Allerzielen

De bladeren vallen, het virus doet zijn werk, eenzaamheid groeit,… Ja, soms lijkt buiten de dood te regeren. Maar diep vanbinnen - en dat vieren we vandaag - verkondigt de Kerk dat God een Bewaarder is van de levenden. Hij is ons mensen trouw. Hij heeft onze namen geschreven in de palm van zijn hand. Hij begeleidt ons met zijn licht. Hij zal ons opvangen in zijn liefde die eeuwig is. Geen virus kan deze realiteit teniet doen.

Mogen we ons vandaag verinnigen met allen die ons zijn voorgegaan, en voor ons ten beste spreken.

kris

Reacties

  1. In het laatste nummer van Tertio, op de laatste bladzijde, staat een artikel over prof. Luk Bouckaert die zijn echtgenote prof. Rita Ghesquiere verloor na een hartstilstand en na twee weken coma. Hij heeft er een boekje over geschreven: ‘Regenboog na diep verdriet’. Wat hierin opvalt, is dat hij niet stil is blijven staan bij het verlies en het gemis, maar dat hij mogen ervaren heeft dat zijn echtgenote er nog altijd is. Samen gaan zij naar de toekomst. In onze uitvaarten, kerkelijk of niet, staan we veel te lang stil bij het afscheid nemen. Ik hou niet van dat woord. Het is blijven staan bij het verleden en zoals prof. Bouckaert het zegt: ‘In de psychiatrische benadering van rouw ligt de focus op het gemis en op de fasen om dat te leren aanvaarden’. Prof. Bouckaert stelt dat hij leeft met de aanwezigheid van zijn overleden echtgenote en dat doet hem precies leven in de tegenwoordige tijd. Het leven is sterker dan de dood. De verrijzenisverhalen van Jezus zijn ook zoiets, zegt hij. Het is niet zozeer iets ‘bovennatuurlijks’, het zijn onverwachte ervaringen van Jezus’ aanwezigheid bij de apostelen. En dat mis ik nu in onze kerken. Onze homilieën bij een uitvaart zijn een relaas over een leven dat voorbij is. En een uitvaart in de aula heeft dat van ons overgenomen. Ze maken er een boeiende documentaire over een leven dat voorbij is. Wij bidden niet meer voor onze overledenen. Daardoor blijven wij staan bij wat voorbij is. Maar de doden zijn niet dood, zelfs niet in onze herinnering. Laten we daarom, blijven spreken tot hen en zoals vandaag op Allerzielen vooral voor hen bidden. Als we bidden voor onze dierbaren die gestorven zijn, gaan we met hen de toekomst tegemoet.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. koude nacht

    de nacht valt koud en open
    naaldboomtakken hangen zwaar van sneeuw omlaag
    ik kan alleen maar hopen
    dat de dag nog komt vandaag
    dat er antwoord kome op mijn laatste vraag

    geen woning biedt bescherming
    krassend breekt een kraai de stilte van het land
    genade noch ontferming
    hier in eenzaamheid gestrand
    wacht mij niets meer, niemand reikt mij nog de hand

    de wind snijdt door mijn leden
    mijn verstijfde lijf lijkt oud, ziet grijzig blauw
    hier helpen geen gebeden
    woorden die ik zeggen zou
    brengen mij geen uitkomst meer in deze kou

    bij nacht alleen gelaten
    laat mijn aards verlangen mij ten einde gaan
    geen hulp kan mij nog baten
    angstig zoekt mijn ziel bestaan
    ergens ver van ieder hier en nu vandaan

    ik wacht het onverwachte
    hopend op de dood hervindt mijn denken rust
    mijn wil niet meer bij machte
    zucht en zinnen uitgeblust
    wordt ik zacht tot stervens eeuwigheid gekust

    s r 03-2020

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Herbal Cure-getuigenis.
    Ik wil gewoon het goede werk van dokter Nelson Salim Herbs waarderen, dat volledig helpt om mijn bloedsuikerspiegel volledig te verlagen en ook helpt bij het normaliseren van mijn hoge bloeddruk. Ik werd doorverwezen naar Dr. Nelson op een radiostation en zijn informatie werd gedeeld met het publiek. Ik kocht zijn kruidengeneesmiddel dat ik via de DHL-service op mijn adres ontving en met zijn instructies gebruikte ik het kruidengeneesmiddel 21 dagen met positieve resultaten. Ik raad dr. Nelson Salim aan aan iedereen die een dringende behandeling nodig heeft voor hepatitis, spieraandoening, herpesvirus, erectieproblemen, prostaatkanker, onvruchtbaarheid, laag aantal zaadcellen, de ziekte van Lyme, enz. Zijn e-mail; drnelsonsalim10@gmail.com
    of via zijn WhatsApp-nummer + 2348116522191.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. We kunnen nu financiering voor groene projecten, WERELDWIJD, aanbieden van $ 1,9 miljoen tot $ 19 miljard. Als
    je hebt een schopklaar project en bent ERNSTIG, bel voor meer informatie.
    Voordat u het doet: vereisten zijn een solide businessplan of investeringsmaatschappij
    en vergunningen aanwezig…………. ALLEEN ERNSTIGE VRAGEN

    whatsapp (+12135760679
    philipmorganloanservice00@gmail.com

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten