woensdag in week 2 door het jaar

Jezus zei tegen de man met de verschrompelde hand: ‘Kom in het midden staan.’

Hoeveel mensen lopen er vandaag niet rond met een verschrompelde hand, met een verschrompeld hart... Velen, zeer velen. En misschien horen we er zelf ook wel bij.

Zijn we bereid om net als Jezus, en vanuit Jezus, tot hen te zeggen: 'Kom, kom in het midden staan. Je bent niet uitgesloten, je hoort erbij, ik vind je de moeite waard, voor mij ben je mijn broeder-zuster,...' Daarom niet met woorden, maar door je blik, je gebaren, door je wijze van zijn.

Al te vaak komen de verschrompelden over als 'lastige' medemensen, terwijl ze in zekere zin de Heer belichamen die zegt: 'Ik heb dorst'.

Laten we naar hen toe gaan; niet als meerderen, maar als broeders en zusters, als één van hen, om samen met hen de Heer te ontmoeten en te verheerlijken in ons samenzijn waarin Hijzelf ons gebracht heeft.

kris

Reacties

  1. Abraham heeft Melchisedech, de koning van Salem geholpen. Zie Gen. 14, 17 ev. En dan zegende Melchisedech Abraham. Zo werd Melchisedech een wondere figuur in het O.T. Een koning die priester is en eigenlijk geen afkomst heeft. Hij is zonder begin en zonder einde. De Hebreeënbrief ziet in hem een voorafbeelding van Christus. Melchisedech is een vredevorst. Salem: daarin zit 'shalom'. Maar hij is ook de koning van gerechtigheid. Tsedaqah is gerechtigheid in het Hebreeuws, tsedeq is rechtvaardige. Tsedeq zit ook in Melchisedech. En Mel betekent koning. De gerechtigheid is een vrucht van de vrede, zegt Jacobus in zijn brief 3, 18. Dit alles is een beeld van Jezus. Jezus is zoals Melchisedech een koning van gerechtigheid en vrede. Jezus brengt ons Gods vrede en Gods gerechtigheid. Jezus doet recht aan God en aan de mensen. Jezus is ook een getrouw hogepriester die zelfs op sabbat recht doet aan een zieke man. Hij doet hem in het midden staan. Hij telt weer mee. En Jezus geneest hem. Voortaan kan die zieke man weer zijn hand opheffen in gebed tot God. Maar dat is in de ogen van de Farizeeën niet goed. Jezus heeft de sabbat geschonden. Hij moet dood, Hij moet weg. Jezus' dood zal ons echter allemaal redden en ons de gerechtigheid geven die van God zelf komt.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ja, inderdaad, gerechtigheid = recht doen aan... Nog te dikwijls wordt gerechtigheid gezien als 'oog om oog, tand om tand' enz... Gerechtigheid = recht doen aan God, de mens, de natuur/de schepping.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. de heilige die we vandaag gedenken, Carlos Morales, was een dominicaanse priester die in 1982 vermoord werd in Guatemala omdat hij opkwam voor de rechten van de noodlijdende oorspronkelijke bewoners van dat land. en met hem nog tientallen andere katholieke priesters en lekenbroeders. helaas is er niets veranderd sinds de moord op Jezus, onze eeuwige priester. het is nog steeds heel hard nodig om op te komen voor wat teer en kwetsbaar is. kunnen we dat? doen we dat?

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten