zaterdag in week 34 door het jaar

Waak en bid. Heel vaak worden deze woorden in één adem genoemd. En terecht. Waakzaamheid en gebed hebben in wezen diep met elkaar te maken. In het gebed ontmoeten we immers de Heer die ons geweten vormt. Dit geweten is de plaats waar wij keuzes maken; grote levenskeuzes, maar ook de vele kleine keuzes doorheen de dag.

Wie niet waakt over zijn door Christus gevormd geweten, zal niet enkel langzaam maar zeker gewetensdoof worden, maar geruisloos zal hij zich verwijderen van Christus, met alle gevolgen van dien.

Echte waakzaamheid is in wezen een voortdurende alertheid voor de stem van Christus in ons geweten. Leven vanuit deze waakzaamheid zal ons in Christus houden, zodat de keuzes die we maken vanuit Hem zullen gebeuren; door Hem gezegend, met zijn genade vervuld.

En morgen begint, zoals je weet, de advent. Een heerlijke tijd. Een tijd van verlangen en verwachting, een tijd van dragen en baren...

kris

Reacties

  1. Ja, Johannes heeft wel veel mogen zien. Hij zag de hemel. Zoals de herderskinderen van Fatima in 1917 de hemel, het vagevuur en de hel mochten zien. Maar dat gebeurt allemaal in beelden. De hemel kun je niet zien, God ook niet. Ik zou zelfs zeggen – in de lijn van Gerard Bodifee, onze filosoof en sterrenkundige – dat de hemel niet bestaat. Maar de hemel IS er wel, de hemel IS. Zoals God ook niet bestaat, zoals de mensen en de dingen bestaan op aarde. God IS. 1 + 1 = 2, dat bestaat niet, zegt Gerard Bodifee. Dat IS. En dat is geen flinterdun ongeloof, dat is juist een poging om de ultieme werkelijkheid uit te drukken.
    Johannes zag een rivier met het water des levens. Die rivier ontwelde aan de troon van God. God heeft geen troon, zoals een koning of een paus hebben. In de hemel is er ook geen rivier. Dat zijn menselijke beelden die uitdrukken wat niet uit te drukken is.
    Voor God en voor het Lam – het Lam, dat is Jezus, en Jezus is onafscheidelijk verbonden met God – staan de dienstknechten van God en van Jezus. Gods Naam en Jezus’ Naam staan op hun voorhoofd. D.w.z. zij leven zoals Jezus deed, zoals God is: in liefde, in dienstbaarheid. En dan is er ook nooit een nacht meer en ook een zon is niet meer nodig. Zie je: in de hemel bestaat dat allemaal niet meer, dat IS. Jezus’ woorden bestaan ook niet. Jezus’ woorden zijn daad-woorden, dabar in het Hebreeuws. Gods woorden werken uit wat ze betekenen. Jezus liet God gebeuren op aarde. Want God, de hemel en de mensen zijn een gebeuren. Ik las ooit in het seminarie een mooie tekst van de priester-filosoof Samuel IJsseling. Het ging over een boom. IJsseling zei: ‘De boom gebeurt’. En sindsdien, als ik naar een boom kijk, zie ik hem gebeuren: wortels, stam en kruin, blaren die vallen en weer uitschieten, vogels in de takken, wat een gebeuren! Ook God moet gebeuren. God is liefde. En liefde is een dood woord als ze niet gebeurt.
    Het is dat wat Jezus vandaag zegt in het evangelie: ‘Zorg dat je geest niet afgestompt raakt door dronkenschap of door de zorgen van het leven’. Wie dronken is, wie zo door zorgen overmand is, leeft niet meer. Hij overleeft misschien, maar hij IS eigenlijk niet, hij gebeurt niet. Zijn leven is dan een bestaan, maar het is geen leven. Zo iemand wordt geleefd. De liefde, ja, God, gebeurt niet in zijn bestaan. Bij ons mag dat zo niet zijn. De Mensenzoon mag ons niet grijpen als in een strik. We moeten bidden dat de ergste dingen ons niet zullen overkomen en vooral dat we standhouden voor het aangezicht van de Mensenzoon.
    Hoe houden wij stand? Door elke dag, elk moment te leven in de liefde. Door in elke mens iets van de Mensenzoon te zien. Je weet wel: Mt. 25; Jezus is hongerig en dorstig en eenzaam en in de gevangenis en ziek en bedroefd. Waar? In wie? In elke mens die honger heeft of dorst of droefenis. 1 + 1 = 2, dat bestaat niet. 1 euro plus 1 euro dat bestaat wel. Laten wij dan 1 + 1 = 2 gebeuren, laten we dat ZIJN! Hoe? Leg een euro bij een andere euro en dan kun je al een muskietennet kopen dat een arme broer of zus in het Zuiden beschermt tegen malaria. Voel je het? God is liefde, God moet gebeuren. Ook ikzelf moet gebeuren. Ik gebeur als ik leef met Jezus in dienstbaarheid en liefde.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten