dinsdag in week 34 door het jaar

We hadden hier bij het ‘Van Woord naar leven’ vorige week nog over: voor een christen zijn kerken en kapellen plaatsen waar men alleen of met anderen God lof brengt. Het is goed deze plaatsen te eerbiedigen, ze mooi te houden, en ze te gebruiken waarvoor ze dienen.

Doch de ware tempel van God is het hart van de mens. Het is dé verblijfplaats bij uitstek van Christus zelf. Vanuit het hart leeft men, kiest men, doet men dingen, laat men dingen... vanuit Christus.

Jezus' aanwezigheid in ons hart is als het ware een verlenging van zijn aanwezigheid in kerken.
Een eucharistieviering mag niet eindigen bij het verlaten van het kerkgebouw, of – in deze coronatijden - na het volgen van de viering op TV. Zoals Christus zich aan ons gegeven heeft in Brood en Wijn, zo moeten wij nu verenigd met Hem, ons geven in ons dagelijks leven, wat wil zeggen: liefhebben vanuit Christus. 
Of anders gezegd: Als het vieren van de liturgie van ons geen ethisch verantwoorde mensen maakt, kunnen we beter de viering niet volgen. Of om het met de woorden uit het evangelie te zeggen: 'Niet iedereen die 'Heer Heer' roept zal het koninkrijk der hemelen binnengaan, maar alleen zij die de wil doen van mijn hemelse Vader.' (Mt. 7, 21).
Liturgie en leven zouden één moeten zijn.

Wijzelf, u en ik, zijn geroepen tempel te worden, als het ware levende tabernakels. Bereid ook om, naar het woord van het evangelie van vandaag, afgebroken te worden tot de laatste steen. Ja, bereid dus het kruis als weg te zien, en te gaan, als een weg van werkelijke bevrijding voor allen en alles: liefde tot het uiterste, in diepe doorleefde solidariteit met allen waarop men neerziet, en al wat broos en arm is in de wereld.
Niet in ons eentje, maar verenigd met Jezus, in gemeenschap met de hele kerk; Hij met ons - door ons - in ons. Om zijn Pasen steeds in Hem opnieuw te ontvangen, te beleven, en te schenken aan onze naasten, en in zekere zin aan de gehele mensheid.

kris

Reacties

  1. We zitten in de lezingen van deze week te midden van het einde. Ook vandaag. Sommige leerlingen van Jezus zien op naar de tempel van Jeruzalem die daar prijkt in de zon. Jezus zegt dat daar niets over van zal blijven. ‘Wanneer zal dat gebeuren?’ vragen de leerlingen. Jezus zegt: ‘Dat komt u niet toe dat te weten, de toekomst kent niemand’. Ook wij in onze tijd moeten voorzichtig zijn met al die inspraken en privé-openbaringen over de drie donkere dagen en al dergelijke dingen meer. Beter is Jezus te geloven die zegt: ‘Oorlogen, hongersnood, epidemieën (pest!) en aardbevingen, dat moet wel gebeuren, maar dat is nog niet het einde’. M.a.w. dat is niet het einddoel van de wereld en de kosmos. Ook ons leven zal eindigen. De knappe jonge mens die wij ooit waren, verwelkt en verschrompelt tot een oud ventje of vrouwtje. Toch is ook dat niet het einddoel. Het einddoel is dat God alles in allen en in alles wordt. En elke dag die ons gegeven wordt, elk uur, elke minuut moeten wij gebruiken in dienst van Gods eer en majesteit. Zeker, de sikkel wordt op aarde gegooid en de aarde wordt afgemaaid en de duiventrossen worden afgesneden en in de perskuip geworden van Gods toorn, zeg maar van Gods oordeel. Dat gebeurt niet enkel op het einde, dat gebeurt nu. Van alles wat wij doen, oogst God de vruchten. Het goede wordt bewaard, het slechte wordt vernietigd in de perskuip van Gods toorn. Laten wij erop bedacht zijn in alles Gods eer te zoeken en de mensen en de schepping te promoveren tot het liefdesrijk van God zelf.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. In geloof en vertrouwen dat we werkelijk "De tempel van Zijn Geest zijn "!!! Elke mens !
    Zoals Pr. Daniël zegt :"Het goede wordt bewaard,het slechte wordt vernietigd in de perskuip van Gods toorn !
    "Laat ons met Zijn Liefde en Zijn Kracht die in ieder van ons woont ...het goede blijven doen !"
    Elke dag weer ,
    wàt er ook gebeure ...met vallen en weer opstaan !
    Maar wetend dat Hij in diepste van ons hart Zijn woning heeft !

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hij woont in het diepste van ons ZIJN=hart !
    dank aan :Kris , Daniël , Jacqueline

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten