maandag in de 2e paasweek

Jezus zegt ons vandaag: ‘Waarachtig, Ik verzeker u: niemand kan het koninkrijk van God binnengaan, tenzij hij geboren wordt uit water en geest. Wat geboren is uit een mens is menselijk, en wat geboren is uit de Geest is geestelijk.’

Biologisch gezien zijn wij uiteraard uit een mens geboren. Een wonderlijk gebeuren dat haar wortels vindt in God zelf.

De roeping van de christen echter is in zijn leven een diepere dimensie van geboorte ontdekken, namelijk geboren, of herboren, worden in de heilige Geest. Daar hoeven we, in zeker opzicht, niets speciaals voor te doen omdat de meesten van ons het sacrament van het doopsel reeds hebben ontvangen, waar we door Gods genade herboren zijn in de heilige Geest. Een groots gebeuren, vol van genade.

Vraag is: wat doen we met deze genade die ons op de dag van ons doopsel geschonken is? Zien we het enkel als een feestelijke dag in ons gelovig leven, een dag van lang geleden… Of mag ons doopsel een gebeuren zijn dat ook vandaag nog zijn genade kent?

Want dit laatste is wel de bedoeling: dagelijks neerknielen bij de bron van ons doopsel, om dag na dag de genade van de wedergeboorte in de Geest te ontvangen.

Dit vraagt een wakkere geest, het vraagt openheid en beschikbaarheid. Het vraagt een biddende houding van toewijding en overgave aan Gods genade die Hij schenkt in Christus. Het is het waaien van de Geest die zal wenken en leiden naar en in het leven van de Heer; Christus die zich openbaart diep in onszelf, doorheen gebeurtenissen, mensen, lectuur, natuur,…

Laten we ons iedere morgen laven aan de bron van ons doopsel, aan Christus zelf, opdat het vuur van de Geest in ons brandend mag blijven zodat ons leven, groeiend in de Heer, Gods liefde mag belichamen.

kris

Reacties

  1. Heel de paasweek hebben wij in de sequentie 'Victimae paschali laudes' gezongen: 'Mors et vita duello conflixere mirando', dood en leven moeten strijden tezamen. We zijn wel gedoopt in Christus, wij zijn herboren door water en H. Geest, maar dat is maar een begin. Heel ons leven lang moet dit begin(sel) ontvouwd worden. We voelen het elke dag: de dood en de zonde leven nog in ons hart. Met Christus moeten wij ertegen strijden. De strijd van het leven in Christus tegen al wat eigenlijk dood is, duurt heel de tijd en heel de geschiedenis nog voort. Toch hebben wij deze zekerheid: Christus heeft overwonnen, Christus leeft. Als wij met Hem strijden, zullen wij uiteindelijk overwinnen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. en wat staat er in de doopbelofte?

    'u zult zich verzetten tegen de bekoring van zonde en onrecht, zodat het kwaad zich niet van u meester maakt'


    dit ter herinnering

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Beste Anoniem, zou u uw gal ook onder uw eigen naam durven spuwen?
    Ik ben niet gebaad met uw cynische opmerking die tenslotte ook niet bijdraagt aan geestelijke groei. Toch es geduld met God lezen van Tomas Halik. Dit is een vredelievende site. Geen cynisch- wetenschappelijk onderwijs.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Christa, een zeer mooie naam, bij je doopsel gekregen. Hij draagt de naam Christus in zich. Nu anoniem iets plaatsen vind ik niet fijn tenzij in uiterst bijzondere gevallen maar ik begrijp niet goed uw opmerking. Zit er iets fout in het het antwoord van "mijnheer Anoniem"?

