woensdag in week 1 door het jaar

Juist omdat Hij zelf op de proef werd gesteld en het lijden volbracht heeft, kan Hij ieder die beproefd wordt bijstaan. Zo lezen we bij Paulus vandaag.

Wanneer wij op een of andere wijze een lijden doorgaan, hetzij fysisch of psychisch; Jezus is bij ons, Hij draagt ons.

In het woonzorgcentrum waar ik werkzaam ben woont er een dame die – en ik zeg dat niet goedkoop – op heel wat vlakken in haar leven een lijden doorgaat, zowel op lichamelijk vlak alsook door zaken die in haar gezinsleven gebeurd zijn met vele pijnlijke gevolgen. En zij lijdt daaronder, en wel dagelijks.
En toch kan ik niet zeggen dat deze dame een somber persoon is, wiens blik en zijn getekend is door bitterheid of wat dan ook, integendeel. Zij is een persoon die mild en zacht is in de omgang, geduldig, en altijd gericht op waar ze iets kan betekenen voor een ander.

Het geheim van haar binnenkant is Jezus waar ze zich, met Maria aan haar zijde, dagelijks aan toevertrouwt. Dat weet ik omdat we daar soms over praten. Dat gebeurde niet in onze eerste gesprekken. Ze gooit haar ‘geheim’ niet zomaar te grabbelen, ze loopt er niet mee te koop. Pas na heel wat gesprekken, ook over geloof, lichtte ze soms een tip van de sluier op. Persoonlijk heb ik een heel diep ontzag voor deze vrouw, om de wijze waarop ze haar leven leeft, nu op haar gezegende leeftijd.

Zoals ik zei: ze heeft heel wat meegemaakt in haar leven. Haar rugzak is niet klein. Zelf heeft ze, zo zegt ze zelf, fouten gemaakt toen ze jong was, waardoor ze veel mensen gekwetst heeft en waardoor ze nu met een zeker schuldgevoel leeft. Vele jaren later is ze geconfronteerd geworden in haar gezinsleven door zaken die haar tot op heden veel pijn doen. Omwille van privacy redenen kan ik daar natuurlijk niet concreet op ingaan, maar haar pijn is groot; dat is het minste wat je kan zeggen.

Belangrijker dan waar die pijn over gaat, is de wijze waarop ze met dit alles omgaat. En zoals ik zei: haar geheim is de Heer, en wel de Heer als de gekruisigde. Uiteraard ook de opgestane. Maar het feit dat Jezus het kruis heeft gedragen, en daarmee iedere lijdende mens nabij is geweest, en is, is voor haar een diepe kracht en genade om haar huidig lijden te dragen. Ze heeft namelijk de innige ervaring dat Jezus haar lijden met zich meedraagt. Zij draagt als persoon haar lijden, maar ze draagt het niet alleen. Ze weet Jezus bij haar. In Hem kan ze om vergeving vragen, zowel voor haar eigen fouten alsook voor de fouten van sommige anderen waardoor ze nu lijdt. Voor haar heeft het kruis, en het vragen en krijgen van vergeving, wezenlijk met elkaar te maken. In de vergeving die ze krijgt en waarvoor ze bidt, ontvangt ze genade om haar rugzak te dragen.

En het mooie is, lieve mensen, zij weet zich op deze wijze, ten dienste staan van de Kerk, het woonzorgcentrum waar ze nu woont, en heel de bredere samenleving. Zij draagt haar lijden in het hart van de Kerk, en ten dienste van haar. Onopvallend, biddend, en - niet onbelangrijk - in vrede. Ze is niet bitter, niet somber, ze leeft en bidt – de ene dag al beter dan de andere – in vrede.

Wanneer een persoon zulke dingen tegen je zegt, dan kun je alleen maar stil luisteren, in een geest van diep respect. Ik denk dat ik juist ben met te zeggen dat deze vrouw een zeer mooie weg gaat diep in haar zelf. Een vruchtbare weg. Zij verstaat de levenskunst haar lijden in liefde te dragen ter opbouw van Kerk en samenleving, en wel in eenheid met haar Heer.
En da’s iets groots in het leven van een mens.

Wanneer Paulus vandaag zegt dat Jezus het lijden gedragen heeft en daardoor ieder die lijdt kan bijstaan, denk ik te mogen zeggen dat deze vrouw dit van binnenuit goed begrepen heeft. Niet met al teveel woorden, maar in stilte deze weg gaande.

Voor mij is zij een groot voorbeeld.

Als je wilt: bid voor haar.

kris

Reacties

  1. In het getijdengebed las ik zojuist: 'De Vader kennen, is het wezen van de Zoon, en de Zoon van God kennen bestaat slechts door de heilige Geest' (St. Ireneüs). Daarom trok Jezus zich te midden van Zijn druk apostolaat altijd opnieuw terug in de eenzaamheid om te bidden. Hij moest altijd Zichzelf, Zijn zijn, Zijn wezen, Zijn Zoon-van-God-zijn ontvangen uit Gods hand. Wij ook. Ik denk dat dit het geheim is van die mevrouw waarover Kris hierboven schrijft.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Het verhaal hierboven laat weer eens zien wat het geloof met een mens kan doen. Het geloof is een geschenk en dat is een heel kostbaar geschenk dat ik iedereen graag zou gunnen. Ik vind het jammer dat dit in veel gezinnen niet meer zo’n grote plaats inneemt als het vroeger werd beleefd. Het geloof geeft zoveel kracht en blijdschap om het leven in alle facetten aan te kunnen.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. als kind kreeg ik bij mijn eerste communie een kruisbeeld met de lijdende Christus. ik hing het kruis in mijn slaapkamer en heb er eigenlijk nooit veel aandacht aan besteed. ik leefde mijn vrolijke jeugd en grote tegenslagen waren er niet. later in mijn leven, toen de pijn en het verdriet van het leven zich aandienden, heb ik de kracht van de gekruisigde mogen ervaren. bij wanhoop, pijn en verdriet is het kruisbeeld de plek waar ik troost en rust heb gevonden. altijd weer. en dat vervuld mij met grote dankbaarheid. 'Juist omdat Hij zelf op de proef werd gesteld en het lijden volbracht heeft, kan Hij ieder die beproefd wordt bijstaan', is voor mij maar al te waar.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Dankjewel Kris voor deze getuigenis van een diep gelovige vrouw !
    Dan is ook mijn roepen naar Hem :"Heer naar wie zouden wij gaan ,Jij hebt Woorden van Eeuwig Leven !"
    En laten wij ook dikwijks naar een "eenzame plaats gaan "om Hem te vinden... diep in ons hart !

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik bid Kris, ook voor jou.
    Het geloof is idd een grote kracht.
    Mensen zoeken hun redding of verlossing bij een psycholoogof dokter.
    En toch meen ik dat Christus onze enige zaligmaker is.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Het geloof is idd een grote kracht.
    Mensen zoeken hun redding of verlossing bij een psycholoogof dokter.
    En toch meen ik dat Christus onze enige zaligmaker is.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Beste Kris,

    Heel hartelijk dank voor je goede werk van deze site.
    Mag ik je een tip geven?

    Een taalkundige opmerking: je spreekt vaak over fysisch (natuurkundig), maar je bedoelt fysiek (lichamelijk) neem ik aan. Met een hartelijke groet.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten