maandag in week 5 door het jaar

En God zag dat het goed was.

Dat horen we doorheen heel het scheppingsverhaal, telkens op het einde van de dag, een hele ‘werkweek’ lang.
Wat God maakt, wat Hij doet, wat Hij beslist, hoe Hij iets doet,… het is goed, door en door goed; goddelijk goed zeg maar. Het komt dan ook van God.

Laten we ons toevertrouwen aan Gods scheppende kracht, ook in ons persoonlijk leven. Moge Hij, wanneer Hij ons bezig ziet, ook zeggen dat ‘het goed was’.

Of om het wat kinderlijk te zeggen: Moge God fier zijn op ons leven.

Een mooie nieuwe werkweek voor ieder van u!
En wees voorzichtig, het kan glad zijn buiten.

kris

Reacties

  1. Het mooie scheppingsverhaal van de eerste bladzijde van de Bijbel schetst zeer mooi hoe God alles goed geschapen heeft. Het is echter geen wetenschappelijk verhaal zoals onze evolutietheorie. Het is een gedicht dat zoals elk dichtwerk de werkelijkheid verdicht. Als je heel die mooie wereld ziet, en dat immense heelal, dan ziet de Bijbelse mens, en ook wij, daar een oneindig groot Verstand achter, een persoonlijke God. De evolutieleer legt uit hoe het in elkaar zit, maar deze leer weet ook niet vanwaar dat alles komt. Vanzelf? Niets komt vanzelf. Maar heel de werkelijkheid is ons gegeven. Dat moet iedereen erkennen, gelovig of niet. Heel de werkelijkheid is ons gegeven. Wij hebben alles ontvangen, gekregen. Hoe heerlijk en hoe helend is het als wij in dit alles ons geborgen mogen weten bij een Vader, een goede God. Het scheppingsverhaal klopt wetenschappelijk niet. Eerst is er licht, maar er is nog geen zon. Toch is ook dat niet in strijd met de wetenschap, want heel het heelal bestaat uit licht van sterren en zonnen, en ook uit schaduw, dus duisternis. En onze aarde is en blijft een wonder bolletje. In heel de dichtste verten zien we geen planeet als onze aarde. Men meent op Mars of elders soms wat ijs te zien en dus misschien een begin van leven. Maar een aarde die bruist van leven vindt men in de dichtste verten niet. We weten niet of er ook buiten de aarde leven is. Waarschijnlijk wel. Maar we kunnen er niet bij, de afstanden zijn te groot. Laten wij maar op aarde blijven, hier is het goed. En hier heeft Jezus gewandeld die ons van God heeft verteld en die al wat ziek is, zich door Hem aan laat raken, zodat het weer goed wordt als toen de schepping begon.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. het scheppingsverhaal leert ons dankbaar te zijn

      Verwijderen
    2. "En hier heeft Jezus gewandeld die ons van God heeft verteld en die al wat ziek is, zich door Hem aan laat raken, zodat het weer goed wordt als toen de schepping begon."
      Dat zeg je weer zo mooi Daniël. Bijna poëzie, met een diepe waarheidsgrond.
      Dankbaar.

      Verwijderen
  2. "Overal waar Hij kwam, in dorpen, steden en gehuchten, legden ze de zieken op het plein." ik probeer t me voor te stellen. je loopt naar t centrum van je dorp en ziet daar het hele plein vol met zieke mensen. wat is hier aan de hand? niet gehoord? Jezus komt! hij gaat de zieken genezen!
    zou er een epidemie zijn geweest zoals nu? de ziekenhuizen liggen vol, er wordt hard gewerkt, maar ondertussen zijn we bang en beklagen we ons. eigenlijk hopen we nog steeds op een wonder. of op iemand die ons zegt: dit is er wel, maar trek t je niet zoveel aan. uiteindelijk zullen we allemaal moeten lijden en sterven, maar dat is het einde niet. daar doorheen zul je het Koninkrijk van God binnengaan. zie je het niet? het is er nu al!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Inderdaad Stefan, het is er nu al. Niet enkel in het langzaam maar zeker verdwijnen van de pandemie, maar ook middenin de pandemie. Ondanks de lastigheden en de vele overlijdens, is ook hier de Heer aanwezig en heeft de duisternis niet het laatste woord. Het is kwestie van zien, ontvangen en toevertrouwen. Dit betekent niet (wat mensen wel eens denken) dat je daarmee gespaard blijft van de lastigheden of zelfs de lichamelijke dood. Maar we zullen de Heer aanwezig weten als degene die ons draagt, met ons meelijdt, maar ons ook optilt en vrede schenkt. Ons toevertrouwen aan Hem wanneer het makkelijk gaat is schijnbaar niet zo moeilijk. Maar dit doen wanneer het leven lastig is, da's heel andere koek. Toch is ook hierin de Heer, en het Rijk Gods, aanwezig.
      Zo denk ik...

      Verwijderen

Een reactie posten