      Verwijderen
    2. en wat zegt Tomas Halik over homosexualiteit?

      voor mijn geestelijke groei
      dank u

      Verwijderen
  4. Daniël,

    het Verrezen Lichaam <> Tomas.
    Ik geloof, kom mijn ongeloof te hulp.
    Ben jij zeker dat Jezus, de Verrezen Heer, Zijn menselijk Lichaam getoond heeft, in vlees en bloed aan de apostelen...Verschijningsverhalen zijn wezenlijk gebeurd?
    Geen geestelijke verrijzenis, doch wel een echt lichamelijke ?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat is wat de evangeliën zeggen. Zie ook het evangelie van komende zondag. Daar eet Jezus zelfs een stuk geroosterde vis, niet omdat Hij nog honger heeft, maar om te tonen dat Hij werkelijk verrezen is, tot in Zijn lichaam. We gaan dat natuurlijk nooit echt kunnen begrijpen, tenzij hierna, wanneer wij Hem zullen zien van aanschijn tot aanschijn.

      Verwijderen
    2. Als de evangelieverhalen (ook de verschijningsverhalen) enkel symbolisch bedoeld zijn, steunt ons geloof op 'niets'.
      Anderzijds zijn er evangelieverhalen die méér een geloofservaring uitdrukken dan een journalistiek verslag te geven van 'echt' gebeurde feiten. Het evangelie is geen krant met foto's en verslagen.
      Iedere evangelist heeft zijn eigen doelpubliek en zijn eigen invalshoek om de blijde boodschap te verspreiden.

      Verwijderen
  5. een zulke grote aanval op de doopbeloften is al het bewijs dat de antichrist midden in de Kerk aanwezig is. Het was mijn bedoeling om die te ontmaskeren, zoals ik al eerder heb gemeld. Ik moet anoniem blijven want anders krijg ik honderden telefoons.
    De andere doopbelofte is: U zult de Heer Uw God dienen en Hem alleen.

    Ja, dat beloof ik

    De Leugenaar kan zo iets niet verdragen.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Beste Raymond,
    Een tijd geleden werd op deze mooie blog een bitsige strijd gevoerd, door mensen die met hun negativiteit geen blijf wisten/weten. Op 25 maart 2021 heeft Kris zelfs een extra mail gepost om te melden waar het op deze blog eigenlijk om gaat, samenkomen in gebed rond de bijbeltekst van de dag. Dat zou normaal gezien verbondenheid kunnen scheppen.
    Ik begrijp dat mensen soms met vragen of ideeën zitten omtrent een bijbeltekst of het commentaar daarop en dat die dan ook gesteld worden ter verdieping van hun eigen inzichten, maar moet dat met zoveel woede of negativiteit? Moet dat zo beschuldigend?
    De kerk/paus mag voor mijn part ideeën hebben over homosexualiteit of eender welk onderwerp dat tegenwoordig 'in' is op de (media)markt, dat gaat niks aan mijn geloof in Jezus en zijn evangelie afdoen.
    Ik ben de mensen die daarna een gebed plaatsen altijd dankbaar omdat er dan toch met positiviteit afgesloten wordt.
    Dank jullie wel Stefan, Roosje, Jaqueline, Luc...

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Volgens mij heeft u één en al woede in uw hart

      Verwijderen
  7. Lieve Chista, ik deel jouw mening volledig.
    Naast jouw terechte dankbetuigingen wil ik ook jou danken.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. mijn uitleg over de doopbeloften heeft u woedend gemaakt?

      Verwijderen
  8. Inderdaad,
    de bedoeling van deze blog is een 'ontmoetingsplaats' te zijn, in de zin dat we gedachten kunnen uitwisselen vanuit de 'lezingen van de dag'.
    En uiteraard mogen er meningsverschillen zijn, en uiteraard mogen hedendaagse thema's aan bod komen (gesprekken die ontstaan vanuit de lezingen), maar laten we niet poraliseren. Dit laatste gebeurt vaak op sociale media, wat gewoonlijk tot niets leidt; integendeel.
    Laten we ook bestaande dogma's niet gebruiken om elkaar tegen de oren te slaan... Daar dienen zij niet voor, en het getuigt van weinig respect waar je dan zogenaamd voor staat.
    Dus inderdaad: nogmaals een warme oproep om vanuit de Bijbelteksten van de dag zaken te plaatsen, en daarop eventueel te reageren. Moge respect voor ieders mening het hart zijn van dergelijke dialoog.
    Van harte, kris

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. dogma's gaan over het geloof, en dienen uitgelegd te worden ook en vooral wat de inhoud betreft

      Verwijderen

Een reactie posten