maandag in de 3e paasweek

Jezus sprak: ‘U moet geen moeite doen voor voedsel dat vergaat, maar voor voedsel dat niet vergaat en eeuwig leven geeft; de Mensenzoon zal het u geven, want de Vader, God zelf, heeft Hem die volmacht gegeven.’
Ze vroegen: ‘Wat moeten we doen? Hoe doen we wat God wil?’
‘Dit moet u voor God doen: geloven in Hem die Hij gezonden heeft’, antwoordde Jezus.

Als we rondom ons kijken, en ook in onszelf, zien we dat er heel dikwijls geleefd wordt voor dat soort voedsel dat vergaat. Gewoonlijk gaat het om een soort zelfbevrediging van het eigen ik. IJdelheid en zelfbelang behoren tot de pijlers van dit soort leven. ‘Vergankelijk’, zegt Jezus ons vandaag. Het heeft geen eeuwigheidswaarde. Of anders gezegd: het heeft weinig of niets met liefde te maken. Het is niet goed, zegt Hij, onze tijd daarmee te verspelen.

Waar gaat het dan wel om? ‘Je moet geloven in Hem die God gezonden heeft’, zegt Jezus. Dàt, en enkel dàt, is de sleutel van een liefdevol leven; van een leven in en voor God.

Geloven in Hem die God gezonden heeft… Geloven dus in Jezus.

We moeten het woord ‘geloven’ in z’n diepe betekenis leren verstaan. In het latijn spreekt men van ‘credere’, waar we het woord ‘credo’ in horen. De geloofsbelijdenis noemen we dan ook het ‘credo’. Credo is afgeleid van het Latijnse werkwoord ‘credere’, wat het dus werkwoord ‘geloven’ betekent. Dit ‘credere’ is dan weer afgeleid van ‘cor dare’, wat letterlijk vertaald betekent: ‘uw hart geven aan’.
Dus, wanneer wij zeggen: ‘Ik geloof in Jezus Christus’, zeggen wij eigenlijk: ‘Ik geef mijn hart aan Jezus’.

Met andere woorden: geloof is veel meer dan een belijdenis met de lippen. Het is een gebedshouding, een zich toevertrouwen aan de Heer. Het gaat om ‘overgave’ aan zijn aanwezigheid in en onder ons. Het betekent: je verinnigen met Hem. Het is binnengaan in Gods liefde door je te schenken aan, en te verenigen met, Jezus.

Wanneer je dus zegt: ‘Ik geloof in Jezus’, begeef je je dus in de wereld van het gebed. Je stelt je beschikbaar voor de Heer. Je laat toe dat Hij jou in Zich opneemt. Je stemt in dat Hij jouw hele persoon transformeert tot zijn liefde. Je bent bereid daarvoor je oppervlakkig ik achter te laten (het ik dat leeft voor voedsel dat vergaat) opdat je diepere ik (waarvan God gezegd heeft dat Hij het geschapen heeft naar beeld en gelijkenis) tot volle bloei kan komen. Dat diepere ik is het ik dat leeft in en voor de liefde, het is het ik dat niet enkel de goedheid van God in zich draagt, maar deze ook uitdraagt. Het is het ik dat leeft vanuit en voor het voedsel dat niet vergaat.

Zoals gezegd: het vraagt van ons een gebedshouding. Doch dit 'voedsel dat niet vergaat' wordt ons geschonken. Van ons wordt openheid gevraagd, maar de Heer geeft. Jezus zegt het duidelijk: ‘Dat voedsel zal de Mensenzoon geven’. We mogen het niet maken, enkel ontvangen. De Heer schenkt het.

Met andere woorden: Onze overgave aan de Heer is de poort, maar het is Hij die intreedt, zich gevend aan ons, ons de voeten wassend. 

In dit licht wens ik u allen een mooie gods-ontmoeting toe, en van daaruit een liefde-volle dag.

kris

Reacties

  1. mens is ziel, geest en lichaam
    het lichaam heeft wel wat voedsel nodig
    ziel en geest hebben geestelijk voedsel nodig
    de mens leeft niet van brood alleen
    maar van ieder woord dat komt uit de mond van God
    regelmatig de psalmen bidden is zorg dragen voor uw ziel en geest
    Jezus kende die van buiten als 12-jarige
    dit was vroeger onderwijsprogramma lager onderwijs
    en wat leren ze nu op school? Genderidiologie?
    of toch liever een lentefeest dan een Communiefeest?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. ja, de seizoenen moeten wij niet aanbidden, maar wel Hij die ze geschapen heeft

      Verwijderen
    2. We zijn ook geen seizoenarbeiders, christen zijn is een full-time job

      Verwijderen
  2. Kris, wat verwoord je dat toch altijd sterk.
    En zo eenvoudig.
    Je speelt het klaar het Woord op een begrijpelijke manier in onze woonkamers te brengen.
    En dit dag na dag, 7 dagen op 7.
    Echt dank je wel daarvoor.
    Dat mag ook eens gezegd worden.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. "Dus, wanneer wij zeggen: ‘Ik geloof in Jezus Christus’, zeggen wij eigenlijk: ‘Ik geef mijn hart aan Jezus’."
    geloven is niet zozeer een daad van het verstand maar, ten eerste en voor alles, een daad van het hart. een liefdesdaad.
    laten wij die zeggen te geloven elkaar en de ander dus voor alles in liefde aanspreken, vanuit het hart dat verbindt en niet vanuit het hoofd dat verdeelt.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Maar je moet ook uw verstand gebruiken. Geloof en rede gaan samen

      Verwijderen
    2. God aanbidden met geheel uw hart ziel en verstand

      Verwijderen
  4. Beste Kris,
    Iedere dag opnieuw is jouw "van woord naar leven" zo helder en inspirerend voor mij !
    Dankjewel,
    Pieter

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Het lukt me om jou woord elke dag te lezen en deze keer te volharden. Vooral het weerleggen naar t dagelijks leven vind ik er zo boeiend aan. Niet de woorden alleen maar de daden betekenen oh zo veel meer. Van harte dank , Kris.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten