dinsdag in week 32 door het jaar

De eerste lezing van vandaag, uit de brief van Paulus aan Titus, roept ons op warme gezinnen te zijn, liefdevolle gemeenschappen, zonder al te veel blablabla, maar met een gezond boerenverstand, elkaar beminnend zoals God ieder van ons bemint.

Er staan heel wat woorden en uitdrukkingen in deze lezing waar we heel ons leven verder mee kunnen; wegwijzers die ons leiden naar de eenvoud van het evangelie: oproep tot soberheid en waardigheid, het belang van gezond geloven, aansporing om liefdevol en vriendelijk met elkaar om te gaan, en dit volhardend, ingetogen, niet kwaadsprekend, goede raad gevend, het goede voorbeeld tonend. Niet teveel wijn (of bier) drinken, rechtvaardig zijn, kuisen (geldt ook voor mannen) en kuis zijn (geldt tevens ook voor mannen).
Kortom, één grote oproep om vroom te leven. Dit alles in het blijde besef van het geluk waarop wij hopen, namelijk ooit voor het aangezicht van de Allerhoogste te mogen staan met maar één cadeau: liefde.

Laat ons dicht bij de Heer blijven, verbonden met Hem, als de grote goddelijke Vriend van ons leven die in ons woont.
En laat ons, om het met de slotwoorden van de eerste lezing uit te drukken, vol ijver het goede doen. In naam van de Heer.

Christenen denken soms dat zij vanuit een zeker intellect, vanuit een theologisch weten, vanuit een voortdurend lezen en studeren, in de wereld moeten staan. Op zich zijn deze dingen natuurlijk goed, en ook nodig, maar de kans is groot dat we in al dat serieus gedoe de eenvoud en de blijheid van het evangelie verliezen. Laten we vooral die blijde knipoog naar Onze Lieve Heer op het kruis (wetend dat Hij verrezen is) niet verliezen, het stille gezang in ons hart omdat God ons bemint, die ingetogen vrede als band van ons samenzijn. Ja, laat ons bidden, én glimlachen; omdat we bewoond zijn.

kris

Reacties

  1. Dank u, Kris. Heel mooi en inspirerend. Hierna wou ik iets zeggen over de evangelielezing van deze dag.

    Dit evangelie is hard. Ik denk dat het er in Jezus’ tijd wel zo aan toe ging. Het was de tijd waar er nog slaven waren en die hadden geen rechten. Toch meen ik dat wij dit stukje evangelie in samenhang moeten lezen met wat ervoor komt, dat is wat wij gisteren gelezen zouden hebben als het niet het kerkwijdingsfeest van de Lateraanse basiliek was geweest. Wat staat er dan in dat stukje dat we niet gelezen hebben? Dat men er zich voor moet hoeden ergernissen te geven en ook dat wij onze broer of zus die zelfs zeven keer per dag tegen ons misdoet, telkens opnieuw moeten vergeven. En daarop hadden de apostelen gevraagd: ‘Heer, geef ons meer geloof’. M.a.w. wat Jezus vroeg, ging hun – en ook onze – krachten te boven. Hier ook: Zoals je nooit op kunt houden om anderen hun schuld te vergeven, zo wil Jezus ons ook duidelijk maken dat je voor God nooit genoeg hebt gedaan en voor de mensen ook niet. Nooit kan je op je lauweren rusten. Nooit kan je zeggen: ‘Nu is het genoeg geweest’. Een priester komt na vele vieringen in de kerk thuis en dan zou hij zeggen: ‘Nu zet ik me neer voor de tv, het is genoeg geweest, ik doe niets meer vanavond’. Dat kan hij niet zeggen. Hij moet zijn brevier nog bidden en God danken dat hij het er zo goed af heeft gebracht vandaag. Een vader of moeder die moe thuiskomt van het werk, moet ook niet zeggen: ‘Nu doe ik niets meer’. De kinderen wachten op wat attenties, de partner ook en allen moeten nog het avondmaal gebruiken. Zolang wij leven, kunnen wij nooit echt rusten. Voor God ook niet. Zolang je leeft en het een beetje kunt, moet je je inzetten om te werken en te bidden. Vandaag is het nog te vroeg om de hemelse rust binnen te gaan. Dat komt wel, maar nu nog niet. Je kunt niet slapen gaan zolang het nog geen bedtijd is.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Heer vervul ons in de morgen met Uw liefde. Een prachtig gebed om de dag te beginnen. Het gebed van deze dag moesten wij vroeger uit het hoofd leren, alsook de oefeningen van geloof en hoop. Samen behoorden ze tot de oefeningen van geloof. hoop en liefde.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Waar haal jij toch altijd die schone teksten vandaan, Kris ?

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Kris, volledig akkoord dat de liefde en de eenvoud veel belangrijker zijn dan geleerdheid en studie. Maar alle vier van deze gaven zijn nodig !!!

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten