donderdag in week 5 door het jaar
Het evangelie van vandaag wil ons tonen dat ‘geloof’ niet goedkoop is. Het is niet vanzelfsprekend. En om dit ten diepste aan te voelen gebeurt het soms dat Jezus ons geloof op de proef stelt. Niet om ons te pesten, maar juist om ons tot dieper geloof te brengen, tot volwassen geloof, tot geloof los van sferen of gemoedstoestanden. Soms wordt ons leven een chaos, en juist die chaos wil God aanwenden om ons te doen groeien in Hem. Hij wil de chaos gebruiken om ons te brengen tot een geloof dat puur is, naakt, afgestorven aan een oppervlakkige ‘ik’ om zichzelf terug te vinden in zijn meest waarachtig ik: het ‘ik’ door God gewild.
Een volkswijsheid leert ons dat een mens soms met zijn hoofd tegen een muur moet botsen om te leren. Da’s een waarheid als een koe. En in het geloof is het niet anders. Soms moet een mens al eens de diepte worden ingeduwd om volwassen te worden. Wanneer de chaos in het leven van mensen de overhand krijgt wordt dikwijls iets nieuws geboren; meer zuiver, meer volwassen.
Dit kunnen gebeurtenissen zijn in ons leven, het kan gaan om dorheid in ons gebedsleven, enz … maar juist deze schijnbaar onaangename kanten van ons leven kunnen ons tot groei zijn. Ze kunnen ons wakker schudden, ons meer of terug in de ‘waarheid’ plaatsen, zuiver voor het aanschijn van de Vader.
Belangrijk is dat we in deze gebeurtenissen het gebed (her)ontdekken, en heel onze situatie bij de Heer brengen. Daar begint alles. De Heer wacht immers tot we gelovig inzien dat ons leven niet afhangt van ons eigen geklungel, maar veeleer van Gods genade. En daar wacht Hij op. Hij, de nederigheid zelf, wacht tot wij nederig worden, tot wij naar Hem toekomen en zeggen: ‘Heer, nu Gij’. En dan kan alles (her)starten. Dan geef je Jezus de mogelijkheid je te leiden, te vormen, te kneden.
Laten ons knielen voor de Heer wanneer ons leven chaotisch is, of dreigt te worden, wanneer het dor en donker is. Laat ons dan innerlijk stil vallen, alles - ons hele zijn - in zijn schoot neerleggen, met een hart dat eerlijk en in alle zuiverheid zegt: ‘Heer, ontferm U’. Een weg van Vrede zal ons te wachten staan.
kris
De mens was alleen. Alleen zijn is niet goed. Deze Coronatijd toont het ook: veel te veel mensen leven te geïsoleerd. Dat maakt hen ongelukkig. De mens krijgt een gezellin. Oh, je mag het ook vanuit de vrouw bekijken: zij krijgt een gezel, een levensgezel. En de vrouw wordt geschapen uit een rib van de man. Erger je niet aan dat beeld. Het is een prachtig gegeven. Want de vrouw is niet geschapen uit de voeten van de man, om zijn slavin te zijn. Ze komt ook niet uit het hoofd van de man, om over hem de baas te spelen. Zij komt uit zijn zijde, om aan zijn zijde te staan. Man en Vrouw staan mekaar ter zijde. De een is een hulp voor de ander. Niet alleen om materiële dingen te doen. De vrouw moet niet alleen de patatjes koken voor haar man en de man moet niet alleen technische klusjes klaren voor zijn vrouw, neen, samen mogen zij God zoeken en vinden. Dat is een hulp zijn, de een voor de ander. Het uiteindelijk doel is God te vinden.
BeantwoordenVerwijderenDe vrouw uit het evangelie roept Jezus’ hulp in voor haar dochter. Ofschoon de vrouw een heidense is, ziet ze toch dat haar dochter de harmonie in haar leven kwijt is. Jezus wil echter eerst Zijn eigen volk weer onder de harmonie met God brengen. Maar de vrouw kan zelfs dat scheldwoord van een hond te zijn, verdragen. En inderdaad, Tyrus en Sidon, de streek waaruit de vrouw kwam, hadden het Joodse volk vaak als honden behandeld, maar de vrouw buigt dat scheldwoord om: ‘De honden eten van de kruimels die de kinderen onder tafel laten vallen’. En in de Oudheid waren die kruimels talrijk: al wat je niet kon bijten, wierp je onder de tafel voor de honden. Daar kan Jezus niet tegen op. Hij geneest dat onfortuinlijke meisje.
Vandaag is het het feest van O. L. Vrouw van Lourdes en dus wereldziekendag. Mocht ons gebed en onze aandacht vandaag gaan naar alle zieken en naar allen die hen verzorgen. Mocht Moeder Maria voor hen een krachtige voorspreekster zijn, een moeder, zoals die vrouw uit het evangelie voor haar dochter naar Jezus kwam. In de kaarsjesprocessie in Lourdes zingt men in normale tijden zo mooi wat Maria ons in Lourdes geeft: ‘Laat pelgrims hier komen, van wijd en van zijd, ‘k zal zalving hier geven aan ieder die lijdt’. Dat is inderdaad wat Maria daar in Lourdes geeft: niet altijd genezing, maar de troost en de sterkte die elke mens nodig heeft op dat bepaald moment van zijn of haar leven.
Amen
Verwijderennederigheid en gehoorzaamheid zijn een voorwaarde om te kunnen genezen worden door Jezus; vandaar de vergelijking met het kleine hondje
VerwijderenBidden we vol vertrouwen, geloven dat God voor ons zorgt, welke demonen ons ook teisteren.
BeantwoordenVerwijderenVroeger was deze dag biddag in onze Kerk. Hopelijk wordt dit nog op veel plaatsen gevolgd.
Heer, ontferm U over ons.