donderdag in week 34 door het jaar

Ik denk dat de meesten van ons 's morgens, wanneer ze opstaan, naar buiten kijken, om te zien wat voor weer het is. We kijken niet enkel naar buiten, maar ook omhoog, naar de lucht. Want deze lucht is gewoonlijk een voorbode voor het weer van de komende uren, de komende dag.

Dat 'naar buiten kijken', elke dag opnieuw, is een vanzelfsprekendheid. En da's normaal; wij leven immers in het weer dat die dag aan ons gegeven wordt, en we willen weten wat dat weer inhoudt.

Lezen wij, met dezelfde vanzelfsprekendheid, Gods Woord aan ons vandaag gegeven? Want net zoals het weer ons gegeven is, zo is ook het Woord aan ons geschonken, dag na dag.

Het is goed, wanneer wij 's morgens opstaan, dit Woord te lezen, het ter harte te nemen. Dit Woord is immers vandaag aan ons gegeven als een fris, nieuw en vooral levend Woord. Het Woord dat vlees is geworden (Christus zelf) komt ons tegemoet doorheen zijn Woord. Het draagt de genade in zich Hem te ontmoeten die ons zijn Woord schenkt.
Het is als zaad dat in ons hart wordt gezaaid. In de stille overweging van dat Woord kan het wortel schieten en vrucht dragen doorheen ons gebed en bezigheden tijdens de dag.

Zonder dat we het misschien beseffen, leven we op deze wijze met onze ziel gericht naar de eeuwigheid. Want Gods Woord is eeuwig, en deelnemen aan het Woord voert ons in het eeuwig leven. Ja, nu al.

Of om het met andere woorden te zeggen: wie leeft in en naar Gods Woord geeft zijn leven een eeuwigheidswaarde, doordat zijn leven (gebed, doen, en laten) verankerd zal zijn in het leven van Christus, die eeuwig is.

kris

Reacties

  1. Apocalyptiek: geheimtaal, beelden over de toekomst die eigenlijk gaan over vandaag, ons leven nu. De engel boeide de draak en sloot hem in de afgrond. Voor een lange tijd, wel duizend jaar. Maar dan mag hij weer eventjes vrij. Voor een korte tijd. Inderdaad, de machten van het kwaad kunnen welig tieren, maar het blijft niet duren. Alleen het goede blijft, ook al lijkt het in sommige tijden anders. Het nazisme, het fascisme, het communisme: ze hebben allemaal hun tijd gehad. Ook het extreme van ons liberalisme blijft niet duren. De doden, de slachtoffers van alle machtsmisbruik, worden weer levend. De zee en de onderwereld geven hun doden terug. En wie geleefd heeft in navolging van het Lam – zelfs ongeweten – wordt gered van de tweede dood. Dezen sterven niet meer. En dan komt een nieuwe hemel en een nieuwe aarde. Wacht maar, stil maar, alles wordt nieuw. De aarde en de kosmos zijn niet geschapen voor de machtswellust van enkele enkelingen, ook niet voor onze eigen ik-zucht die anderen aan ons onderwerpen wil. Heel de schepping heeft als einddoel: het liefdevol elkaar nabij zijn in dienstbaarheid. Als de bomen beginnen te botten, is de lente nabij. Dit geslacht zal niet voorbijgaan, zegt Jezus, voordat alles geschied is. Jezus zal de liefdevolle dienstbaarheid doen triomferen op het kruis. Nu kan het niet meer stuk. Alles gaat voorbij, Jezus’ woorden niet. Jezus’ woorden ZIJN! Ze bestaan niet, zoals natuurwetten en wiskundige formules ook niet bestaan. Ze ZIJN, zegt Gerard Bodifee. God bestaat ook niet, zegt hij, God IS. De machten van de duisternis hebben niet het laatste woord. Liefde en dienstbaarheid, ook als ze nog niet of niet meer bestaan op aarde, ze ZIJN. Ze hebben eeuwigheidswaarde. Ze verdwijnen nooit. Aan ons om ze op aarde ook werkelijkheid te laten worden. Ze zijn Gods wil. Gods wil geschiedt al in de hemel, van alle eeuwigheid in Gods gedachten. Gods wil moet ook op aarde geschieden. Gods wil, dat is de liefde. Liefde bestaat misschien niet overal, maar liefde IS overal. Ze is sterker dan alle kwaad en haat. En in Jezus is ze werkelijkheid geworden. Jezus leeft, Jezus is verrezen. De liefde sterft niet meer.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Bedankt Daniël. Mijn gedachten bleven ook hangen op het ketenen van Het Kwaad voor duizend jaar. Het Kwaad zal dus altijd blijven bestaan en daarom moeten we waakzaam blijven en ons niet in slaap laten sussen. Jij gaf precies weer wat ik zou vragen als ik fysiek aanwezig was geweest. Het is heel hoopvol te weten dat ondanks het feit dat het kwaad nog steeds de kop opsteekt het uiteindelijk overwonnen zal worden en de nieuwe hemel en de nieuwe aarde werkelijkheid zijn geworden voor iedereen.

      Verwijderen
  2. Met jullie "woorden" kunnen we deze nieuwe dag met veel vreugde beginnen !

    Ons leven gericht naar Jezus, die ons bij de hand neemt en ons leidt naar mijn en onze Vader!

    Laten wij ons onderdompelen in Zijn Geest!

    Bidden we voor elkaar in oprechte dankbaarheid voor allen die ons Zijn Weg wijzen !

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wie zei ook alweer: "Alles is volbracht"? De overwinning is reeds behaald! "In Hem zijn wij meer dan overwinnaars", zei Paulus. Dat overwinningsleven mogen wij leven, elke dag, duizend jaar en nog langer (duizend jaar is als één dag, zegt de Bijbel).

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Stil maar ²wacht maar, ALLES wooooooooooooooooooooooooooooooord -NIEUW ! ja dat zal ZO ! zijn één grote liefde wacht die ons samen brengt IN DE EEUWIGHEID !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    zo ADVENT viere n !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten