kinderen en al wie er bij hoort...)
    Dat de Geest zijn " inwoning " mag krijgen, hun aanraken...

    Fantastisch wat u dagelijks doet, schrijft..
    Het vult en vervult mijn, ons doen en laten ...in woorden, in gedachten...
    Nogmaals Dankuwel!!
    Voor iedereen nog warme Kerstdagen, een Gezond, Hoop en Vredevol 2024!!

    Lieve groeten van een trouwe lezer
    Philips Josiane

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Met dank voor het vele stille werk achter de schermen van dagelijks bijbelcitaat!!! Blijf doorgaan aub, want er is in onze streken, en zelfs in onze Kerk, een grote armoede aan gezond en juist onderwijs aangaande de bijbel. Blijkbaar zijn onze voorgangers niet goed of op zijn minst armoedig opgeleid daarin. Indachtig wat Paulus zegt: "het geloof komt door het horen", en wat paus Franciscus zegt: "Preek nooit over wat je niet zelf beleeft". Veel weten over God en geloof leidt tot niets. Enkel de persoonlijke relatie met de Vader, Jezus, de Heilige Geest en het persoonlijke getuigenis daarover, kan werkzaam zijn. Zoals iemand schreef: de mensen luisteren niet meer naar leraren, maar liever naar getuigen. En als ze toch naar leraren luisteren, dat is het omdat zij getuigen (vanuit hun persoonlijk leven). Laat ons bidden...

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten