woensdag in week 10 door het jaar

Vandaag horen we Jezus zeggen tot zijn leerlingen: ‘Denk niet dat Ik gekomen ben om de Wet of de Profeten af te schaffen. Ik ben niet gekomen om ze af te schaffen, maar om ze tot vervulling te brengen.’

Oud-testamentische gerechtigheid moet uitgroeien tot christelijke liefde. Jezus wil nieuw leven schenken aan wat uit het verleden naar ons toekomt.
In dat verleden steekt een goddelijke lijn; er loopt vanuit God een rode draad doorheen, die bij Jezus niet ineens ophoudt of doorgesneden wordt. Integendeel.

Jezus zélf is de vervulling van wat het oude brengt. In Hem worden Wet en profeten leven. Wie zich aan de Heer schenkt als Degene die de vervulling is van het Oude Verbond, zal leven in eerbied voor de traditie herboren in het nieuwe, in Christus dus, vol enthousiasme en geestdrift. De aloude geboden zullen in Christus in volheid tot leven komen, en wel door u heen.

Het worden geboden van het hart. Door het feit dat Christus zijn inwoning heeft in ons, dragen wij het gebod van de liefde in ons hart. Hij spreekt, in opdracht van de Vader, dit gebod niet enkel uit, Hij legt het erin met al de genade die het nodig heeft haar te kunnen volbrengen. Wat ons te doen staat is ons geven aan Hem, opdat zijn genade werkzaam kan zijn in ons dagelijks leven.

Niet vanuit een koud ‘moeten’, maar vanuit de liefde die we liefhebben, vanuit God die we beminnen, vanuit het feit dat we ons in liefde geroepen voelen Gods goedheid te belichamen. En wel van binnenuit, in eenheid met de Heer.

Daar waar je bent vandaag, zal het moeten gebeuren. In wat je doet vandaag zul je geroepen zijn. De mensen die je vandaag ontmoet zullen je van binnenuit appeleren. Of anders gezegd: christen zijn speelt zich af in het gewone dagelijkse leven. Daar, en nergens anders, ben jij geroepen.

Moge deze dag een lofzang zijn op de liefde, één groot ‘ja’ op dat aloude gebod dat ‘liefde’ heet; Christus in ons.

Heb er vreugde aan !

kris

Reacties

  1. Groot is ons Godsvertrouwen, zegt Paulus. Niet uit onszelf hebben we dat, maar dankzij Christus hebben we dat van God zelf ontvangen. Laten wij ons bemoedigen door zulke woorden, beste broeders en zusters. Want ook wij zijn zoals Paulus dienaars van een nieuw verbond. We staan niet meer stil bij de letter van de Wet, wij leven van de Heilige Geest die wij van God ontvangen hebben. Mooi is wat Paulus aanhaalt over het eerste verbond. Wanneer Mozes van de berg van God kwam en met God gesproken had en de Wet ontvangen had, straalde hij (Ex. 34, 29-35). De Israëlieten konden dat stralen niet aanzien, het verblindde hen. En toch zou dat stralen weer verdwijnen. Onze dienst van God in de H. Geest is des te heerlijker, omdat de Geest niet meer veroordeelt, wat de Wet, de Thora wel deed. ‘Vervloekt is hij of zij die de Wet niet onderhoudt’, was het motto van de Wet (Deut. 27, 26). De H. Geest maakt vrij, omdat Jezus ons vrijgemaakt heeft op het kruis. Wij leven als verrijzenismensen, kinderen van de hemel en daar is een heerlijkheid waar de heerlijkheid van het eerste verbond gewoon bij verbleekt. Wij leven, zoals Paulus zegt, niet van het vergankelijke, maar van wat blijft. En toch zegt Jezus ons in het evangelie vandaag dat Hij niets af komt schaffen, geen jota of haaltje. Heel de Wet blijft voor Hem gelden, maar eerst onderhoudt Hij zelf die Wet en Hij voltooit hem ook. Alles is intussen geschied: Jezus heeft de Wet vervuld en tot voltooiing gebracht op het kruis en in de verrijzenis. Nu leven wij in en van Zijn Heilige Geest. Die doet ons niet minder onderhouden, maar des te meer. De liefde vervult de hele Wet, zegt Paulus in Rom. 13, 10. Neen, Jezus relativeert niet wat God van ons wil, maar Hij helpt ons nog schoner te leven, nog meer gegeven aan God en aan de mensen, dan wat de Thora kon eisen. Daarom is het niet goed de Wet van God - de tien geboden of de constituties van een kloostercongregatie - te relativeren. Voortaan zijn deze de concrete invulling van wat God van ons vraagt. Maar dankzij Jezus, is het onderhouden daarvan veel minder zwaar, omdat Jezus zelf in ons komt doen wat God van ons vraagt. We staan er nooit alleen voor. Jezus leeft in ons. God zij dank!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. "Daar waar je bent vandaag, zal het moeten gebeuren. "In wat je doet vandaag zul je geroepen zijn. "
    Lijkt eenvoudig, allesinds heel duidelijk en krachtig.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten