donderdag in week 32 door het jaar

Vandaag zegt Jezus ons: ‘De komst van het Koninkrijk van God laat zich niet aanwijzen, en men kan niet zeggen: “Kijk, hier is het!” of: “Daar is het!” Maar weet wel: het Koninkrijk van God ligt binnen uw bereik.’

Het huis waar we wonen, de plek waar we werken, de plaats waar we mensen ontmoeten, de gemeenschap waartoe we behoren, de school of univ waar we studeren, onze straat, dorp of stad,... allemaal plaatsen waar Jezus tot ons komt. In die zin is het Rijk Gods voortdurend midden onder ons. Daar is Hij, bemint Hij, roept Hij op.

Christus' aanwezigheid is voor onze lichamelijke ogen niet altijd zo duidelijk. Maar wie kijkt met de ogen van het geloof, met de ogen van de Geest, zal de Heer aanwezig weten. Dit ‘aanwezig weten’ zal voor de gelovige meer en meer een vanzelfsprekendheid worden in de mate dat hij zich geeft aan die aanwezigheid. Het ‘gaan met de Heer’ zal een constante worden. Niet dat je dit gegeven altijd bewust verstandelijke zult beredeneren, maar het zal iets worden dat je hele zijn zal bepalen en richting zal geven.
Allemaal kennen we zo van die mensen die weinig over God praten maar doorheen hun doen en laten echte engelen zijn, alsof ze doordesemd zijn van Gods goedheid. Wel, zoiets bedoel ik dus.

In die zin is het Rijk Gods niet enkel onder ons, maar in zekere zin ook in ons. De buitenkant waarin we leven, en onze binnenkant, zullen voor de gelovige meer en meer  tot eenheid komen. Alles zal van God spreken, en Hem zullen we liefhebben door de liefde alle eer te geven in al ons doen en laten, doorheen gebed voor de wereld, en daden van liefde in de wereld.

Heerlijk toch om christen te zijn.

kris

Reacties

  1. Veel mensen in onze tijd stellen ook die vraag van de Farizeeër wanneer het Rijk Gods komt. In onze dagen zijn er veel mensen die zeggen inspraken te hebben of profetieën over het einde, over de grote waarschuwing, over Jezus’ tweede komst. Ik wil dat allemaal niet zomaar afkeuren en ontkennen. Toch heb ik meer aan Jezus’ woord uit het evangelie van vandaag: ‘Je kunt de komst van het Rijk Gods niet waarnemen’. Je kunt niet zeggen: ‘Hier is het of daar is het’, want het is overal, het is midden onder ons. We moeten niet de mensen nalopen die zeggen: ‘Daar is Jezus’. Als Jezus komt, is Hij zowat als een bliksem die heel het hemelruim verlicht.
    Wat Paulus aan Filemon zegt, is hierbij niet onbelangrijk. Filemon had een knecht, een slaaf, die van hem weg was gelopen, maar hij was bij Paulus gekomen en Paulus had hem tot een christen gemaakt. Nu vraagt Paulus aan zijn vriend Filemon om zijn weggelopen slaaf weer bij zich in zijn huis op te nemen, nu echter niet alleen als zijn knecht, maar als een broeder, een medechristen.
    Is dat niet mooi? Jezus komt waar mensen goed zijn voor elkaar. Denk aan wat Paulus gisteren zei aan Titus: ‘De goedheid en mensenliefde van God zijn op aarde verschenen’. Ik heb toen verwezen naar Sint Martinus en naar Pater Lievens. Ook zij brachten Jezus bij de mensen. Dat moeten wij ook doen: goed zijn voor elkaar. Dan komt Gods Koninkrijk overal. Ja, dan schittert Gods goedheid van het ene einde van de aarde tot het andere. Dan wordt God de Heer van alle mensen. God wordt dan ons aller Vader.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dank je Kris voor deze woorden:
    "Het huis waar we wonen, de plek waar we werken, de plaats waar we mensen ontmoeten, de gemeenschap waartoe we behoren, de school of univ waar we studeren, onze straat, dorp of stad,... allemaal plaatsen waar Jezus tot ons komt. In die zin is het Rijk Gods voortdurend midden onder ons. Daar is Hij, bemint Hij, roept Hij op."

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten