maandag in week 33 door het jaar

Laten we eens stilstaan bij de voorlaatste zin uit het evangelie van vandaag: 'Onmiddellijk kon hij weer zien, en hij volgde Hem terwijl hij God loofde'.

Elke aanraking die God in Christus aan ons doet is in wezen een aanraking van genezing.
Wanneer je zojuist het 'Bijbelcitaat' in je mailbox hebt gelezen, heeft God je aangeraakt met zijn Woord. Zo ook bij het lezen van de 'lezingen van de dag'.
Moest je vandaag de eucharistie ontvangen, raakt God je in Christus aan doorheen Woord en Brood.
Wanneer wij thuis of op het werk ons in gebed tot God richten, raakt Hij ons aan.
Wanneer wij doorheen de dag daden van liefde stellen, is dat omdat Hij ons heeft aangeraakt, ons heeft aangezet Christus te volgen, ook al doen we dit misschien (nog) niet zoals Hij het werkelijk zou willen.
Wanneer wij anderen daden van liefde zien doen, raakt God ons aan via onze ogen.
Kijk naar al wat broos is in de wereld waardoor Christus heel bijzonder naar ons toekomt met de uitnodiging Hem lief te hebben; een aanraking van God.
Kijk naar je partner of medebroeder/zuster en zie zijn/haar uitnodiging tot liefde, tot het schenken van vergeving, enz... Gods aanraking.
Of kijk naar de pracht van de natuur... een schitterende aanraking van God die heel ons zijn tot diepe verwondering kan brengen.
En zo kunnen we nog uren doorgaan...

Het is goed ons bewust te zijn van het feit dat God ons voortdurend in Christus aanraakt, om vanuit deze aanraking de Heer te volgen zoals de blinde man uit het evangelie van vandaag. Dat volgen zal de genezing steeds verder voltrekken, het zal vrede schenken aan ons hart, en het zal ons tot mensen maken die er vreugde in vinden 'in God’ te leven.

Laten ook wij, net zoals bij de man uit het evangelie van vandaag, bij elke aanraking van God, kiezen om Christus te volgen. Niet een beetje, niet enkel wanneer we er zin in hebben of wanneer het ons goed uitkomt, maar altijd en overal. En dit in eenvoud, God lovend om Christus in ons leven, en al het goede dat daaruit voortkomt.

kris

Reacties

  1. Twee lezingen vandaag over mogen zien. De eerste lezing, zou je kunnen zeggen, gaat over een ziende, zelfs een ziener; het evangelie gaat over een blinde die roept om te mogen zien en dat zien ook krijgt van Jezus.
    Johannes krijgt een openbaring van boven. Hij mag zien wat spoedig zal gebeuren. Hij mag getuigen ‘van al wat hij gezien heeft’. Wat heeft hij gezien? Jezus Christus in diens aardse leven en nu in diens verheerlijkt leven. De tijd is nabij. Dat zei Jezus al toen Hij Zijn optreden begon: ‘Het Rijk Gods is nabij’. En zoals Jezus op aarde tot ommekeer opriep, zo doet Hij het ook nu. De Kerkgemeenschap van Efeze doet goede dingen, spant zich in, is standvastig, kan slechte mensen niet verdragen. Zij toetst de verkondigers op hun waarheidsgehalte en bevindt velen leugenaars. Ze draagt om Jezus’ wil zware lasten, maar ze heeft haar eerste liefde verloren. Ook wij doen veel voor Jezus. Maar is het nog met hetzelfde vuur van het begin? Dat is een belangrijke vraag die we ons best eens stellen vandaag in ons gebed. We mogen de Heer vragen het te zien.
    De blinde zag niets. Hij zat langs de weg. Hij deed niets om den brode, hij bedelde maar wat. Hij hoort Jezus voorbijkomen en roept om hulp. Jezus heeft oog voor hem: ‘Wat wilt ge dat Ik voor u doe?’ vraagt Jezus. De blinde had kunnen zeggen: ‘Geef me een aalmoes’. Dat doet hij niet. Hij vraagt om te mogen zien. En dat geeft Jezus hem. En wat gebeurt er dan? Ja, hij zit niet meer langs de weg, hij gaat op stap, hij volgt Jezus, ook al is Jezus op weg naar Zijn kruis. De blinde bedelt ook niet meer. Hij mag delen in datgene waar Jezus’ leerlingen van leven: het woord Gods en ook het dagelijks rantsoen voedsel dat de leerlingen krijgen van sympathisanten. Laten ook wij vragen om te zien en om Jezus na te volgen. Laten we vragen dat we mogen zien dat de weg van de navolging de echte ware weg is ten leven, ja, dat juist een kruisweg ons naar het volle leven leidt.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Heer, laat en leer mij zien. Leer mij hoe en waar ik U kan vinden. Laat mij ontdekken hoe en
    waar ik kan meewerken om Jou in de wereld van nu een plaats te geven.
    Heer, laat mij zien !

    BeantwoordenVerwijderen
  3. " Heer , laat ons zien ! U in Jezus zien U raakt me aan door Jezus ! Door de wondere natuur,
    de liefdevolle houding van ve"le mensen rondom mij !
    Om zo een plaats te maken !n het Huis van de Wereld !
    Ook als de jaren ,voorbij gaan , RAAK me kleine mens!
    Dank om elk bijbelcitaat dat een AANRAKING is !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten