vrijdag in week 31 door het jaar

Vandaag lezen we bij Paulus: 'Ik heb u al vaak gezegd, en zeg nu zelfs met tranen in mijn ogen: velen leven als vijand van het kruis van Christus en gaan hun ondergang tegemoet. Hun god is hun buik, hun eer is schaamteloosheid en hun aandacht is alleen gericht op aardse zaken.'

Wanneer je 'ik' centraal staat, wanneer je 'ik' je levensdoel is geworden, wanneer je 'ik' de reden is geworden van je bestaan, dan leef je inderdaad vanuit je buik, en heb je van je 'ik' een soort god gemaakt die met veel hartstocht aanbeden wordt.
Paulus noemt dat 'leven als vijand van het kruis'. Jezus' kruis, hét symbool van liefde bij uitstek, staat inderdaad haaks tegenover al wat eigenliefde is.

Liefde heeft altijd met God en medemens te maken, en het 'ik' staat daar van in dienst. Wanneer het 'ik' in dienst staat van zichzelf, herleidt het zichzelf tot een afgod.

Laten we ons spiegelen aan de liefde van God die Hij geopenbaard heeft in Jezus Christus. Laten we ons aan Hem toevertrouwen; ten diepste.

kris

Reacties

  1. Ja, Kris, dat ego hé? Wat zijn wij toch veel met onszelf bezig. Ik merk dat ook bij mensen die mij om raad komen vragen, voor wie ik een luisterend oor mag zijn. Zo bezig met zichzelf. Ik denk inderdaad ook meer en meer dat wij dat ik los moeten laten en Jezus ons ik moeten laten worden. Dan kunnen wij mensen zoals Sint Paulus navolgen en tot voorbeeld nemen. Paulus heeft zijn eigen ego los gelaten en alles in de waagschaal gesteld om Jezus te volgen en te verkondigen. Jezus zegt in Zijn parabel vandaag niets anders. Die rentmeester, die zaakbeheerder was corrupt. Zo corrupt dat hij na zijn ontslag nog verder ging met de schuldbrieven van degenen die bij zijn baas in het krijt stonden nog te verkleinen. Toch prees Jezus die man, niet omdat hij corrupt was, maar omdat hij zoveel inspanningen deed voor zijn aardse bestaan, om zich te verzekeren van een onderdak bij hen wie hij met zijn corruptie geholpen had. Jezus wil dat wij ook voor de zaak van Zijn Vader, het Koninkrijk der hemelen ook zoveel over zouden hebben. Jezus heeft elders nog zulke voorbeelden gegeven. Denk bv. aan de man die bij het omploegen van het veld van een ander in dat veld een schat vond en dan alles verkocht om die akker te kopen. Dan was die schat in dat veld ook voor hem. Eigenlijk zijn dat schurkenstreken, maar Jezus wil dat wij als een schurk onze vindingrijkheid en ons overleg in dienst stellen van het Koninkrijk van Zijn Vader. Dat is nog altijd de uitdaging voor ons: wat heb ik over voor God? Wat heb ik over voor mijn naaste? Als dat evenveel zou zijn als wat ik over heb voor mijn ik, dan zou de wereld er in de kortste keren heel anders uitzien, denk ik. Heer, help ons, zend ons uw H. Geest om vandaag in alles U te zoeken en mezelf wat aan de kant te zetten. En dat mag me zelfs een beetje pijn doen. Dat is het kruis, Uw kruis o Heer.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Zo zie ik de man die de schat vond niet. Het is een beeld van de hemelse Vader die er alles voor over heeft om de schat (ieder mensenhart) te vinden en daarvoor mens wordt.

      Verwijderen
  2. Ik vind dat een hele moeilijke. Wanneer denk je teveel aan jezelf, wanneer loop je dan weer jezelf voorbij in dienst van de anderen. Soms is het moeilijk om een evenwicht te vinden.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten