woensdag in de paasweek

Het moet voor die eerste leerlingen niet makkelijk geweest zijn. Hun Heer, waar ze al die tijd hun volle vertrouwen op hadden gesteld, was niet meer. Hij was gekruisigd, vermoord, en gedaan. Deze twee leerlingen wisten nog niet van de verrijzenis, en dat moet zeer verwarrend zijn geweest. We mogen dat niet onderschatten.

En we kennen dan het verdere verhaal: de Heer gaat een stuk met hen mee en voert onderweg een heel gesprek met hen. ’s Avonds, na uitgenodigd te zijn door die twee, breekt Hij het brood en ze herkennen Hem.

Maar wat mooi is, en daar wil ik vandaag met u toch even bij stil staan, is dat ze daags nadien hun tocht niet verder zetten. Nee, ze gaan terug. Ze keren terug naar Jeruzalem. Ik vermoed dat ze onderweg naar Jeruzalem, en ginds in de stad, velen hebben opgezocht en aangesproken die nog in verwarring verkeerden, die nog niet wisten van de verrijzenis, die nog leefden in leegte en twijfel. Vanuit de ervaring dat ze de Heer in hun midden wisten, gingen ze ‘getuigen’.

Wij, die – net zoals die twee leerlingen – weet hebben van de verrijzenis, wij die – als het goed is – leven vanuit de opstanding van de Heer, mogen ook naar dat Jeruzalem gaan waar velen misschien nog in twijfel leven, in leegte, in verwarring.
Vertaald wil dit zeggen: heel wat mensen leven de dag van vandaag in leegte, in zinloosheid, in twijfel, in verwarring, in eenzaamheid, in ‘niet meer kunnen bidden’, in ‘ik zie het allemaal niet meer’. Oh er is zoveel hartepijn in de wereld. We moeten daarvoor niet ver gaan zoeken. In onze onmiddellijke omgeving leven velen van deze mensen. We weten dat.

Het is goed om vanuit onze ontmoeting met de Heer, oog en hart te hebben voor deze mensen. Ook al mag het nu even niet in dit coronatijdperk, het is goed hen te gaan opzoeken, met hen het ‘goede gesprek’ aan te gaan. Behoort dat niet tot onze opdracht als christen? Zijn we niet geroepen licht te zijn in deze wereld? Ja toch. Het is een opdracht door de Heer zelf aan ons gegeven. Een blijde opdracht.

Misschien behoren we zelf wel tot die mensen die ‘in twijfel’ leven, of die het op deze moment even allemaal niet meer ‘zien’, om welke reden ook. Het is niet omdat we katholiek zijn dat we zelf niet in gebrokenheid kunnen leven. Dus we moeten ook de nederigheid hebben ons door elkaar te laten vinden, elkaar tot steun te zijn. Ook dat is Kerk zijn. Niet onbelangrijk!

Het komt erop neer dat de Kerk, waartoe de meesten van ons behoren, in wezen missionair is. Dat betekent het evangelie uitdragen naar de uithoeken van de wereld, maar het is ook oog en hart hebben voor de mensen rondom ons, ook binnen onze eigen gemeenschappen, binnen ons gezin, in onze parochie, in onze straat. Het betekent ‘zien’ waar er nood is, waar er dorst heerst, waar er ‘verlangen is naar’. Het betekent belangloos onze vriendschap (lees: de vriendschap van God) aanbieden: gemeend en warm.

Oh ja, we moeten daarvoor uit onze zetel komen. Tenminste voor wie kan. Dit vraagt moeite, tijd, engagement. Maar wie het evangelie zegt te beminnen, zal niet anders kunnen. Gedreven door een innerlijke liefde zal hij opstaan en naar de naaste gaan, bijzonder naar het riet dat dreigt te knakken, naar de vlaspit die bijna gedoofd is, naar de arme die bedelt naar een tas koffie en zingeving. Deze coronatijd vraagt daarin een zekere creativiteit, maar wie wilt vindt wegen.

Wat ik wil zeggen is: Laten we, met en in de Heer, opstaan. We gaan onze Kerk niet ‘redden’ door enkel en alleen bestaande parochies alsmaar groter te maken, door onze weinige - dikwijls oudere - priesters nog méér werk te geven. De verfrissing zal moeten gebeuren van onderuit, van ons christenen ‘in de straat’. De diaconie, die haar hart heeft in Christus zelf, zullen we moeten herontdekken in onze omgang met de mensen in de wereld. Dat is de zending van de Kerk, en dus van ieder van ons.

