woensdag in week 34 door het jaar

Wanneer we ons op geloofsvlak bedreigd voelen, hebben we al vlug de neiging om ons te gaan verdedigen, alsof de Heer zelf bedreigd wordt. Uit liefde willen we het dan voor Hem opnemen. Willen 'we'... En daar gaan we dikwijls de fout in. 'We' willen het doen... En Jezus dan? Krijgt Hij nog ruimte om te spreken, te handelen? We eigenen ons de verdediging toe, nemen het zelf in handen, eisen zelfs het recht op.

Jezus is duidelijk: ‘Bedenk dat jullie je verdediging niet moeten voorbereiden. Want Ik zal jullie woorden van wijsheid schenken die door geen van je tegenstanders kunnen worden weerstaan of weersproken’.

De wijsheid waar Jezus hier over spreekt is de wijsheid van God, de wijsheid van de Geest; een wijsheid als gave. Wat moeten we ons bij deze gave voorstellen?

De Geest, als gave, zal ons richting geven. Hij zal ons stuwen weg van dat ik dat leeft en spreekt los van de Heer. De Geest zal ons losweken van het ik dat de neiging heeft alles toe te eigenen. De Geest wil elke vorm van narcisme wegbranden om ons te brengen in een diepe verkering met de Heer. Zodat ons leven, ons handelen, ons spreken én zwijgen zou gebeuren vanuit Christus; Hij met en in en door ons. Het zal niet meer ons spreken zijn, maar een spreken van de Heer. Het zullen niet meer onze handelingen zijn, maar handelingen van de Heer. Ja, natuurlijk door ons uitgesproken en door ons verricht, maar altijd in eenheid met de Heer, in Hem, vanuit Hem. Hij de fluitspeler, wij de fluit, de melodie Gods liefde, vervuld van genade en kracht.

Laat ons eenvoudig worden, en puur. Laten we ons geven aan de Heer die zijn inwoning heeft in ons, de Heer die het levend hart is van de Kerk. Zodat Hij door ons heen ‘al weldoende’ kan rondtrekken, Gods liefde bezingend in al ons doen en laten, doorheen ons spreken en zwijgen, midden onze vreugden en pijnen, in de realiteit van ons gewone dagelijkse leven.

kris

Reacties

  1. Johannes zag zeven engelen met de laatste zeven plagen. Ook zag hij een zee van glas, met vuur vermengd. En degenen die het Beest hadden weerstaan, de grote vijand van God en van de mensen, zij stonden voor de zee. En zij speelden op de harpen van God en zongen het lied van Mozes en het lied van het Lam. God heeft een tweede maal overwonnen. Egypte is verslagen. De Israëlieten zagen de Egyptenaren dood op de kust liggen (Ex. 14, 30). Zijzelf hadden niet moeten strijden. God zelf had gestreden en nu was het gedaan met Egypte, dat slavenhuis. Sommigen zeggen: ‘Hoe wreed! Is dat God? Doet God mensen dood?’ Dat is een verkeerde vraag. God zorgt voor wie onderdrukt wordt. En de onderdrukkers, dat zijn onze zonden, dat zijn de producten van het Beest, van satan, dat oude serpent. Wij hebben de zonde overwonnen. Of beter: God heeft ze overwonnen door het kruis van Jezus. Door ons doopsel kregen wij deel aan de overwinning van het Lam Jezus. De oude mens die voor zichzelf leeft en daarom de anderen onderdrukt, is dood. Gedood in het doopwater. Na ons doopsel zagen ook wij de zonde dood op de kust liggen. En dan zongen wij het nieuwe lied, het lied dat Mozes aan had geheven: ‘Paarden en ruiters dreef God in zee’ (Ex. 15). De trotse hoogmoed en overmoed is weg. Wij leven nu zoals Jezus, niet meer onderdrukkend, maar liefdevol dienend. Dat verdraagt het Beest dat nog over de wereld regeert niet. Het valt ons aan. Het brengt ons voor de machthebbers van deze aarde. Zelfs onze eigen familie gaat misschien met ons niet akkoord. Vrees niet. Als we standvastig zijn, winnen wij het leven. Dan zingen wij voor de zee van glas en vuur het nieuwe lied van Jezus’ overwinning.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. "Maar geen haar van je hoofd zal verloren gaan.
    Red je leven door standvastigheid!’"

    Heer, geef me die standvastigheid zodat mijn
    leven in zijn kern kan gered worden

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Het leven als christenmens zou zo gemakkelijk zijn !
    Wij moeten niets doen... Christus spreekt in ons en wij zeggen het luidop !
    HIJ geeft ons Zijn Wijsheid !
    Dat is bij jullie te ervaren Pr. Daniël en Kris !
    Aan de hand van de Schriften en jullie gebedsleven !
    Spijts dat wij ons "ikje" méér laten spreken en angstig zijn om voor ons geloof in de Levende Heer op te komen ,blijven wij hopen en geloven in Onze Redder !
    En met vallen en opstaan groeien in onvoorwaardelijke liefde,gevoed door Zijn Liefde !
    Dat gaat ook gepaard met lijden !
    Maar ook met de "Vrede en alle goeds" dat we elkaar in oprechtheid toewensen !

    BeantwoordenVerwijderen
  4. laten we vandaag bijzonder denken aan en bidden voor de vervolgde christenen. Het zijn er in deze tijd steeds meer. Dat hun getuigenis zegen mag brengen. Bidden we ook voor de vervolgers, dat zij overspoeld mogen worden met Gods barmhartige Liefde.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten