maandag in week 34 door het jaar

Jezus prijst de arme weduwe omdat ze alles gaf wat ze nodig had voor haar levensonderhoud, terwijl de rijken iets gaven van hun overvloed.

Het mag duidelijk zijn dat Jezus de weduwe prijst in haar persoon, maar zijn prijzen gaat veel verder.
Hij prijst namelijk een houding die Hem erg dierbaar is: àlles geven.

Vraag is wie hier de eigenlijke rijke is. In het licht van Christus is dat ongetwijfeld de weduwe.
Ze is rijk omdat ze geeft, veel geeft, alles geeft. Ze geeft zichzelf, en wel helemaal.
Christus zal zich enige tijd later ook totaal geven, en wel voor ieder van ons. Met Pasen tot gevolg.

En dàt is nu precies wat Hij ook van ons vraagt: dat we geven, veel geven, alles geven; dat we onszelf geven, ook met Pasen tot gevolg.

Wie het klaarspeelt zichzelf totaal aan Christus te schenken, zal een ongehoorde vrijheid ervaren diep in hemzelf. Hij zal niet enkel zijn ware identiteit ontdekken, maar hij zal zich opgenomen weten in Gods Drie-ene Liefde, om deze te schenken aan Kerk en wereld. Ja, hij zal leven in het Pasen van Christus, en hij zal deze vrede uitdragen.

Is dit een ver-van-ons-bed-gebeuren ?
Nee, dit hoeft het echt niet te zijn.
Allen, ieder van ons, is geroepen deze weg te gaan.
En heel dikwijls, bijna altijd, gaat dat over hele kleine dingen. Dikwijls ook in het verborgene.
Wanneer we opstaan, mogen we dat met Hem doen, en dus in zijn liefde.
Wanneer we bidden, zingen, stil zijn,… mogen we dat met Hem doen, en dus in zijn liefde.
Wanneer wij onze kinderen wekken, mogen we dat met Hem doen, en dus in zijn liefde.
Wanneer we ontbijten, mogen we dat met Hem doen, en dus in zijn liefde.
Wanneer we uit werken gaan, met tram of fiets, mogen we dat met Hem doen, en dus in zijn liefde.
Wanneer we ons laten verzorgen, mogen we dat doen met Hem, en dus in zijn liefde.
Alles, ja in alles kunnen we ons schenken aan Hem.

Het evangelie gaat over uw leven, over mijn leven. Het gaat over vandaag, over de mensen die we vandaag ontmoeten, over de dingen die we vandaag gaan doen, én laten. Ja, het evangelie gaat over ons leven; vandaag, morgen, overmorgen.
Of zoals paus Franciscus het vorige woensdag uitdrukte tijdens zijn wekelijkse algemene audiëntie: 'Als we in het gebed beseffen dat elke door God geschonken dag een roeping is, dan verruimen we ons hart en openen we ons.'

En, lieve mensen, als het gisteren weer eens arm was... Ach, loop niet onnodig gebukt, maar kijk vooruit, richting God. Open je hart voor Hem. Vraag vergeving indien nodig, en richt je naar Hem, laat je omhelzen door zijn barmhartigheid en omhels Hem op jouw beurt.

En leef. De dag - de Heer - wacht op je.

God is liefde. Richt je naar Hem, en moge ons hart en onze voeten in beweging komen, gedragen door Hem, gestuwd door de Liefde.

kris

Reacties

  1. Honderdvierenveertigduizend mensen stonden rond het Lam op de Sion, het hemelse Jeruzalem. En zij zongen een nieuw lied. En niemand kon het lied leren dan alleen die honderdvierenveertigduizend vrijgekochten der aarde. Zij zijn de eerstelingen van de hele mensheid die geroepen is om het Lam – Jezus – te volgen. Om het nieuwe lied te kunnen zingen, moet je je anders verhouden tot de aarde en haar goederen. De arme weduwe had dat begrepen. Al wat zij bezat, was voor God, ook al had ze maar twee penningen. Dat moeten ook wij leren: al wat we hebben, al wat we zijn, al wat we doen, het is voor God. Dat is de evangelische armoede, waarbij het niet zozeer gaat om afstand te doen van het stoffelijke, maar om alles te zien en te beleven in verhouding tot God. Het is een beetje wat de knaap Jezus leerde aan Maria en Jozef toen Hij achtergebleven was in de tempel. Dan zei Jezus: ‘Wist ge dan niet dat ik in het huis van Mijn Vader moest zijn? ‘(Lk. 2,49). Dat is het, dat is ook onze eerste verhouding: die met God. Alle andere relaties, met mensen en met dingen, zijn daaraan ondergeschikt. God eerst, al de rest op de tweede plaats, juist gerelateerd ten opzichte van onze Godsrelatie. Dan zullen wij dat nieuwe lied kunnen zingen. We zullen kinderen zijn van de nieuwe schepping. We zullen binnengaan in de juiste ordening. Alle mensen en alle dingen zijn ons gegeven om God te zoeken en te vinden, om God te eren en lief te hebben. Dan wordt God alles in allen en in alles.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dank je Kris voor de uitnodiging :
    "En leef. De dag - de Heer - wacht op je."

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten