dinsdag in de 2e paasweek

'Wees niet verbaasd dat Ik zei dat jullie allemaal opnieuw geboren moeten worden’, zegt Jezus vandaag tot Nikodemus.

Herboren worden in de Geest betekent dagelijks baden in de Liefde van Christus. Het is je ziel tot leven laten komen door Jezus’ zelfgave aan en in u. Het is leven in de eenvoud van het evangelie: blij en gul, fris en dankbaar, je gevend aan de grote oproep van God lief te hebben in Christus.

Het is de deur van je hart wijd open zetten, bereid de wereld in te trekken, bereid ook haar te ontvangen. Het is één worden met Gods minne voor de mensheid, in de vreugde van zijn heilig Pasen.

Herboren worden is de Geest is een gebeuren dat gebeurt; gave dus. Maar het vraagt ook een keuze van de mens het te laten gebeuren. Laat ons kiezen om de gave van hergeboorte te ontvangen. Innerlijke vrede (wat iets is anders is dan oppervlakkig geluk) staat ons te wachten.

Maar laten we dit vooral niet enkel beleven binnen eigen heilige sfeertjes; thuis bij kaars en Bijbel, genietend van al dat schone, en daarmee gedaan. Nee, moge de wedergeboorte handen en voeten krijgen in het dagelijks leven, onder de mensen in onze straten, op onze werkvloer; daar waar we wonen, leven en werken.

Een mooi voorbeeld is het getuigenis en de oproep uit de eerste lezing vandaag uit de Handelingen van de Apostelen: ‘Niemand onder hen leed enig gebrek: wie een stuk grond of een huis bezat, verkocht het, bracht de opbrengst naar de apostelen en legde die aan hun voeten neer, waarna het geld naar behoefte onder de gelovigen werd verdeeld.’

Mag onze wedergeboorte, onze opstanding in Christus, aub ook inhouden dat we als christengemeenschap gaan delen met de armen, hen ziende als onze broeders en zusters. Niet enkel op papier mooi uitgewerkt in een of andere visietekst, niet enkel als een mooi evangelisch principe ergens in ons hoofd, maar werkelijk belevend; heel concreet.

Laten we als Kerk de straat opgaan, lieve mensen. Ok, is het is coronatijd, maar heel binnenkort mogen we weer letterlijk de straat op. Laten we vanuit de vreugde van Pasen de armen omarmen. Het is de Heer zelf die zijn hand uitstrekt naar ons, de Kerkgemeenschap, bedelend om een boterham en liefde.

We moeten ons in alle eerlijkheid de vraag durven stellen hoe we het kunnen rijmen de Heer te loven met gouden kelken en cibories terwijl we heel dikwijls de armen niet zien staan... Natuurlijk mogen we uit eerbied voor de Heer Hem lof brengen door Hem te ontvangen in een gouden ciborie, maar laten we de armen dezelfde eer toezingen, want de Heer komt door hen niet minder onder ons aanwezig dan in de eucharistie.

Moge, naar de woorden van Franciscus van Assisi, wat in eerste instantie bitter overkomt, zoet worden, door het ten diepste in Christus te omhelzen.

kris

Reacties

  1. het evangelie vandaag en gisteren gaat over de wedergeboorte,
    dat is dan ons doopsel,
    met het doopsel worden wij opnieuw geboren in de Geest;
    als kind beseffen wij dat niet zo goed,
    met Pasen worden die doopgeloften éénmaal per jaar herhaald om ons daaraan te herinneren. Nu heb ik gisteren wat uitleg gegeven voor wat betreft de inhoud van die doopbeloften. Is daar iets verkeerd aan?
    Ik kan niet begrijpen dat sommige mensen daar woedend over reageren!
    Het gaat over beginselen van ons geloof, als men die niet meer kan verdragen dan is er zeker iets wat niet meer klopt?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. akkoord,
      het kan niet de bedoeling zijn om een eigen privé-kerk te stichten, naar eigen inzichten, ideeën..wat past in mijn kraam,
      Wie denkt dat hij het beter weet dan de paus, is al een teken van hoogmoed.

      Verwijderen
    2. Het blijft blijkbaar toch moeilijk om mensen die 'anders' denken écht te aanvaarden. Men moet soms eens 'anders' dùrven denken. Zo niet worden we papegaaien die elkaar eeuwenlang blijven herhalen. Geloof en geloofsinzichten evolueren, net zoals het leven. Gelukkig maar. Hopelijk blijft hier plaats voor iedereen, ook voor de 'anders' denkenden. Een gezonde dialoog bouwt op. Wij kunnen ons toetsen aan elkaar en dat is zéér gezond.

      Verwijderen
    3. Akkoord met de tekst hierboven.
      Tenslotte , NIEMAND heeft DE WAARHEID in pacht.

      Verwijderen
    4. niemand heeft de waarheid in pacht????
      de grote misleiding van onze tijd, alsof er geen verschil is tussen het goed en het kwaad. De Universele Kerk heeft juist de opdracht om die Waarheid te bewaren en door te geven, al 2000 jaar lang en veel meer.
      U stelt ook alle godsdiensten gelijk. En dat is niet zo.
      Soms denken mensen dat ze veel slimmer zijn dan de paus.
      Eens luisteren wat Hij zegt zou al een groot verschil maken.

      Verwijderen
    5. Dat is juist. Als het kwade bestaat, bestaat ook het Goede.
      Wij mogen ons niet afkeren van het Goede.
      Zoals we ons niet mogen afkeren van de Waarheid.
      Wie de Waarheid zoekt , zal die ook wel vinden/
      'zoekt en gij zult vinden' 'klopt, en men zal de deur voor u openen'

      Verwijderen
    6. inderdaad, de 10 geboden bestaan al meer dan 3200 jaar en zijn nog altijd geldig, een eeuwige Waarheid

      Verwijderen
  2. Hoe kan God Barmhartig zijn als wij zeggen: 'ik heb geen zonde gedaan'?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Zelfs daarin en zelfs dàn is God barmhartig. Wij leven maar omdat God barmhartig is.

      Verwijderen
    2. Ik bedoel vergevingsgezind, God kan niet vergeven als er niets te vergeven valt.

      Verwijderen
  3. Danku heer dat ik Uw ware geest mag ontvangen dat deze elke dag diegene die op onze weg komen mogen hieraan Herrinnerd worden hoe dat wij hierdoor terug tot leven komen terug Wakker worden in Uw Naam Jezus Christus Amen

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. zéér mooi antwoord.
      De mensen moeten een beetje wakker worden, uit hun slaap ontwaken, het geweten eens aanspreken, met respect reageren, dan kan Christus Licht over ons schijnen.

      Verwijderen
    2. Efeziers 5, 14:

      'ontwaak slaper, sta op uit de dood, en Christus licht zal over u stralen'

      Verwijderen

Een reactie posten