woensdag in week 11 door het jaar

Het uiterlijk gebed (waarvan het natuurlijk de bedoeling is dat het ook met een innerlijke warmte wordt verricht) heeft bij vele mensen zijn vaste vorm, vaste tijd, en dikwijls volgens kerkelijk gebruik. Dit gebed doen we thuis of in de kerk.

Het innerlijke gebed verrichten we in ons binnenste, op elke plaats, op elk moment, zo dikwijls als ons hart zich in vrijheid tot God verheft. Het is een gehoor geven aan de woorden van Jezus die we vandaag horen: 'Als jullie bidden, trek je dan in je huis terug, sluit de deur en bid tot je Vader, die in het verborgene is.' Dit huis is ons hart, ons hart is onze kapel, heel ons lichaam is de tempel waar we Gods lof mogen zingen. We dragen het overal mee, en we kunnen er ons op elk moment, ook te midden van lawaaierige mensen, of tijdens de drukte van het werk, in afzonderen en zonder woorden onze geest tot God verheffen.

Dit kunnen we heel bewust beleven, maar in zekere zin ook onbewust. Zonder het verstandelijk te ‘beleven’ kunnen we bij God vertoeven, van Hem drinken, van Hem ontvangen. Het is immers de heilige Geest die onze ziel verheft en ons doet neigen naar God. Daarom is het goed te leven in een voortdurende ontvankelijkheid voor het waaien van de Geest.

Deze vorm van innerlijk gebed is van wezensbelang. Zo blijven we - in de Geest - in relatie met Christus, en dus in Gods liefde, waarvan het de bedoeling is dat we ze belichamen; de Heer door ons, in ons, met ons.

Een mooie en gezegende woensdag !
Geniet van je samen-zijn met de Heer, tot zegen van velen.

Geïnspireerd aan de 'Filokalia, het innerlijk gebed', uitg. Ankh-Hermes bv - Deventer

Reacties

  1. Sint-Paulus houdt een vurig pleidooi om gul te zijn in ons geven. De economie gaat wel uit van schaarste, maar de liefde is altijd gul en meedelend. Ook God geeft in overvloed. Zeker, er zijn woestijnen en er is verwoestijning van andere gebieden. Maar toch moet het mogelijk zijn voor moeder aarde om steeds meer hongerige monden te voeden. Ook Jezus die het heeft over de drie grote boetewerken, pleit eigenlijk voor edelmoedigheid in ons geven van aalmoezen, in ons bidden, in ons vasten. Het zal ons welzijn ten goede komen als we regelmatig iets weggeven als we kunnen. Onze gebedsmomenten moeten ook niet gemeten zijn of karig. Naarmate we ouder worden, moet onze tijd van gebed ruimer worden. Dat geeft ons een doel in onze niet meer zo gevulde dagen. En wij vullen aan wat jongeren nog niet kunnen. Vasten is ook een punt waar we even onze aandacht op mogen richten. Als moeder Maria in Medjugorje om vasten vraagt, stuit deze vraag van haar het meest op weerstand. Toch is het een krachtig middel om je ziel en je lichaam te zuiveren en om je geest te richten op God. Laten wij dat alles echter niet doen om gezien te worden, maar voor de onzichtbare God die in het verborgene ziet. God houdt van een blijmoedige gever. Laten wij veel geven door werk en gebed, door aalmoezen en ook door onthouding van sommige goede dingen. Geven maakt blij. En van geven word je niet arm. Geven maakt je gelukkig.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Mooi Kris hoe je vanuit het belang van het gebed ons steeds opnieuw wijst op het 'belichamen' van Gods liefde, zoals je dat steeds verwoord. Actie vanuit contemplatie.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. mbt de leestip: marga haas was afgelopen zondag te zien bij npo2 in de verwondering. een mooi gesprek. https://www.npostart.nl/de-verwondering/20-12-2020/KN_1716119

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik vind zowel de suggesties van Kris als van Daniël zinvol en mooi.
    Toch stoort mij daarin iets maar ik kan niet goed verwoorden wat het is
    en hoe ik het kan zeggen. Ik doe een poging :
    Nederigheid al goed en wel maar als je naar buiten niet kan tonen wie je
    als gelovige bent, dan krijg je in de k(K)erk geen plaats.
    Ik denk dat in de k(K)erk eerst en vooral elke mens moet opgeroepen
    worden om iemand te zijn!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Zeer zeker Marie-Roos, we moeten 'iemand' zijn. Onszelf vooral. Wetend dat onze ware identiteit in God ligt : wij zijn kinderen van God. Valse bescheidenheid leidt nergens toe, integendeel, maar hoogmoed is al even erg.
      Als kind van God onze plaats innemen in de maatschappij, op alle vlakken, ook op politiek en wetenschappelijk vlak, én in het gewone leven van elke dag. Maar gewoon, eenvoudig. We hoeven geen pluimen op onze hoed te steken.
      Spijtig genoeg is nederigheid dikwijls verkeerd begrepen en beleefd geweest: een bijna-minachting van zichzelf, het lichaam enz... Zonde! Letterlijk zonde is dat! Dat is niet wat Jezus bedoelt.
      In alle eenvoud mag ik kind van God zijn, geroepen en gezonden om in de wereld te leven en er te zijn voor anderen. Mooi toch!

      Verwijderen
  5. Prachtig gezegd, dank.
    Ook voor de humorvolle foto bij het citaat van vandaag 😊

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten