Allerheiligen

'Gelukkig wie nederig van hart zijn, want voor hen is het koninkrijk van de hemel.'

Wat is dat, nederig van hart zijn. En hoe doe je dat?

Nederig van hart, of arm van geest, ben je, als je je niet groot en stoer en sterk maakt tegenover God. Als je gering en bescheiden, ontvankelijk en nederig het koninkrijk der hemelen wilt ontvangen in je hart, als een gave, een godsgeschenk.

Nederig van hart ben je als je alle grootspraak en hoogmoed aflegt en als je je eigenwijsheid laat varen omdat je weet dat je in het verwerven van de wijsheid van de Heer afhankelijk bent.

Nederig van hart is hij die een geestelijke bedelaar is geworden, die niet te trots is om zijn hand open te houden voor het ontvangen van het geestelijke heil.

Armen van geest hebben geen pretenties. Ze verwachten het heil niet enkel van hun verstandelijke vermogens. Ze vullen hun geest met het verlangen naar en de verwachting van de Heer.

Armen van geest leven met een innerlijke leegte die bestemd is voor Gods tegenwoordigheid. Hij is de grote hemelse Gast is hun leven, degene die leven geeft, degene die leidt, degene die in hen tot leven mag komen.

Laat ons arm worden, nederig, klein, leven in volle overgave aan Hem, opdat zijn liefde steeds weer opnieuw geopenbaard mag worden, ook door u heen.

Geïnspireerd aan woorden van J. Bots, sj

Reacties

  1. Allerheiligen is aangebroken.
    Mijn hart lijkt naar omhoog.
    Ik hoor Jezus in het evangelie zeggen:
    'Zalig zijn zij...'
    Dat zegt Hij tot allen die al zijn
    waar wij allen eens zullen mogen komen.
    Eens zegt Jezus ook tot ons:
    'Zalig zijt gij...'
    Ik wens u allen een vreugdevolle hoogdag,
    ook al gaat vanavond een nieuwe lock down in.
    Wees niet bang, voel je niet eenzaam:
    altijd is Iemand dicht bij jou:
    de Heer van alle leven.
    Biddend verbonden,
    pr. Daniël

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Een gezegend hoogfeest van alle Heiligen,moge er een licht in ons hart blijven branden,God draagt elk mensenkind op handen,looft Zijn naam in een danklied.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten