dinsdag in week 9 door het jaar

Het evangelie van vandaag nodigt ons in geen mis te verstane woorden in onze spiegel te kijken:  Gaan we God dienen of de keizer?

De vraag die zich hier aandient is: Van wie ben ik? Wie behoor ik toe?

We moeten ons gezond verstand gebruiken. Dat betekent onze verantwoordelijkheid nemen in de samenleving, maar tegelijk ook leven in dienst van God. Je zou kunnen stellen: Alles mag als het van God mag.

Gelukkig leven we hier in het westen in een samenleving die getekend is door haar christelijke wortels. Hier is het niet moeilijk het land te dienen en tegelijk God. In andere delen van de wereld, met andere regimes, is dat soms een heel ander verhaal.

Belangrijk is dat we de waarde van de dingen niet afmeten aan de waarde die ze voor mensen hebben, maar kijken of ze hun thuis hebben in God. En dan kiezen voor Hem, zowel met de wind in de zeilen alsook met mogelijke tegenwind.

Moge God ons behoeden voor onjuist denken, en ons de genade verlenen in Hem te leven.

kris

Reacties

  1. Het verhaal van Tobit leert ons dat de tegenslag iedereen kan treffen. Waar wordt ons geleerd hoe met gegeven om te geven ?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Het is heel interessant het nieuwe boek van Kardinaal De Kesel te lezen: "Geloof+Godsdienst in een seculiere samenleving". Ook hieren nu zijn we allen burgers van deze maatschappij en kunnen we, als christen of moslim... God dienen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Neem bij de christenen en de moslims ook onze joodse broeders en zusters mee. Zij zijn onze oudste broeders in het geloof. Heel ons christelijk leven, onze liturgie enz... zijn gestoeld op het joodse geloof en rituelen. Wij zijn één familie met 3 takken. Hopelijk gaat het vijandsdenken binnen die familie vlug verdwijnen. Er is veel genezing nodig aan beide kanten (3 kanten) voor alles wat we op een schandalige wijze elkaar hebben aangedaan.

      Verwijderen
  3. Gisteren plaatste ik een reactie bij het Mariafeest. "Maria is een straffe madam... Waarom maken wij er een lief vrouwke van" enz...
    Dat werd min of meer weerlegd. Waarom? Kunnen we hier niet gewoon respect opbrengen voor mensen die anders denken dan wijzelf? Moet alles altijd weerlegd worden en tot 'onze' visie teruggebracht worden? Laat anderen anders denken. Het verrijkt alleen maar onze eigen visie. Geloven doe je toch niet alleen, maar je toetst het aan dat van een ander, dacht ik zo.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Sorry anoniem, het was niet de bedoeling om te weerleggen.
      Ik plaatste er mijn gedacht tegenover. Mag toch ?
      Natuurlijk mag er anders gedacht worden, en inderdaad, dat verrijkt.
      Geen probleem hoor.
      Ik wou alleen maar zeggen dat Maria zien als een sterke vrouw kan terwijl je tegelijkertijd heel vroom haar toezingt dat je naar haar toekomt enkel om naar haar te kijken... Dat samengaan vind ik mooi. Dat is al wat ik wou zeggen.

      Verwijderen

Een reactie posten