Ik denk dat het goed is dat we als kleine gemeenschappen (want dat zijn we ondertussen wel geworden) heel dikwijls samen komen. Ok, door tante Corona nu even niet. Maar als straks de pandemie achter ons ligt mogen we weer fysiek samen komen, mogen we elkaar weer ontmoeten. In het kerkgebouw, heel zeker, om samen eucharistie te vieren, of deze te ontvangen als er geen priester kan zijn. Maar laat ons ook samen komen bij elkaar thuis, rond de tafel bij koffie, taart en Bijbel. Laat ons samen spreken over en vanuit het Woord, om in blijdschap weer naar onze eigen stek te gaan, zodat we morgen, vanuit een gedreven innerlijke liefde, bij de mensen mogen zijn ons gegeven: op onze werkvloeren, in onze scholen, onze zorgcentra, bij de bakker en de groenteboer,… Mogen ze aan ons zien dat God bestaat, dat de Heer leeft, dat het leven zin heeft.

En ja, spreek maar mensen aan: wijs en warm. De Heer is bij je, zoals bij de Emmaüsgangers. Kunnen we dat geloven?

Kom mensen, laat ons opstaan. Het is paastijd !

kris

Reacties

  1. Daar schetst u een zeer mooi beeld van hoe het zou kunnen zijn, Kris. Ik denk inderdaad ook dat dit de weg is voor de toekomst van onze Kerk in de wereld van morgen. We moeten niet steeds naar de clerus kijken, laten we zelf doen wat we kunnen. Dat geldt ook voor mij: ik moet niet naar de andere priesters kijken, wat ze doen en niet doen, ik mag Jezus nadoen door met mensen mee te gaan op hun tocht, luisterend naar hun vreugde en verdriet, hun hoop en hun angst, en dan, misschien heel voorzichtig, bij hen Jezus ter sprake brengen in wie ik geloof. Dat was de weg van alle missionarissen, dat is ook wat onze priesters hier altijd deden bij het begeleiden van mensen in rouw na een verlies van een dierbare en hen dan een rouwdienst aanboden in de kerk. Het moet nu niet per se meer een priester zijn, anderen kunnen dat ook. Er zijn nu ook leken-gebedsleiders, opgeleid daartoe en gezonden door hun bisschop, en u, Kris, doet dit misschien ook al voor sommige bewoners uit uw woonzorgcentra.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja hoor Daniël, ik ga als leek, in mijn functie als pastoraal medewerker, regelmatig voor in gebedsdiensten. Vandaag heb ik er nog twee, voorlopig nog binnen de bubbels. Onze priester die aan huis komt man voorlopig door corona nog niet binnen (wat gemeenschappelijke activiteiten betreft), dus neem ik veel op mij. Het is geen 'Mis', het is een Woord- en Communiedienst, maar telkens opnieuw zijn het mooie ervaringen, waar eenvoudig en oprecht gebeden en gezongen wordt, geluisterd wordt naar het Woord, met een eenvoudig levensnabij woordje. Onze mensen hebben er veel aan, en ikzelf als 'voorganger' ook. Altijd mooie ervaringen.
      Maar ik denk dat inderdaad de Kerk ook op straat moet gebeuren, misschien meer dan vroeger. Zoals paus Franciscus zegt: geen schrik hebben om onze handen vuil te maken. Er is zoveel dorst in de straat, er is zoveel te 'doen'. En met 'straat' bedoel ik dan de plekken waar we wonen, werken, studeren. Vanuit Gods vriendschap voor de mensen bij de mensen zijn... vertrouwend op zijn genade... Oh, ik zie zoveel mooie dingen gebeuren. Ik zie dikwijls Pasen. Anderzijds blijven er veel mensen op hun honger zitten.
      Laten we in vreugde, in eenvoud, en oprecht, uit onze zetel komen. Er is zoveel werk aan Gods winkel.
      Mooie dag voor ieder !

      Verwijderen
  2. Altijd zo aanmoedigend !
    Jullie doen ons verlangen om liefdevol om te gaan met onszelf ,met anderen in dankbare liefde voor God zelf!
    Ja ,jullie doen ons herrijzen !
    Christus heeft Zijn Woning in élk van ons mensen en jullie helpen ons om de deur van ons hart te openen !
    Maar laat ons wel verder bidden voor onze Priesters en onze Paus !

    BeantwoordenVerwijderen
  3. omdat ik niet meer fysiek naar de kerk kan gaan komt sinds een aantal jaren, gedurende de adventstijd en de veertigdagentijd, een groepje mensen uit de parochie op zaterdagochtend bij mij thuis samen om alvast de bijbelteksten van de komende zondag samen te lezen en te delen wat ons dat zegt en met ons doet. we bidden dan ook. het afgelopen jaar moest dat via skype, maar we zijn daar, juist nu ook de anderen niet meer naar de kerk konden, toch mee doorgegaan. 'waar twee of drie in mijn naam bijeen zijn...'. wij mochten zijn leiding ervaren, gewoon bij mij thuis. ik kan het iedereen aanraden.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Als jij vertraagt,
    zullen je zussen en broers stoppen.
    Als jij verzwakt,
    zullen zij falen.
    Als jij twijfelt,
    zullen zij wanhopen.
    Als jij kritiek uitbrengt,
    zullen zij stukken maken.

    Maar als jij voorgaat,
    zullen zij jou volgen.
    Als jij lacht,
    zullen zij wonderen doen.
    Als jij de hand geeft,
    zullen zij zich inzetten.
    Als jij bidt,
    zullen zij geloven.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. “Indien wij het geloof voor onszelf houden,
    dreigen wij geïsoleerde, onvruchtbare en zieke christenen te worden.
    Leerling van Jezus zijn en de verkondiging van het evangelie
    zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden.”

    Paus Franciscus

    BeantwoordenVerwijderen
  6. In 1990 schreef kardinaal Danneels al:

    “Met prediking en gebed moeten we hoognodig uitbreken uit de traditionele ruimtes.
    Misschien wel de straat op”.

    Hebben we dat gehoord en toen al in praktijk beginnen brengen?

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ook al zijn er veel reacties waarvoor dank, ik wil er toch nog iets aan toevoegen. Als er gesproken wordt over naar mensen toegaan die oud en eenzaam zijn is dat prachtig en hard nodig. Ik woon ook in een verpleegtehuis maar ik ondervind dat wij ook onderling veel kracht hebben om het leven voor elkaar prettiger te maken. En daar mogen we ook op gewezen worden.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat is absoluut waar Roosje. In de woonzorgcentra waar ik werk zie ik heel veel mooie dingen onder de bewoners gebeuren. Vanuit broosheid en kracht. Kleine goedheid. In de ogen van God zeer zeker groots!

      Verwijderen
    2. Dat is zeker waar, Kris en Roosje. Dat zie ik ook in ons woonzorgcentrum.
      En inderdaad, het gaat niet alleen om vieringen. Ook op straat, in dagelijkse ontmoetingen kan en moet gebeuren wat Jezus deed op die weg naar Emmaüs.

      Verwijderen
  8. Kris, er staat niet dat ze "daags nadien" terug gingen naar Jeruzalem, maar ze "gingen meteen terug". Terwijl ze Jezus kort daarvoor nog hadden gevraagd om bij hen te blijven, niet verder te reizen want het werd al donker, waarschijnlijk te onveilig om dan te reizen, waren ze door de herkenning en ontmoeting met Jezus zó gesterkt, dat ze meteen zonder die eerdere angst, door de duisternis terug gingen naar Jeruzalem. Wat de ontmoeting met de Heer dus met ons doet ....... Groet, Han Duin

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Han, je hebt gelijk. Dat ik daarover kon kijken...
      Dat maakt inderdaad het gebeuren nog anders. Ze lieten er geen gras over groeien. Ze konden niet wachten.
      Zoals je zegt: wat de ontmoeting met de Heer met een mens kan doen.
      Dank om dit te laten weten!

      Verwijderen
    2. een ontmoeting met Jezus verandert uw leven meteen, dat is de betekenis.
      Het is niet zo dat je nu oeps naar Jeruzalem moet gaan. Trouwens mag je niet reizen door corona.

      Verwijderen

Een reactie posten