vrijdag in week 12 door het jaar

Waar anderen melaatsen meden en hen zeker niet aanraakten, ging Jezus naar hen toe en raakte hen aan. Normaal wordt wat rein is onrein door de aanraking, maar hier draait Jezus het om: wat onrein was werd rein door een goddelijke aanraking.

We zien dat op heel wat plaatsen in de evangelies. Veel mensen ontvangen genezing door de aanraking - met woorden of fysiek - door Jezus.

Zo is het ook met ons. Jezus is gekomen voor de zieken, voor de zondaars. Hij is gekomen om ons allen aan te raken in onze diepste duisternis om al wat donker is te keren naar Gods licht. Hij wil ons genezen van de zonde, van onze neigingen tot zonde.

Jezus veroordeelt ons niet om onze zonden. Hij heeft lief en daarom komt Hij naar ons toe. Niet omdat Hij de zonde liefheeft, wel omdat Hij de zondaar liefheeft en zeer goed weet hoezeer de zonde de mens van God vervreemdt, en dus van de liefde.

Kom Heer Jezus kom. Kom aanwezig in onze duisternis, ook die duisternis die we goed verborgen houden voor onze omgeving. Raak ons aan Heer, genees ons, til ons op, maak ons deelgenoot van de vrede en de vreugde van uw opstanding.

kris

Reacties

  1. Heeft iemand al eens gehoord van de Amerikaanse serie 'The Chosen'? Onlangs - toevallig - hierop beland (corona doet me wel vaker eens zoeken op ons aller internet) en aangenaam verrast door de prachtige verfilming van het leven van Jezus. Ook de ontmoeting met de melaatse uit het evangelie van vandaag is erin uitgebeeld. Bijzonder ontroerend in beeld gebracht. Omwille van het verhaal wordt hier en daar wat afgeweken van wat letterlijk in de Evangelies vermeld staat, maar de essentie ontbreekt niet. De serie bereikt letterlijk miljoenen mensen, overal in de wereld. Er wordt grondig nagedacht over de historische context, er is bijvoorbeeld een werkgroep met een katholieke priester, de regisseur die tot de Evangelische kerk behoort, en een Joodse rabbijn die samen overleggen wat wel of niet kan. De acteur (Jonathan Roumie) die de rol van Jezus speelt is zelf katholiek en heeft dagelijks een bezinningsmoment op youtube... De reacties zijn overweldigend, veel mensen die erdoor bekoord geraken, maar die er ook door bekeerd geraken. Veel mensen grijpen opnieuw, of voor het eerst, naar de Bijbel en lezen er regelmatig in, leren weer of voor het eerst bidden... Heb je eens tijd over, dan moet je daar maar eens op zoek naar gaan.
    Om even terug te keren naar het evangelie van vandaag: melaatsen zijn onrein. De reactie van de apostelen als Jezus de melaatse benadert is dan ook sprekend... ze deinzen letterlijk achteruit en willen Jezus tegenhouden als hij dichter komt bij de zieke man. Dit gaat helemaal in tegen de gangbare veiligheidsvoorschriften en ze staan dan ook stomverbaasd dat Jezus de angst voor besmetting niet heeft. Het reine (de Volmaakt Reine) maakt het onreine rein... Ook ik moet niet bang zijn om met mijn kleinheid, mijn zondigheid en gebrokenheid bij Jezus te komen. En dit niet één keer, maar steeds opnieuw. Hij geneest, Hij heelt, Hij maakt mij weer nieuw. Hij doet dat echt niet voor de show, maar enkel en alleen omdat Hij mij zo lief heeft, omdat Hij mij zo graag ziet.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank je Daniël voor deze tip.

      Verwijderen
    2. Mocht je benieuwd zijn van wie die tip kwam, mijn naam is Wivina en ik ben een dagelijkse lezer van het Dagelijks Bijbelcitaat... Vaste prik voor mij in de vroege morgen! Dank Kris en Pr. Daniël voor deze dagelijkse portie gezond geestelijk ontbijt!

      Verwijderen
  2. Aan unknown van 7u24.
    Dank je wel voor tip, ga ik ook eens opzoeken.
    Nog een gezegende dag voor iedereen.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ook ik dank je voor de tip.
    Ik ga eens kijken of ik er iets over vind.

    Dank je Chris voor je overweging. Altijd opnieuw verrijkend!!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Mijn God, mijn Heer,
    zonder Uw liefde kan ik nu niet meer.
    Nooit wil ik nog terug naar die duisternis,
    waar het zo koud en donker is.
    Laat mij alstublieft in Uw licht blijven,
    bij Uw volk wil ik mij laten inlijven.
    Ik wil graag meer over Uw woord leren,
    zodat ik U op gepaste wijze kan eren.
    Ik geef mij aan U over. Helemaal.
    Al zal dat mij niet beletten dat ik soms ook faal.
    Maar wil U mij dan alstublieft vergeven?
    Ik beloof oprecht dat ik uit mijn fouten zal leren.

    Sandra Vanderstraeten

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten