woensdag in week 3 door het jaar

Het woord van God valt in de aarde, het valt in de Kerk, het valt in de harten van de gelovigen, in àlle harten, als zaad in de akker. Het wordt niet enkel in die harten gezaaid die erom vragen... elk mensenhart krijgt z'n deel. Bedoeling is dat het zaad van God de goede bedding vindt waar het wortel kan schieten, in vrede kan gedijen en vruchten kan voortbrengen voor velen.

Laten we resoluut kiezen tegen anticonceptie wat Gods zaad betreft. Laten we als een vruchtbare eicel diep en sterk verlangen bevrucht te worden door God zelf. Moge Hij ons leven bezielen, leiden, behoeden, dragen. Moge Hij het levend Hart zijn van onze bezigheden, van de keuzes die we maken, van ons omgaan met elkaar. Moge God de ziel zijn van ons bidden, de binnenkant van ons zijn, de stuwkracht van onze liefde.

Kom, laten we onze handen openen, ons hart, ons verstand, al wat we zijn. En laten we innerlijk arm worden, leeg, beschikbaar voor Hem.

Kom oh God, neem in ons uw woonst en schenk ons de genade te leven van binnen naar buiten; Christus met ons.

kris

Reacties

  1. De brief aan de Hebreeën legt zeer geduldig en ook omstandig uit hoe Jezus ons eens en voor altijd gered heeft van onze zonden. De Oudtestamentische offers waren zoenoffers voor een dag. Ze moesten steeds weer herhaald worden. Jezus heeft één offer gebracht, dat van Zijn leven en als wij dat toelaten in ons leven, mogen we groeien in heiligheid. Gods wil, Gods wet is in ons hart gegrift. God denkt niet meer aan onze ongerechtigheden. God ziet alleen nog Zijn Zoon in ieder van ons. Die Zoon is zonder zonde. Voortaan is geen zoenoffer meer nodig, wel het vieren en herdenken van dat ene offer van Christus waar wij deel aan hebben. Ook wij moeten nog groeien in het toelaten van dat levensoffer van Christus in ons leven. Dat kan een tijd in beslag nemen. De leerlingen van Jezus werden ook ongeduldig: ‘Heer, U spreekt altijd maar van het Rijk van Uw Vader dat nabij is, maar waar is dat Rijk? Waarom zien we daar niets van?’ Dat lijkt de Sitz-im-Leben te zijn geweest, de concrete aanleiding waarom Jezus die parabel van de zaaier verteld heeft. Jezus zegt: ‘Drie vierde van het zaaigraan, van Mijn woord, gaat verloren, maar een vierde draagt rijkelijk vrucht’. M.a.w. het Rijk Gods komt er wel, het komt zeker. De uitleg van de parabel lijkt een tweede laag te zijn, van Jezus zelf of misschien zelfs van de eerste Kerk. Wonder dat Jezus zegt dat je binnen moet treden in Zijn onderricht en eigenlijk ook al in het Rijk Gods zelf om het te begrijpen. Als je niet binnengaat in wat Jezus vertelt, blijf je een buitenstander die er niets van begrijpt en aldus ook niet gered wordt. Zo is het ook met de eucharistie, het herdenken van Jezus’ kruisoffer. Als je het niet echt tot je door laat dringen dat Jezus je daar gered heeft van zonde en dood, dan zal je er ook geen baat van ondervinden. In die tweede laag, in Jezus’ uitleg, gaat het over het inzaaien in Gods Woord. Hoever laat je je inzaaien in Gods Rijk? Alleen op de weg en dan is het weer weg? Dan betekent Jezus’ woord en Jezus’ sterven niets voor jou. Tot op de rots, is ook nog onvoldoende. Dan heb je geen wortel geschoten in het Rijk van God en bij de minste tegenslag in het leven laat je het woord van Jezus weer vallen. Dieper is het al als je je in laat zaaien tussen de distels. Dan zal je wel een tijdje in dat Rijk van God leven. Maar dat is ook nog onvoldoende, want er zijn ook nog zorgen - dat zijn de distels in het leven -, er is ook nog het verlangen naar rijkdom en naar zoveel andere dingen, die je ook Jezus en Zijn kruis kunnen doen vergeten. Eigenlijk moet je je in laten zaaien tot in de diepste vezels van je bestaan. Als Jezus alles voor je is, als je leven liefde is geworden, dan is het Rijk Gods in je leven werkelijkheid geworden. Dan leeft God in je, omdat je zelf leeft voor Hem en voor elke medemens die je hoe dan ook ontmoet op je levenspad. Dan leef je als een verloste mens, dan is de zonde weg uit je leven. Dan is Jezus niet vergeefs voor je gestorven.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Nogmaals hartelijk dank Kris en Pr.Daniël ,om ons deze parabel welke Jezus gebruikte

    ten diepste uit te leggen !

    Zo start onze dag ...aangemoedigd om Zijn Woord te doen groeien in ons en in ons dagelijks

    bestaan !

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Amen, lieve zus, om onze broers in het geloof om hun dagelijkse bezinning te danken.
    Met diep respect.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten