maandag na de Openbaring van de Heer

Het evangelie van vandaag eindig met: Grote groepen mensen volgden Jezus, uit Galilea en Dekapolis, uit Jeruzalem en Judea en uit het gebied aan de overkant van de Jordaan.

De mensen volgden Hem omdat ze ervoeren dat Jezus een bijzonder iemand was. Velen geloofden reeds dat Hij Gods Zoon was, de beloofde Messias. Anderen moesten misschien nog een hele weg gaan om tot dit geloof te komen. Maar velen volgden Hem. Hij sprak immers woorden waar men van aanvoelde: dit is juist, dit is waarheid, het zijn woorden die innerlijk bevrijden. Hij handelde als een Man Gods, stelde tekenen die verwezen naar Gods helende aanwezigheid. En vanuit een innerlijke dorst naar waarheid en leven, volgden velen Hem.

Het is goed de dorst naar de Heer levend te houden. Wie geen dorst meer heeft naar Hem, moet zich dringend vragen stellen. Dorst is een innerlijke drijfveer ons steeds te wenden naar de Heer; in een geest van diep verlangen, in een gelovig weten dat we Hem nodig hebben om ons christen zijn zowel innerlijk als naar buiten toe gestalte te geven.

Wie letterlijk dorst heeft neemt een glas water en drinkt. Als hij niet de moeite doet dat glas te nemen zal hij dorstig blijven. Het vraagt dus een zekere handeling je dorst te lessen.
Zo ook met onze dorst naar de Heer. Als we niet de moeite nemen bepaalde handelingen te verrichten zal je dorstig blijven.
En met ‘handelingen verrichten’, bedoel ik dan vooral de keuze maken die zaken aan te wenden die onze geestelijke dorst laven: dagelijks tijd maken voor (stil) gebed, het Woord (en indien mogelijk de eucharistie) ter harte nemen, zorgvuldig gekozen inspirerende lectuur ter hand nemen, en - niet onbelangrijk - oog hebben waar je daadwerkelijk kan liefhebben,…

Geestelijke dorstlessing vraagt zowel engagement als waakzaamheid.
Engagement omdat het wel degelijke met keuze te maken heeft. Wie niet kiest om daadwerkelijk dagelijks te bidden (los van goesting of geen goesting) zal al snel lauw worden in zijn gebedsleven.
Maar het vraagt ook waakzaamheid. De Heer komt op tal van plaatsen en op zeer verschillende wijzen naar ons toe met het appèl: Heb mij lief. Wie niet wakker leeft voor het komen van de Heer mist vele treinen van genade.

Lieve mensen, we zitten nog in de eerste dagen van het nieuwe jaar. Laat ons in 2021 kiezen echte volgelingen te zijn, of te worden, van Jezus.

Opdat we Gods liefde mogen belichamen, voor allen ons gegeven. Groeiend in Christus.

kris

Reacties

  1. "Wie God kent luistert naar ons. Wie niet uit God voortkomt luistert niet naar ons. Hieraan kunnen we de geest van de waarheid en de geest van de dwaling herkennen."

    Johannes, de geliefde leerling van Jezus, durft het zo te verwoorden :" Iemand kent God als hij naar ons luistert "

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten