29 april - Catharina van Siëna

Vandaag zegt Jezus: 'Ik loof U, Vader, Heer van hemel en aarde, omdat U deze dingen voor wijzen en verstandigen verborgen hebt gehouden, maar ze aan eenvoudige mensen hebt onthuld. Ja, Vader, zo hebt U het gewild.'

Wanneer Jezus hier spreekt over 'eenvoudige' mensen, dan heeft Hij het niet over mensen die niet gestudeerd zouden hebben, mensen zonder diploma's of mensen met een zogenoemd laag iq. Wanneer Hij spreekt over 'wijzen en verstandigen' heeft Hij het niet over mensen die het ver geschopt hebben in hun leven, mensen met universitaire diploma's, hooggeleerden, ook niet over theologen of zij die hoogstaande functies zouden bekleden in de Kerk.

De 'wijzen' waarover Jezus hier spreekt zijn zij die zichzelf verstandig achten los van hun schepper. Zij zetelen als het ware op de troon van God en vinden dat ze Hem niet nodig hebben. Zij leven en handelen vanuit hun 'ikje' los van de Vader. Ze zijn hoogmoedig, zelfingenomen, verwaand, hovaardig.

De 'eenvoudigen' waarover Jezus vandaag spreekt zijn zij die de levenskunst verstaan te buigen voor de Allerhoogste, in diepe aanbidding voor hun Schepper, wetend dat alle wijsheid en heil van Hem komt, zich bewust zijnde dat de Vader doorheen de Zoon zijn inwoning heeft diep in de ziel van de mens. Van Hem uit mag de mens dan leven, puttend uit Gods oneindige goedheid, om bezielend door Hem zijn liefde te bezingen doorheen het leven van elke dag.

Een gezond boerenverstand, een trouw en stevig gebedsleven en een duidelijke keuze voor het evangelie, zijn drie sleutels om als gelovige 'eenvoudig' door het leven te gaan; fris en blij, de Heer aan je zijde, Hem met je meedragend, vanuit Hem levend.

kris

Reacties

  1. De foto van de biddende arts zegt alles. Dat is het hart van een kind hebben of eenvoudig van hart zijn. Eenvoudig: met slechts één vouw, geplooid, gericht naar de Allerhoogste die zich in Jezus openbaart. H. Catharina, u had maar 33 jaar nodig om die ene vouw te vinden en om dan voor eeuwig binnen te gaan in de liefde van uw Heer. Bid voor ons.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten