woensdag in week 32 door het jaar

Alle tien werden door Jezus gereinigd. Slechts één kwam terug om God eer te bewijzen, om Hem te danken.

Als we zo eens terugblikken op ons leven, in een geest van her-innering, kunnen we zeker verschillende momenten aantonen waar we God aanwezig wisten, waar Hij ons aanraakte omdat Hij het nodig achtte. Dat kan in gebed gebeurd zijn, maar ook in een ontmoeting, een boek, een film, de natuur, je partner,... Dikwijls zijn het momenten die ons leven richting hebben gegeven, soms zo sterk dat ze onze leven bepaald hebben.
In hoeverre zijn we daar God ten diepste dankbaar om geweest, en wel tot op vandaag. Want een aanraking van God die bepalend is geweest voor je verdere leven is als een soort doopgenade die niet ophoudt na de aanraking. Met regelmaat daar dankbaar om zijn houdt ons als het ware in een geest van gebed in de zin dat je hart gericht blijft op God, je goed bewust zijnde dat Hij het is die je leven richting gaf en geeft.

Laat ons in de stilte van ons hart de momenten dat God ons heeft aangeraakt in her-innering brengen, en die gedachte met veel liefde koesteren, opdat het gebed mag worden; gebed van diepe dankbaarheid.

kris

Reacties

  1. Paulus leert zijn leerling Titus hoe hij de mensen moet leren alles te doen wat goed is. Want Jezus heeft ons daarin inzicht gebracht. Vóór Jezus kwam, leefden de mensen daar op Kreta en overal elders in de wereld in duisternis. Ze leefden verkeerd. Dat is nu nog het geval waar men Jezus niet kent, zelfs bij ons. Dan leeft een mens alleen voor zichzelf en dat is niet goed. Maar dan kwam Jezus. De goedheid en de mensenliefde van God zijn in Jezus op aarde verschenen. En dat is puur een geschenk, dat is pure genade, dat is zuivere barmhartigheid. In het evangelie horen wij hoe Jezus redding bracht aan tien melaatsen. Zij waren besmettelijk, zoals mensen nu die covid-19 hebben. Zij moesten in afzondering leven. Nu weten wij door onze tweede Lock down hoe lastig dat is. En dan komt Jezus. Die geeft die arme mensen een nieuw bestaan. Ze zijn niet meer besmettelijk, ze mogen er weer bij horen, ze mogen uit quarantaine. Dat er maar één dankbaar daarvoor is, laat ik nu even rusten. Het is jammer, maar dankbaarheid is nu eenmaal een zeldzaam bloempje dat maar in weinig tuintjes bloeit. Belangrijker vind ik dat Jezus komt. Vandaag is het het feest van de H. Martinus. Hij was op weg om gedoopt te worden, hij was een doopleerling, een beginnende volgeling van Jezus. Op een dag, het was koud, ontmoette hij een arme bedelaar die bijna ongekleed verkleumde van de kou. Martinus was soldaat en droeg een warme soldatenmantel. Hij vond er niets beters op dan die mantel in tweeën te snijden met zijn zwaard en de arme bedelaar met de helft van die mantel te bedekken. Wat zal dat die van kou rillende man deugd gedaan hebben. Het was voor hem Jezus die langskwam. Ik denk ook aan onze West-Vlaamse pater Lievens. Hij trok naar India. Daar waren mensen die niets hadden en gewoon onderdrukt werden. Niemand keek naar hen om. Pater Lievens leerde hen hun rechten kennen en zich te verdedigen voor de rechtbank. En voor die mensen werd alles anders. Niemand zag naar hen om en dan kwam dat patertje uit het verre Vlaanderen hen helpen. Het was Jezus die langskwam. Wij mogen allemaal een andere Jezus zijn. De goedheid en de mensenliefde van God zijn op aarde verschenen, zegt Paulus. Jezus kwam. Laten ook wij een beetje van die goedheid en mensenliefde van God die Jezus ons kwam brengen, doorgeven aan de mensen om ons heen. Een straaltje licht in het anders zo donkere bestaan van zoveel mensen om ons heen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. De gave van dankbaarheid is heel belangrijk in ons leven. Het geeft ons de kans om de waarde van de andere en die van God te onderkennen in ons eigen leven.
    Heer, leer ons dankbaar te zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Dankbaarheid ............om de goedheid en de menslievendheid van God ! Ja,maar ook van de mens naast ons ,want Hij is het ,die ons het eerst bemint ! in die mens !!!
    Zo kunnen wij :Jezus ervaren !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    dank om elk bijbelcitaat !!!!!

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten