donderdag in de derde week van de advent

SMOORVERLIEFD
(Bij Hgl 2, 8-14)

De verzen die we vandaag horen uit het boek Hooglied gaan over verliefdheid; over een wederzijdse verliefdheid; een verliefdheid in de diepe betekenis van het woord, ver voorbij romantiek en vlinders in de buik. Hier gaat het om een goddelijke verliefdheid; een verliefdheid die haar ontstaan en wortels heeft in God zelf. Het gaat over een verliefdheid die opwekt, fris is, één die danst en zingt van plezier.

Het is verliefdheid langs beide kanten. En dat maakt de verliefdheid juist zo vol, zo levendig, zo vruchtbaar. Het wordt een samensmelten van twee geliefden.

Mooi zijn de woorden die de schrijver heeft gekozen om de liefde van God te bezingen. Als een jong hert snelt Hij naar ons toe, springend over de bergen, dansend over de heuvels, kijkend door het venster of Hij ons ziet ... Prachtig. Zo is God. Oud misschien in jaren, maar zo jong en jeugdig in zijn liefde; fris, blij, enthousiast. Tot over zijn goddelijke oren verliefd.

Ja, zo kijkt God naar ons. Zo snelt Hij naar ons toe. Wie we ook zijn, waar we ook staan in het leven, welke rugzak we ook meedragen, wat voor een knoeiboel we er misschien ook van gemaakt hebben ... God snelt naar ons toe als een verliefde, uitkijkend naar ons verlangen, onze liefde voor Hem.

Geliefde mensen,
wanneer je bidt, en je je ogen sluit, probeer dan eens die verliefdheid van God naar jou toe te bevroeden, haar aan te voelen. Open je hart, je hele zijn, om de smoorverliefde God welkom te heten. Hij snelt niet enkel naar een paar zorgvuldig uitgekozen vrome zielen. Nee, Hij komt ook naar jou, Hij snelt naar jou, verliefd dat Hij is op ieder van ons. Ja, Hij houdt van jou, tot in het diepst van je vezels.

Ontvang Hem. Bid in Hem. Smelt in Hem. Geen twee liefdes meer. Jij, vlam van zijn vlam.

Laten we zo, verinnigd met Hem, verlangen naar de nacht van volgende zondag op maandag. Want wat beschreven staat in Hooglied van vandaag, zal dan, daar in die kleine kribbe vlees en bloed worden, gebaard voor elk mensenkind, zowel in de geschiedenis, als in het heden, als in de toekomst.

Moge jouw hart die kribbe zijn, en wij allen als Kerk.

Laten we bidden

Vader,
moge uw Geest ons in vuur en vlam zetten,
om - in Christus - vlam te worden van U,
opdat ieder U mag ontmoeten.
In Christus,
onze broeder en Heer.
Amen.

Lieve mensen, heb geen angst verliefd te zijn op God. Hij is het ook op jou. Heb er deugd aan.
Van harte, kris

Reacties

  1. Dank je wel, Kris! Wat mooi!
    Een sfeervol Kerstfeest en alle goeds voor 2024!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Jacqueline Van Eynde21 december 2023 om 08:45

    Waw Kris... met dit voor ogen ,langzaam laten sijpelen in hart en ziel , zou ons leven één liefdevol vreugdevol en vredevol (élke dag) een feest zijn !
    Bezield door ZIJN Geest kunnen we ,wetende dat Christus in "ieder van ons" mensen "aanwezig
    is in de lege kribbe gaan liggen en door Zijn Geest bezield ... LEVEN zoals Jezus !
    Hij neemt ons bij de hand en leidt ons naar Zijn en onze Vader !

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Prachtig, zalig! nu nog die angst wegnemen....

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten