woensdag na de Openbaring van de Heer

Geloof heeft te maken met ons leven, ons dagelijks leven, op de plaats waar we wonen, met de mensen die ons gegeven zijn. Geloof en leven zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden, of zo zou het moeten zijn. Bedoeling van het geloof is dat het handen en voeten krijgt in het leven van elke dag, zowel in ons expliciet gebed, alsook in de naastenliefde en zelfs tijdens het maken van de soep (wat in wezen ook naastenliefde is). Daarom gaan we vandaag in op de woorden uit de eerste Johannesbrief: 'God is liefde. Wie in de liefde blijft, blijft in God, en God blijft in hem.'

Hoe in God blijven? Johannes schrijft: door in zijn liefde te blijven.
God is liefde. Hij woont in ons. Zijn tegenwoordigheid in ons is enkel liefde. Wie in die liefde blijft, in zijn tegenwoordigheid dus, blijft in God, en in zijn liefde. Bedoeling is dat we ons verankeren in het bestaan van God, in zijn aanwezigheid, ons volledig schenkend aan zijn presentie in ons, aan zijn liefde.
In wezen is dit een gebedshouding, een 'bidden zonder ophouden', zowel belevend in ons expliciet gebed alsook een constante beleving in ons onderbewustzijn. Het is een houding die niet ophoudt maar een die voortdurend 'gaande' is. Het is een leven 'in de Heer', altijd en overal, even vanzelfsprekend dan dat we in en uitademen.

Jammer genoeg denken veel mensen dat deze weg niet aan hen besteed is. Dit is voor heiligen, voor mystica... denk men al vlug. Da's jammer, want dat is niet zo. Je hoeft echt niet ‘heilig’ te zijn om die weg te gaan. Je hoeft ook geen bepaalde niveaus van het mystieke leven te hebben bereikt om deze weg te bewandelen. Jezus weet waar ieder van ons staat, Hij heeft weet van onze ja-woorden én onze nee-woorden, Hij kent onze lauwheden, onze koppigheden, Hij kent ons verleden, onze kwetsuren, onze neiging tot zonde, enz. En waar we ook staan in het leven, welke weg we ook gegaan zijn en nu gaan, Hij is nu bij ons. En in dat nu gaat Hij ons voor, gaat Hij met ons om weg, ons omhelzend met en in zijn barmhartigheid, ons opnemend in zijn vrede, zichzelf aan ieder van ons schenkend.
En ook al zijn we nog lang niet heilig, en klinkt mystiek leven als iets dat ver van ons leven verwijderd is, feit is dat wie deze gebedsweg gaat de weg van de heiligheid bewandelt en meer dan hij vermoedt een ziel in zich draagt die de naam 'mystieke ruimte' waardig is.

Wie in de liefde blijft, blijft in God, en God in hem; zo schrijft ons Johannes vandaag.
Laten we verankerd blijven in God, in zijn liefde. Moge deze liefde handen en voeten krijgen in ons dagelijks leven, in de kleine keuzes doorheen de dag, alsook in onze grote levenskeuzes. Moge God de oorsprong zijn van dit alles.

kris

Reacties

  1. in de leestip een mooi stukje over louise de montel die het avé maria zong in kamp vught tijdens woII. hier vind je een opname:
    http://www.wo2-muziek.nl/nl/toelichtingen/67.html

    BeantwoordenVerwijderen
  2. IK wil u heel hartelijk bedanken voor u woord in de lees tip . ook vandaag weer over de liefde heel fijn Moge ieder werkelijk Jezus voorbeeld volgen elkaar echt lief te hebben
    iedere morgen lees ik uw leestip bedankt dat ik mag groeien in Zijn liefde Trees

    BeantwoordenVerwijderen
  3. "God is liefde. Wie in de liefde blijft, blijft in God, en God blijft in hem."

    Waar we moeten / mogen naar streven in ons leven is de liefde en dat blijkt ook genoeg

    BeantwoordenVerwijderen
  4. vraagje: ik weet dat enklen onder u ook de website van evangelizo bezoeken. mij is opgevallen dat de lezingen daar sinds afgelopen maandag geheel anders zijn dan die op bijbelcitaat. weet iemand misschien hoe dat zit?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dag Stefan,
      de lezingen die je op Bijbelcitaat.be leest zijn deze uit de officiële liturgische kalender van de Katholieke Kerk. Ik weet niet welke kalender gebruikt wordt die jij aanhaalt ?
      Groetjes kris

      Verwijderen
    2. In verband met "Evangelizo": momenteel bieden zij de lezingen aan (13 talen) conform de kalenders van de volgende riten: gewone en bijzondere kalenders van de Romeinse rite, de Maronitische, Byzantijnse en Armeense rite.

      Op hun website vind je alle info: https://dagelijksevangelie.org/NL/who-are-we
      Ook de foto's van het team bij hun bezoek aan aan de Paus.

      Verwijderen
    3. De paus vierde vandaag de liturgie van Openbaring (diekoningen) die wij vorige zondag vierden. Wij volgen hier de Belgische liturgische kalender.

      Verwijderen

Een reactie posten